Priznani baletni solist Petar Đorčevski. V Ljubljani na bolniški, v Beogradu na odru. Zaradi čakalnih vrst sem moral poiskati specialistično pomoč v svoji domovini.

Petar Đorčevski v Beogradu na odru, v Ljubljani na bolniški s psihično izčrpanostjo (foto: Narodno pozorište)

Baletni solist Petar Đorčevski znova razburja baletno sceno. Bolniška, poroka, dolgovi zaznamujejo njegove trenutne aktivnosti na relaciji Ljubljana–Beograd oziroma obratno.

Baletni solist Petar Đorčevski, nekdanji v. d. umetniškega vodje ljubljanskega baleta, ki je v preteklosti že opozarjal nase s svojimi ne ravno bleščečimi dejanji, seveda pri tem ne mislim na odrsko izvajanje, ampak vse, kar se je dogajalo v minulih letih z njegovim vodenjem. Spomnimo. Đorčevskega je, potem ko je Sanja Neškovič zapustila vodenje ljubljanskega baleta, ravnatelj Staš Ravter na hitro določil za vd-ja in ga tudi forsiral za uradnega vodjo, a se je načrt izjalovil, saj Petar nima izobrazbe in ni izpolnjeval razpisnih pogojev. Takrat smo o tem na veliko pisali in si lahko preberete tukaj: https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/neuradno-italijan-renato-zanella-umetniski-direktor-ljubljanskega-baleta/

Petar Đorčevski in njegova nekdanja partnerica Rita Pollacchi na snemanju oddaje Parada plesa

Petar, ki ga nekateri kolegi imenujejo tudi ‘latino lover’, čeprav prihaja iz Beograda, je v tistem času zapustil svojo dotedanjo partnerico, baletno prvakinjo Rito Pollacchi, s katero ima sina Natana, in sicer zaradi mednarodne baletne zvezde Maie Makhateli. O tej ljubezenski zgodbi si preberite spodaj.

No, ljubezenska zgodba ni trajala dolgo, saj je Maia kmalu ugotovila, da Petar ne bo postal vodja baleta, in ljubezen je kmalu izpuhtela, čeprav je Petar za Parado plesa izjavil, da je “Maia v procesu ločitve in bo naša stalna gostja in sem res ponosen, da jo lahko tukaj imamo”.

Petar in Maia Makhateli v baletu Romeo in Julija, kjer nista skrivala strasti. (Foto: Darja Štravs Tisu)

Maia se je vrnila v objem moža, prav tako baletnega solista, Arturja Shesterkova, Petar pa je tudi izgubil boj za vodjo baleta, saj je to mesto zasedel pred dvema letoma Renato Zanella. O borbi za novega vodjo smo v letu 2020 veliko pisali. Lahko si preberete tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/ogrozena-ljubljanska-operno-baletna-hisa-programa-ni-abonmajev-ni-gledalcev-ni-tezav-menda-tudi-ne-je-pa-alarmantna-prijava-sindikata-glosa-na-vlado-rs-in-komisijo-za-preprecevanje-korupcije/

Tedanji kandidati za umetniškega vodjo baleta SNG Opera in balet Ljubljana: Igor Kirov, Gagik Ismailian, Jean Sébastien Colau (foto: Petra Loborec), Petar Đorčevski (foto: Darja Štravs Tisu), Renato Zanella in Claudia Sovre (foto: Nina Cuznar)

in tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/portugalec-makedonec-francoz-italijan-srb-in-slovenka-znova-v-boj-za-novega-umetniskega-direktorja-ljubljanskega-baleta/. Petar je, poleg tega, da je priznani baletni prvak, postal Zanellov pomočnik, a kaj kmalu se je delovna vnema razblinila. Kar nenadoma Petra ni bilo več videti ne v plesnih produkcijah ne v funkciji pomočnika umetniškega direktorja, ko bi moral poskrbeti za baletni ansambel v času odsotnosti le-tega. Medklic. Renato Zanella je res veliko odsoten, saj se udejstvuje na mnogoterih festivalih, tekmovanjih – bodisi kot član žirije bodisi pedagog ali kot gost gledalec.

Umetniški direktor ljubljanskega baleta Renato Zanella ima menda manipulacij Đorčevskega “poln kufr”. (Foto: Darja Štravs Tisu)

Petar Đorčevski je na družbenih omrežjih Instagram in FB začel objavljati novo ljubezensko razmerje z balerino beograjskega narodnega gledališča Dejano Zlatanovski. Pred dnevi sta ljubezen okronala s pravo srbsko svatbo in Dejana je že prevzela priimek Đorčevski. Julija pa bo tudi rodila. Tako bo Natan dobil polbrata oziroma polsestro. Do tukaj vse krasno, a zaplet se začenja pri Petru, ki je še vedno član ljubljanskega baleta, a uradno na bolniški, menda zaradi psihične izčrpanosti.

Petar Đorčevski v baletu Gusar (foto: Narodno pozorište)

Izčrpanost, kot kaže, ne more biti tako huda, saj je Petar nastopil na premieri baleta Gusar v Narodnem gledališču, in sicer 19. marca. Dokaz so fotografije in seveda njegova omemba v gledališkem listu. Med ljubljanskimi baletniki se že nekaj časa šušlja in sprašuje, zakaj Petru dovoljujejo tovrstno nastopanje, ki nikakor ni v skladu z zakonodajo. Na moj mejl je prišla tudi anonimka, zato sem vprašanja, kako bo ukrepalo vodstvo ljubljanske operno-baletne hiše, naslovila tako na Staša Ravterja kot na Renata Zanello, ki sta menda že zelo nestrpna zaradi nastale situacije. Komentar Renata Zanelle in Staša Ravterja je za naš portal naslednji: “Na vaša vprašanja odgovarjamo, da smo pri plesalcu Petru Đorčevskemu zaznali določene plesne aktivnosti izven matičnega gledališča v času njegove bolniške odsotnosti. Zato smo temu primerno ukrepali in sprožili postopek, ki je še v teku, zato dodatnih informacij še ne moremo podati. Gospod Đorčevski ni pomočnik umetniškega direktorja in ne prejema dodatka, kot priznani baletni solist pa niti približno ni uvrščen v 55. plačni razred, kot navajate.” Petar kot priznani baletni solist sodi v razpon med 44. in 54. plačni razred, kam natanko, pa nimam podatka. Petrovo dodatno funkcijo – kot asistent Zanelle – pa so pred dvema letoma naznanili z velikim pompom v sami operno-baletni hiši, a zdaj so si premislili. Sicer ima Petar to funkcijo še vedno navedeno v svojem biografskem opisu na družbenih omrežjih FB in Instagram.

Petar na Instagramu in na …
… FB-ju navaja, da je asistent umetniškega direktorja baleta, kar vodstvo SNG Opera in balet Ljubljana zanika.

Anonimka je nepodpisana in se glasi: “Pozdravljeni, prijavljam hudo zakonsko kršitev g. Petra Dorčevskega, baletnega solista, redno zaposlenega v SNG Opera in balet Ljubljana. Že nekaj mesecev je namreč v bolniškem statusu, govori se, da je njegova odsotnost posledica psihičnih težav. V tem času je zapustil Slovenijo in srečno živi v Beogradu s svojo novo partnerico. Uradno sodeluje z Narodnim gledališčem v Beogradu, kjer pleše v njihovi novi baletni predstavi Gusar, ki je doživela premiero 19. marca 2023, ko je bil g. Dorčevski že dalj časa v bolniškem staležu. Predstav v ljubljanski Operi, ki ga plačuje, torej ne more plesati, lahko pa brez težav pleše v Beogradu?

Poroka (foto: Instagram)

G. Dorčevski se je s svojo novo partnerico poročil 30. 4. 2023, svatba je bila vesela in aktivna, o čemer pričajo objavljene fotografije na Instagramu. Prav tako svoje fotografije iz predstave Gusar objavlja na Instagramu kar sam g. Dorčevski.

Petar v družbi ravnatelja SNG Ljubljana Staša Ravterja in koreografa Carlosa Martineza

Ne razumem, zakaj nihče v ljubljanski Operi ne reagira na takšno hudo kršitev, saj bi g. Dorčevski zagotovo moral že zdavnaj prejeti izredno odpoved delovnega razmerja. Prosim vas, da to raziščete, saj obnašanje g. Dorčevskega predstavlja norčevanje iz Slovenije kot države, iz svoje matične hiše, ki mu vsak mesec nakazuje redni dohodek, in iz svojih kolegov, ki pošteno opravljajo svoje delo. Kdo to dovoljuje in ga pri tem podpira v ljubljanski Operi, nikomur ni jasno. Verjamem, da se  boste problema nemudoma lotili in pripomogli k njegovi rešitvi.”

Kaj bo storil Petar Đorčevski oziroma vodstvo SNG Opera in balet Ljubljana? (Foto: Narodno pozorište)

Problem izkoriščanja bolniške odsotnosti pa ni edini v Petrovem življenju. Vse bolj so namreč glasne tudi govorice, da dolguje denar nekaterim poslovnim partnerjem in prijateljem, in še več, da ne plačuje obrokov stanovanjskega kredita, v katerem živi njegova nekdanja partnerica Rita Pollacchi. Tudi o tem namreč piše anonimka: “Đorčevski se je nekaterim dolžnikom enostavno nehal javljati na telefon, ne odgovarja na maile in sms-e, človek se zaveda, da denarja ne bo nikoli več videl. G. Dorčevski je pač človek brez osnovne morale in empatije, občutka do sočloveka.”

Petar in Tjaša Kmetec (foto: Darja Štravs Tisu)

Seveda sem za komentar prosila Petra in tukaj so njegovi odgovori na moja vprašanja.
Petar, pozdravljen, komunicirava po elektronski pošti, saj si v Beogradu. Če sodim po objavah na družbenih omrežjih, si zelo vesel, zadovoljen, cvetiš. Je temu stanju botrovala poroka, pričakovanje otroka oz. kaj prinaša dobro voljo v tvoje življenje?
Otrok je največja sreča na tem svetu, vesel sem, da bo moj sin Natan dobil sestrico.
Koliko časa je minilo, odkar si zapustil Ljubljano in se vrnil v rodni Beograd?
Nisem nikoli zapustil Ljubljane, tam je še vedno moj dom. Ves čas sem na poti.

(foto: Darja Štravs Tisu)

A vendar vse ni tako bleščeče, saj si ves ta čas v bolniškem staležu, še vedno zaposlen v ljubljanski operno-baletni hiši kot priznani baletni solist in (ne vem, popravi me, če ni res) pomočnik umetniškega direktorja Renata Zanelle, a nastopaš na odru narodnega gledališča v baletu Gusar. Zakaj plešeš, če si na bolniški? Kako to argumentiraš?
V Beogradu sem na rehabilitaciji, ki vsebuje tudi ples v profesionalnem okolju. Zaradi čakalnih vrst sem moral poiskati specialistično pomoč v svoji domovini – v Beogradu, kjer mi je priznani specialist zdravnik predpisal terapijo. Osebna zdravnica je izvide iz Beograda posredovala kot zdravniško specialistično mnenje na ZZZS, ki mi je na tej podlagi priznal bolniški stalež.
Vodstvo Opere je zgoraj, kot pišem, uvedlo določene ukrepe, ker nastopaš v Beogradu. Ali že veš, katere, si že dobil to informacijo?
Ne bi vedel, delam na sebi in upam, da se čim prej vrnem v maksimalno pripravljenost.
Kaj boš storil sam? Se vračaš v Ljubljano ali boš zamenjal delovno mesto in kdaj?
Upam, da bom kmalu pripravljen in se bom vrnil v Ljubljano.
Prejela sem tudi anonimko, da dolguješ denar precejšnji količini ljudi. Koliko je resnice v tem?
Osebno ne dolgujem, imam par odprtih računov prek firme, ampak delamo na tem, da firma pride na pozitivno nulo.

Z Rito Pollacchi (foto: Darja Štravs Tisu)

In da ne plačuješ obrokov za kredit za stanovanje, ki ga imaš z nekdanjo partnerko Rito Pollacchi, ki je zelo prizadeta zaradi tega. Kakšen komentar imaš na to?
Na današnji dan so vse obveznosti poplačane po kreditnih pogodbah, res je, da sem imel zamudo, ampak je vse urejeno.
Kakšno sporočilo prinašaš svojim baletnim kolegom, ki te zavoljo nastale situacije ne gledajo ravno z navdušenjem?
Vsak skrbi za svoje zdravje, jaz sem se moral umakniti zaradi zdravstvenih razlogov. Vsak lahko misli, kar hoče, na to res ne morem vplivati.

Ljubljanska solistična baletna ekipa: Kenta Yamamoto, Rita Pollacchi, Petar Đorčevski, Tjaša Kmetec, Lukas Zuschlag, Nina Noč, Filip Jurič in Ana Klašnja (foto: Darja Štravs Tisu)

Po čem si boš najbolj zapomnil bivanje v Sloveniji, delovanje v ljubljanskem baletu?
Spominov je res veliko, 15 let je moj dom in še naprej tako ostaja. Hvala.

Spremljamo nadaljevanje dogajanja, ki bo gotovo zelo zanimivo.