Zvezde plešejo so nazaj. Na BBC-ju že devetič Aljaž Škorjanec in petič Nadija Bičkova!

Aljaž Škorjanec in Nadija Bičkova (foto: BBC One)

Strictly Come Dancing jeseni že v devetnajsto sezono, a verjetno v posebnih okoliščinah.

Sloviti plesni šov Strictly Come Dancing oziroma Zvezde plešejo, kot je slovenski naziv šova, ki je bil tri sezone predvajan na POP TV, se jeseni vrača na BBC One. Pred dnevi so ‘bibisijevci’ izdali prvo uradno sporočilo za javnost in napovedali šov, saj so mnogi dvomili, da zavoljo korona okoliščin sploh bo. A šov je takšna blagovna znamka, da brez njega na BBC-ju dejansko ne gre več. Izkušnje lanskega leta, ko so bile priprave in izvedba pod strogim nadzorom in v izolaciji, se bodo pri izvedbi uporabile tudi letos. Plan A je enak lanskemu, če pa se korona situacija izboljša, bo na veselje vseh zaživel plan B, torej predstava z občinstvom in nobene izolacije. A o tem bo ekipa razmišljala nekoliko pozneje.

Aljaž se devetič podaja na parket Strictly Come Dancing. (Foto: BBC One)

Prva napoved je namenjena seveda razkritju, kdo je med izbranimi profesionalnimi plesalci. Med ekipo šestnajstih sta na veselje nas znova Aljaž Škorjanec, za katerega bo to že deveta sezona sodelovanja v šovu, en globus pa ima tako ali tako že osvojen, in to prvič, ko se je v šovu pojavil. Druga plesalka je Nadija Bičkova, ki sicer ni naše gore list, saj prihaja iz Ukrajine, živi in deluje pa v Sloveniji od svojega šestnajstega leta in nam je priplesala tudi dva naslova svetovne prvakinje v kombinaciji desetih plesov z Miho Vodičarjem.

Nadija z Miho Vodičarjem (foto: Marko Mesec)

Ostala ekipa je enaka lanski. Poleg Nadije in Aljaža še Aljaževa žena Janette Manrara, pa Amy Dowden, Anton Du Beke, Dianne Buswell, Giovanni Pernice, Gorka Marquez, Graziano Di Prima, Johannes Radebe, Karen Hauer, Katya Jones, Luba Mushtuk, Nancy Xu, Neil Jones in Oti Mabuse. Producenti so zaenkrat plesalce samo izbrali, niso pa določili tistih, ki bodo dejansko tudi tekmovali z vipovci oziroma samo plesali v skupinskih točkah. Tudi za razkritje vipovcev je še prezgodaj, saj jih gotovo še izbirajo. Ponovnega šova se glede na odzive na forumih veseli večina britanskega gledalstva, veselijo se ga tudi plesalci, saj poleg plačila prinaša šov prepoznavnost in možnost dodatnega zaslužka. Precej zanimanja je lani vzbudil članek v časopisu The Sun, ki je razgalil vse Strictlijeve honorarje. https://www.thesun.co.uk/tv/12984631/strictly-2020-judges-contestants-professionals-pay/

Žirija je najbolje plačana med izvajalci. (Foto: BBC One)


Funte sem spremenila v evre za lažjo predstavo. Najbolje so plačani sodniki, med njimi Shirley Ballas, ki je v svoji prvi sezoni prejela honorar v višini 210.000 evrov, zdaj pa prejme malo manj kot 585.000 evrov. Craig Revel Horwood prejme 234.000 evrov, tako kot Motsi Mabuse. Zvezde prejmejo honorar glede na to, do kod se prebijejo v šovu. Začetni honorar je malo manj kot 30.000, če v šovu ostanejo štiri tedne, prejmejo 46.770 tisoč evrov, če priplešejo v četrtfinale, je vsota 70.000 evrov, polfinale malo manj kot 88.000 evrov in zmaga prinese 100.000 funtov, kar je 117.000 evrov. Plesalci so plačani uradno vsi enako 50.000 funtov, kar je okoli 58.000 evrov. Je pa med plesalci tudi razlika, koliko časa so že v šovu, in tisti z daljšim stažem menda dobijo dodatek, a to je neuradna informacija. Edino Anton Du Beke ima poseben honorar 65.000 funtov, kar je okoli 75.000 evrov.

Plesalci v Zvezdah plešejo lahko o dobrih honorarjih samo sanjajo. (Foto: POP TV)

Spodobni honorarji, a vis a vis sodnikom so po mojem mnenju plesalci plačani premalo, saj intenzivni vsakodnevni trening z zvezdo niti približno ne nadomesti verbalnih tedenskih sodniških bravur. Plesalci, ki so sodelovali v slovenski različici šova Zvezde plešejo, lahko o takšnih honorarjih samo sanjajo. POP TV sicer teh podatkov ne razkriva. O tej temi sem pisala že leta 2017, ko naj bi plesalec dobil 250 evrov bruto na oddajo. https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/v-sovu-zvezde-plesejo-ne-bo-glavna-nadija-bickova-ampak-matej-krajcer-in-njegova-zena-irena/ Pozneje so se menda nekateri plesalci dogovorili in si izborili honorar v višini 500 evrov bruto. Zvezde plešejo pri nas ne bodo plesale, saj je za POP TV to prevelik logistični zalogaj zaradi korone, a ker je licenca njihova, se jim tudi nikamor ne mudi.

Sicer si pa lahko danes zvečer ob 19.30 online ogledate predstavo Remebering The Oscars Aljaža in Janette, s katero sta v normalnih nekoronskih okoliščinah preplesala vse britanske odre in navdušila množico plesoljubcev. Šov v dolžini 60 minut je bleščeča paleta znanih glasbenih skladb, ki so prejele nagrado oscar. Aljaž in Janette namreč ne počivata na lovorikah in poleg online učnih ur počneta še marsikaj. Janette je stalna sodelavka oddaje BBC Morning Live, z njo namreč lahko delate razgibalne vaje, in čaka, da si ji izpolni dolgoletna želja rada bi namreč sedla na fotelj in postala še televizijska voditeljica. Link za ogled in nakup vstopnice je tukaj https://www.rememberingtheoscars.com/stream?fbclid=IwAR1qSxblm9z0bhm_3hOzRyNwWJGwTFFFEIQ0D5JRgCGRT_68MKEIfoZwYTA

Miša in Nadija v studiu Maxim (foto: Instagram)

Nadija Bičkova pa svoje telo trenira v studiu Maxim, katerega lastnik je plesalec Miša Cigoj, ki je za naš portal povedal: “Živiva 15 kilometrov narazen, je to super za vzdrževanje forme, pa tudi za nahraniti mal’ svojo plesno dušo. Enkrat plesalec, vedno plesalec. Zanjo je fino, da pleše, medtem ko imajo pavzo od DWTS v Londonu, zame pa zdaj, ko je Svetlana (žena Miše Cigoja, op. u.) noseča, da malo ‘probam’ kakšno moderno koreografijo, figuro in nove tehnike, kar pač tekmovalci danes plešejo. Saj veš, plesalec, ki ne trenira, je hitro izven zgodbe.”

(foto: BBC One)

Kako se je končala osemnajsta sezona šova Strictly Come Dancing lani decembra, si lahko preberete v zapisu naše recenzentke Daniele Škofic Novak, ki šov redno spremlja in se veseli letošnje jeseni https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/finale-sova-strictly-come-dancing-bill-bailey-najstarejsi-zmagovalec-v-sestnajstletni-zgodovini-oddaje/

Daniela Škofic Novak in Fredi Novak sta bila dolgoletna trenerja Aljaža Škorjanca. Na fotografiji še Aljaževa mama Nataša(levo) in oče Srečko (desno).