Biblija nemške literature prihaja v Cankarjev dom. Faust Edwarda Cluga bo brez dvoma predstava leta!

Baletna solista Tijuana Križman Hudernik kot Angel in Davide Buffone kot Faust (foto: Tiberiu Marta)

V Cankarjev dom prihaja ekipa mariborskih plesalcev, ki bo v petek, 26. januarja ob 19.30 na odru Gallusove dvorane odplesala balet Faust koreografa Edwarda Cluga!

Na tiskovni konferenci pred premiero baleta Faust v Mariboru, ki se je zgodila 10.11. 2023, je koreograf Edward Clug samozavesto dejal, da je ‘Faust največji baletni spektakel, ki smo ga do sedaj uprizorili v mariborskem baletu’. Raport s tiskovne konference si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/tristosestdeset/edward-clug-faust-je-najvecji-baletni-spektakel-ki-smo-ga-do-sedaj-uprizorili-v-mariborskem-baletu/

Alan Kavčič, Simon Krečič, Edward Clug, Milko Lazar in Leo Kulaš na predstavitvi Fausta dan pred premiero 9. novembra 2023. (foto: B.D.)

In Edward je imel prav. Po razprodanih predstavah v Mariboru, prihaja ekipa v Ljubljano in koproducent predstave Cankarjev dom (v sodelovanju z Opernhaus Zurich, kjer je bila predstava prvič odplesana 28. aprila 2018) je planiranim petim predstavam dodal še dve in tako se bo zvrstilo kar sedem izvedb med 26. januarjem in 2. februarjem. Koprodukcija treh gledališč se je torej izkazala za odlično potezo in čaka nas, brez dvoma, predstava leta v Cankarjevem domu. Naša recenzentka Daliborka Podboj je, po ogledu ene od mariborskih ponovitev, zapisala: ‘Znova smo priča velikemu umetniškemu metu koreografa Edwarda Cluga, postavitvi baletne praizvedbe Fausta, te Goethejeve tragedije, ki je v zgodovini gledališča in glasbe imela nič koliko svetovnih uspešnic, verjetno tudi manj uspešnih uprizoritev.’ Celotno recenzijo si preberite tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/faust-veliki-umetniski-met-edwarda-cluga-navdusil-isce-se-karta-vec/

Napovednik Fausta

Poleg Edwarda, ki se pod Fausta podpisuje tudi kot libretist, je pri projektu sodelovala preverjena ekipa: skladatelj Milko Lazar, scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš. Orkestru SNG Maribor bo dirigiral Simon Krečič. V naslovni vlogi Fausta in Valentina pa bosta verjetno (natančna zasedba še ni objavljena) izmenjaje plesala Davide Buffone / Ionut Dinita, v vlogi Marjetice Monja Obrul / Asami Nakashima. Vlogo Angela Tijuana Križman Hudernik / Catarina de Meneses, ki je bila skupaj z Gajem Žmavcem tudi asistentka koreografa. Medklic. Tijuana pravkar postavlja v nemškem mestu Halle Clugovo Radio and Juliet. Mefista plešeta gosta iz Italije Thomas Martino in Španije Daniel Domenech.

(foto: Tiberiu Marta)

Je pa Cankarjev dom poskrbel še za zanimivo predavanje Faust – včeraj, danes, jutri in sicer v sredo, 24. januarja ob 19.00 v dvorani Alme Karlin. Prof. dr. Seta Knop nam daje iztočnice ob uprizoritvi Fausta: ‘Predavanje tematizira faustovstvo kot temeljno določilo novoveškega človeka, kakor se je izoblikovalo z razsvetljenstvom. Na sledi mitoloških začetkov faustovskega motiva v prometejskem uporniku sledi njegovemu razvoju v književnosti, začenši z Marlowovo dramo in slovito Goethejevo pesnitvijo, vse do Faustov 20. stoletja, zlasti pri Thomasu Mannu. Pri tem zaznava spremembo miselne paradigme, ki iz Fausta kot svarilnega zgleda protireformacije, obsojenega na nepreklicno pogubljenje, naredi pozitivnega junaka romantike in legitimira njegovo slo po znanju. Sprašuje se, kaj je s faustovstvom kot miselnostjo zahodnega človeka danes, po izjalovitvi razsvetljenske vere v razum, ki bo postopoma odgrnil vse tančice s skrivnosti sveta. V ospredje postavlja dvoreznost tega lika, ki v svojem prizadevanju k nenehnemu napredku za sabo pušča človeško nesrečo. Osredotoča se zlasti na drugi, manj znani del Goethejeve pesnitve, v katerem se odpirajo še danes aktualna vprašanja znanosti in tehnike, genskega inženirstva in kolonizacije. Fausti 20. stoletja so – poenostavljeno povedano – ‘streznjeni’ Fausti: vedo za ceno, ki jo je treba plačati za brezmejne podvige. Faustovo titansko hlepenje po obvladovanju sveta postane v tej luči parabola za ‘tragedijo moderne prenagljenosti’.

(foto: Tiberiu Marta)

Še en razlog za ogled, da prepoznamo današnje Fauste, Mefiste, Marjetice in Angele.