Neuradno. Italijan Renato Zanella umetniški direktor ljubljanskega baleta!

Renato Zanella v svojih dunajskih časih

Eden od šestih kandidatov za umetniškega direktorja ljubljanskega baleta prevzema vodenje. Najverjetneje …

Baletni klopčič, kdo bo vodil ljubljanski balet prihodnjih pet let, se počasi razpleta. Neuradno naj bi vodenje prevzel eden od šestih prijavljenih kandidatov na drugem razpisu, in sicer Italijan Renato Zanella. O razpisu in kandidatih sem pisala pred dnevi tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/portugalec-makedonec-francoz-italijan-srb-in-slovenka-znova-v-boj-za-novega-umetniskega-direktorja-ljubljanskega-baleta/
Če boste prebrali omenjeni članek do konca, boste razbrali mojo napoved, da bo verjetno ravnatelj ljubljanske operno-baletne hiše Staš Ravter izbral nekdanjega baletnega direktorja dunajskega baleta. Tudi zato, ker je v odlični povezavi s predsednikom sveta SNG Opera in balet Ljubljana Tomažem Rodetom, ki se zelo direktno že nekaj časa vmešava v baletni program. Koliko bo Zanella s svojim karakterjem to dopuščal, pa je seveda vprašanje. Zanello sem prosila tudi za izjavo, a je žal nisem dobila, se pa pride predstavit baletnemu ansamblu v prihodnjem tednu.

Vsekakor se bo ljubljanski balet lahko pohvalil, da ima šarmantnega vodjo.

Njegovo funkcijo pa morata potrditi še svet in strokovni svet SNG-ja. Je pa Zanella že pred časom poskrbel in se z dosedanjim vodjem baleta po pooblastilu, Petrom Đorčevskim, dogovoril, da se njegov baletni večer Vsi na valček vključi kot premierna predstava 15. aprila prihodnje leto. Več o Zanelli napišem v prihodnjih dneh.