Nataša Tovirac. Shakti dance. Ko se življenje spremeni resnično in očarljivo na bolje!

Nataša Tovirac (foto: Nada Žgank)

Nataša Tovirac je predana učenka in učiteljica Shakti dancea že zadnjih 14 let. V gibanju čudovito združuje svoje plesno in jogijsko znanje ter skozi to vedno znova odkriva esenco svojega bitja in vse svoje skrite potenciale.

Ker mi je ples blizu že skoraj od rojstva, joga pa vse bliže v zadnjih treh letih, mi je bilo v neznansko veselje z Natašo spregovoriti o duhovni teoriji, iz katere izvira Shakti dance, pa tudi o kvalitetah, ki jih ta način plesa lahko prinese profesionalnim športnim plesalcem.
Od kod izvira Shakti dance in kako si prišla v stik z njim?
Sara Avtar (UK/IT) je stvariteljica Shakti dancea – joge plesa. Rodil se je iz njenega vseživljenjskega navdiha po gibanju, plesanju različnih plesnih zvrsti in prakticiranju duhovnih praks, med njimi 30-letne prakse kundalini joge. V zadnjih tridesetih letih je osebna pot Sare Avtar vključevala prakse iz theravadha budizma, kundalini joge, advaita vedante, sikhizma, taoizma in univerzalnega sufizma, kar daje jasno vizijo duhovne resničnosti. Te prakse so naravno našle zlitje in sintezo v Shakti danceu – spodbujajo, informirajo in vzdržujejo njegov razcvet. Shakti dance je vadba, ki zajema osnove kundalini joge v obliki in meditativnem plesnem ponavljanju z namenom, da poveča spekter gibanja, odpre energetske kanale v telesu, razvije senzibilnost in občutek svobode skozi transcendenco. Povedano s preprostimi besedami je to disciplina, ki skozi radost prebudi zavest. V stik s prakso Shakti dancea – joge plesa in s Saro Avtar sem prišla leta 2009 na otoku Pašman (Harmony program poletnih duhovnih delavnic) po ‘naključju’ in na povabilo prijateljice, ki me je dobesedno zvlekla na Pašman. Takrat nisem imela odnosa do duhovnosti v smislu skupinskega doživljanja na delavnicah, na taborih, druženjih, kjer je večje število ljudi ves čas skupaj. To mi ni bilo blizu. Takrat pa je vibracija Shakti dance miline, energije in meditacije s Saro poskrbela, da sem uživala sleherni dan. To je bila ljubezen na prvi pogled. V bistvu sem pozneje dojela, da te duhovna praksa pokliče sama, ne izberemo je racionalno. Od takrat sem ljubezni do plesa predana še bolj. Kot plesalki, pedagoginji in koreografinji mi je bilo kmalu jasno, da je Šakti zelo zavestno utelešena v meni od rojstva. Shakti dance izkušam kot učenka in učiteljica na duhovni poti zadnjih 14 let. Postala sem Shakti dance profesionalna učiteljica in poučujem na Shakti dance šolanjih doma in v tujini.
Zdaj vse plesno znanje zlivam z jogijskim in neizmerno uživam v predajanju tega čudovitega prepleta v Shakti dance praksi. Še globlje, več in bogato se to zgodi na Shakti dance šolanjih, kjer se devet mesecev posvečamo učenjem Shakti dance prakse. Letos do septembra vpisujemo novo skupino za šolsko leto 2023/24. Priporočam, pravzaprav želim si, da bi se vsakdo obdaril s to izjemno izkušnjo, ki ti življenje spremeni resnično in očarljivo na bolje.

(foto: Nada Žgank)

Kakšna je filozofija ali pa duhovna teorija, na kateri temelji Shakti dance?
Če citiram po Sari Avtar: “Šakti je hindujski ženski princip vseh oblik energije in aktivnosti. Je primarna energija kreacije duše, je zavedanje, ki se manifestira z božanskim dihom, čigar navdih oživlja vsa bitja. Brez nje bi ostala zavest brezoblična in pasivna, kreacija, božja stvaritev pa bi prenehala obstajati. Tisti del Šakti, ki ostaja nerazkrit, je njen moški princip in ženin Šiva – popolno zavedanje, spokojna realnost naše biti, ki je osvobojena vseh spon časa in prostora. Naš cilj je prežeti ples našega življenja s spokojnim zavedanjem (Cit) Šive.” Teorija in praksa vsebinsko izhajata iz arhetipov hindujskih boginj, ki predstavljajo fizično telo in njegove značilnosti (boginja Lakšmi), energijsko telo in spoznavanje energetskih zakonitosti (boginja Kali) ter mentalno telo in delovanje uma (boginja Sarasvati). Vse to pa je podlaga dinamični strukturi osmih faz v vadbi. Znotraj vsebin se srečujemo tudi z jogijsko filozofijo, hindujsko mitologijo, kundalini jogo, sikizmom, sufizmom, budizmom, taj čijem, različnimi plesnimi stili in somatskimi tehnikami.

(foto: Nada Žgank)

Kot sama razumem šakti, je to vrhovna ženska esenca, energija, ki se nam kaže vsepovsod v nas in okrog nas, v vsaki ženski, v naravi itd. Kako se šakti kaže skozi ples in kako jo začutiš ti?
Šakti je primarna ustvarjalna božanska kreativna sila ženskega principa v nas, naj smo ženska ali moški. Izraz šakti se nanaša na več idej. Njena splošna definicija je dinamična energija, ki je odgovorna za ustvarjanje, vzdrževanje in uničenje vesolja. Identificirana je kot ženska energija, ker je šakti odgovorna za ustvarjanje, kot so matere ustvarjene za rojevanje. Če je Šiva plesalec je Šakti ples. Šakti je pretanjen, subtilen tok na fizični ravni bolj izostrenih občutenj skozi vonj, okus, vid, tip in sluh. Na energetski ravni je mogočen potencial preobrazbe. Na duševni ravni moč meditativnega uma in intuicije. Skozi prakso Shakti dancea in osem faz jo izkusiš takoj, že po prvi vadbi na ravni lastnega stanja zavesti v tistem trenutku. Kot plesalki mi je prinesla globlji stik s telesom in osvobajanje. Prepoznavanje mojih lastnih blokad in sproščanje le-teh skozi odpiranje telesa in energetskih tokov ali meridianov. Tehnične stvari, ki jih prej nisem mogla izvesti v popolnosti, so postale zaradi globokega pretoka energije in večje sproščenosti ter fleksibilnosti v sklepih možne. Moje linije so dihale drugače, amplitude gibov so postale večje in zavesten odnos gib-dih je prinesel polnost. Že tako sem po naravi vedno plesala po notranjem impulzu in vzgibu, a je Shakti dance prinesel še več globine v izkušanju meditativne faze in potem tišine. Skozi ples, predvsem v fazi ‘free dancea’ ali prostega plesa, je poglobilo moj odnos do občutenja v trenutku. Popolnoma predana sem se prepustila vodenju, kot to že poznam, od znotraj, a je tokrat notranji glas postajal vse bolj jasen. Po vadbi sem preprosto vedela, kaj in kako stvari so. Um se preda srcu in naše telo se je zmožno v tem prepletu osmih faz popolnoma regenerirati in opolnomočiti. Najbolj očiten, meni prepoznaven učinek po prvi izkušnji Shakti dance delavnice je bil močan prostor razširjene zavesti ali pristne prisotnosti. Počutila sem se tako mogočno, mirno in avtentično kot še nikoli. Razgrnila mi je esenco bitja in potenciala, ki ga v resnici nosim v sebi, le videla ga nisem ob vsem duševnem in čustvenem hrupu, ki je bil takrat prisoten v mojem življenju.
Predvsem se prebudijo ljubeč pretok, igrivost in upočasnitev znotraj prakse, resničnost biti prevlada in vodi te namera, ki se iz jaz spremeni v mi, v – kaj je pomembno za nas. Sprva mi je bilo vse tuje, predvsem petje manter in vsa teorija, potem je prišlo izredno odkritje povezav plesa in petih elementov, delovanje čaker skozi vidik plesa, umirjenost uma ob praksi meditacije, odprlo se mi je novo obzorje. Odziv mojega telesa je bil neizmerno hvaležen za vsak dan delavnice joge plesa s Saro, vsa prebujenost in osredotočenost misli sta bili kristalno čisti. Izjemno, to želim početi, sem si rekla. Preprosto sem brez razmišljanja zdrvela v tok učenja in se predala klicu. Sledila so leta izobraževanja, prakse, poučevanja in sreče.
Na kakšne načine Shakti dance doprinese različnim ženskam, ki obiskujejo tvoje klase? Kakšne transformacije in procese opazuješ v njih?
To najlepše povedo kar njihovi lastni odzivi, nekaj jih lahko delim tukaj z vami. “Draga Nataša, meni Shakti dance vsakič na malo drugačen način pokaže mojo duševno trdoto. To mi pokaže zelo neposredno, prek jasnega občutka telesa, da je ujeto v čvrste okvire ‘duševne karantene’. Obenem pa se mi prek razteznih vaj telo mehča in to je fini občutek! In potem še ples, po katerem čutim, da je telo tako živo in bolj ženstveno … Zdaj odkrivam vzgibe v telesu, ki mi jih telo prej ni moglo pokazati, ni imelo priložnosti. In to mi je zelo ljubo,” pravi Saša. Renata dodaja: “Osebno nisem ljubiteljica joge. Že nekaj časa sem hodila na različne vaje joge in v tem se nekako nisem našla. Na Shakti dance sem šla pogledat, ker sta bila omenjena ples in petje manter. To je nekaj zame. Čeprav nerada pojem naglas (si na Shakti dance druženju upam zapeti in prepustiti) in tudi plesati ne znam. V tem sklopu vaj se učim prepustiti telesu in glasu, naj me vodi. Pred srečanjem se počutim v pričakovanju, in ko se pripravljam na vadbo, čutim, kako se telo vesli novega popotovanja in pozornosti. Po srečanju bi enostavno še. Telo in um sta povezana. Duša nahranjena. Nataša pa daje energijo, ki jo je potrebno začutiti. Užitek ji je slediti, ker čutiš njeno srčnost in pripadnost temu, kar počne. Hvala. Vaje dihanja in petja manter delam skoraj vsako jutro. Moja aura se je razširila. Jasne misli in miren um. V nekaterih situacijah, ko sem zaradi strahu otrpnila, sem zdaj mehkejša in hitreje vidim ‘rešitev’.”

(foto: Saša Krusnik)

Kaj vse pa je praksa Shakti plesa transformirala v tebi? Kakšne procese ti odpira tak način gibanja?
Shakti dance ni samo joga plesa. Je šola za življenje. Ob praksi in poučevanju Shakti dancea sem tudi učiteljica kundalini joge. Genialno se dopolnjujeta, sta jezik moje duše, ki zdravi mene in druge. Shakti je nenehno valovanje med ustvarjanjem – ohranjanjem – umiranjem, in vsak val, kot vemo, nosi v sebi informacijo in vibracijo povezanosti z mogočno celoto. Bolj ko valovanje na gladini umirim skozi dih-gib-zavesten tok, bolj sem v stiku s srčiko svoje Biti, s Šakti v sebi.
Navznoter se lahko dogaja revolucija, navzven pa delujem zavestno, vedno bolj subtilne so moje zaznave, toleriram več, se predajam, manj trmarim, bolje krmarim svojo barko v miren zaliv, zaupanja v življenje pa se nenehno učim.

(foto: Saša Krusnik)

Kako lahko Shakti dance doprinese profesionalnim plesalkam, tekmovalkam, ki so veliko bolj usmerjene v tehnično in športno plat plesa? Katere kvalitete se lahko v njih prebudijo?
V ples sem zaljubljena, s tem sem prišla na ta svet. Shakti dance – joga plesa je stik z izvorom te ljubezni, je zlitje joge in plesa, ki mi je pomagala razumeti, da tega nikoli ne smem izgubiti. In na svoji poti sem imela obdobje, ko nisem več uživala v plesanju, poučevanju, kreiranju. Nekaj je manjkalo. Deluje na ravni zavesti in širše zaznave o tem, kaj se v resnici dogaja s telesom v celostnem smislu telo-um -duša. Je pot do stika s seboj, ki poganja kri po žilah in ohranja strast do plesa. Je klic srca, ki nas je nekoč zelo prvinsko povabil k plesu in zdaj zaradi tega to profesionalno tudi živimo. Shakti dance me je vrnil nazaj v mojo prvinsko moč, ki se izraža skozi ples. Vprašanje vsakega plesalca/-ke je, kako lahko izboljšam svoj nastop in svojo prezenco. Ne glede na zvrst plesa je tehnika le del uspeha. Kar pritegne, je pravzaprav plesalčeva zlitost z nečim večjim. Vsi plesalci poznamo ta občutek izpolnjenosti. Ta trenutek sreče v plesu, v zlitju z vsem, ko nastane mogočna povezanost, ko je vse na svojem mestu: korak, fraza, koreografija, zlitje diha in občutenje drugega, zlitje z glasbo in popolnost izraza, ki presega meje in objame soplesalko/-ca, plesno skupino, občinstvo, ta trenutek, ko se vse in vsi zlijemo v trenutek zdaj in tu, trenutek, ki te razgali in odpre srce slehernemu v tej pris(o)tnosti trenutka. Samo zaradi tega trenutka si želimo še. Ker se dotaknemo duše drug drugega, kjer smo vsi doma, zato se zdi, da se poznamo od nekdaj, zato se zdi, da vsi vedo, kaj se je zgodilo. Če smo pozorni in občutljivi, česar nas Shakti dance – joga plesa uči, zaznavamo vedno več in pogostejše vibracije na tej ravni. Lastno vibracijo prepletemo z univerzalnim jezikom, ki nas vodi, in nenadoma življenje teče bolj harmonično, vsa odvečnost odpade. Odpirajo se nova telesa, nove zamisli, nove poti … Plesalci gotovo vemo, o čem govorim. To je trenutek, ko se predamo vodenju Shakti toka. Ta stik z esenco sebstva je naš stik z našo dušo. Pri Shakti danceu se temu tihemu glasu intuicije naučimo prisluhniti. V sodobnem plesu se sprašujemo o smislu in zamisli sporočila in na kako unikaten ter avtentičen način bomo o tem spregovorili skozi koreografski jezik. Le-to je toliko močnejše, kolikor smo mi sami srčni, pogumni, drzni, inteligentni in zaupljivi do sebe, do svojega telesa kot celote, vedno najprej do sebe. Šele potem se lahko zares predajamo koreografskim konceptom drugih. Obenem ves čas urimo svoje telo. Brez odlične tehnike, prebujenega duha in ozaveščenega inteligentnega telesa le-to ne bo služilo plesnim izzivom. Večinoma smo se ga naučili izkoriščati in potiskati čez meje. Ko dojamemo, da je ljubeča prisotnost polnejši, pristnejši in bolj osrečujoč pristop, se nam verjetno marsikaj zasuka v plesni ali koreografski karieri. Zanima nas, kako deluje naše fizično, energetsko in duševno telo. Tekmovalni in športni plesi z vidika Shakti dancea – joge plesa dominirajo v fizičnem in energetskem telesu – zato bi poznavanje tega polja lahko okrepilo njihovo kakovost in podprlo zavest potrebne povezanosti moči in mehkobe. Ključno bi bilo poznavanje kakovosti giba in meditacije v gibanju, da dramaturgija plesa lahko pride do izraza, ne glede na plesno zvrst. V sodobnem plesu je na primer močno prisotno tudi duševno telo, moč ustvarjalnega potenciala, ki ga lahko podpremo in okrepimo s subtilnimi pristopi in meditacijo v gibanju.
Kje te lahko najdemo v Sloveniji, da še sami izkusimo čarobnost Shakti dancea?
Hvaležna za vse, kar me praksa in poučevanje Shakti dancea uči, to predajam naprej v obliki rednih tedenskih vadb, delavnic in celoletnih Shakti dance šolanj doma in v tujini. Ne zamudite priložnosti vpisa v Shakti dance šolo 2023/24.
Doma me najdete v Plesnem Studiu Intakt, studiu za sodobni ples in jogo, ki ga s čudovito ekipo tudi vodim zadnjih 30 let. Shakti dance z Natašo Siri Amrit
https://intakt.si/shakti-dance-joga-plesa/; Shakti dance učiteljski tečaj 23/24:
https://intakt.si/shakti-dance-uciteljski-tecaj-1-stopnje/; kundalini joga z Natašo Siri Amrit https://intakt.si/kundalini-joga/
Hvala, Nataša, za ta prav zares izčrpen in navdihujoč intervju! Ter vso srečo na poti!

P. S. Za Natašo lahko tudi glasujete v naši rubriki Pripleši si nagrado: https://www.paradaplesa.si/priplesi-si-nagrado/kdo-bo-naj-avgustovski-plesni-ustvarjalec-glasuj-in-si-priplesi-nagrado-kamena-duga/