Taja Perovšek. Pravijo, da sem multipraktik, a ples je moja največja strast in v njem najbolj uživam!

Taja Perovšek, članica PK Bolero in Plesna zvezda Akademije za ples AMEU v kategoriji hiphop in urban (foto: Ana Vodišek)

Spoznajte Tajo Perovšek, zmagovalko natečaja Mlada plesna zvezda v kategoriji hiphop/urban, ki ga je organizirala Akademija za ples!

Draga Taja, lep pozdrav na Paradinem portalu in še enkrat čestitke za zmago v kategoriji hiphop/urban na natečaju Mlada plesna zvezda Akademije za ples Ameu. Zakaj si se prijavila na tečaj in kaj ti takšno priznanje pomeni?
Prijavila sem se na natečaj Mlada plesna zvezda, ker sem že prej spremljala njihove natečaje in vem,da podajajo veliko plesnega znanja in so v Sloveniji na najvišjem nivoju. Njihovo priznanje mi pomeni zelo veliko, saj sem s tem pridobila nek dokaz, da sem na pravi poti.

Zmagovalke natečaja Mlada plesna zvezda: Pia Capl Škrinjar, Klara Klun, Maša Rožman, Julija Žiger in Taja Perovšek (foto: Marko Pigac)

Je bila točka koreografirana prav za ta natečaj ali si kaj skombinirala od prej?
Točka ni bila koreografirana, saj je bila odplesana na tekmi,kjer sem plesala v kategoriji hip hop solo in sem freestylala, kar pomeni da plešeš po glasbi in izražaš svoje trenutne občutke.

Seveda to ni prvo tekmovanje, ki si se ga udeležila, kajne? Kako pomembna so zate tekmovanja in na katerih si že bila in na katere rezultate si najbolj ponosna in seveda zakaj?
Tekmovanja so mi zelo pomembna, saj tam res lahko pokažem kaj vse znam in da lahko na vsakem novem tekmovanju pokažem svoj napredek. Pri tekmovanjih ne gre samo še za eno zmago, pač pa za sodelovanje na različnih področjih in odpiranje novih obzorij. Za mano je že veliko tekem in prav vsaka je bila na svoj način posebna. Najbolj sem ponosna na letošnjo sezono, saj sem trikratna državna prvakinja in že drugo leto zapored sem dosegla 3. mesto na svetovnem prvenstvu v disciplini street dance show starejše mladinke.

Zdaj pa nam zaupaj nekaj tvoje plesna zgodovine. Kako pa je ples priplesal v tvoje življenje? Napiši nam tvojo kratko biografijo s poudarkom na plesnem udejstvovanju?
Moja plesna kariera se je začela že v zgodnjih letih v vrtcu. Tam smo imeli plesne urice in pri petih letih sta me starša vpisala v plesni klub,kjer sem vsak dan preživela veliko časa v plesnih dvoranah. Že od majnih nog sem rada nastopala in me nikoli ni bilo sram nastopati tudi v večjih skupinah. Tako sem si že kot majhna deklica postavila visoke cilje,katere sem s trudom in s pomočjo trenerjev tudi dosegam.

Ukvarjaš se z najbolj popularnima stiloma – s hiphopom in street plesom. Je ta oblika plesa tista, ki ti je najbolj blizu, v kateri si najbolj ti oz. zakaj sploh hiphop in street?
Že od majhnega tekmujem v dveh različnih kategorijih – prva v hiphopu, druga pa v street dance showu. Obe kategoriji sta mi enako blizu, saj v hiphopu freestajlam in si sama sestavim koreografijo po glasbi, ki jo dobim na tekmah, pri streetu pa predstavljam neko točko in, ker oboje rada plešem in uživam v tem, sta mi obe enako blizu.

S trenerko in koreografinjo Ano Vodišek

Komu pa si hvaležna za svoje plesno izobraževanje? Kdo so tvoji najpomebnejši pedagogi?
Sama sem zelo hvaležna mojim staršem, ki so me vedno spodbujali in vedno verjeli vame. Vedno so mi naredili potrebne rekvizite za tekme in me spremljali pri mojih napredkih. Sem pa iz srca hvaležna vsem svojim trenerkam. Prva pri kateri se je moja plesna kariera začela, je bila Živa Radulovič, kateri sem hvaležna za vse začetne plesne dosežke. Trenerki, pri katerima sem nadaljevala plesno kariero in mi vedno stojita ob strani ter mi pomagata doseči cilje, o katerih sem sanjala že kot majhna deklica pa sta Ana Vodišek in Barbee Šuštaršič. Onidve sta moji drugi mami, saj mi predajata svoje znanje in mi stojita ob strani tako v dobrih, kot tudi v slabih trenutkih. Vem, da zame želita najboljše in jima popolnoma zaupam.

Je ideja postati plesalka ostaja ples prostočasna dejavnost?
Ker me je do sedaj že marsikaj presenetilo v življenju, si puščam odprte poti na vseh področjih. Glede na to, da v ples vlagam veliko truda in časa, ga ne jemljem kot nekaj za zapravljanje prostega časa, pač pa za nekaj, kar pripomore k mojemu napredku v življenju, saj se med plesom sprostim in ne razmišljam o ničemur drugem, lahko izražam svoja čustva in si zbistrim misli.
Si razmišljala o študiju plesa na Akademiji za ples?
Glede študija si puščam še odprta vrata, saj me zanima veliko stvari, bi pa pustila času čas, da vidim kam me ponese pot. Akademija za ples je sigurno želja vseh plesalcev in vsak, ki jo obiskuje dosega svetovna merila.
Kje vidiš svojo prihodnost? V plesu ali kje drugje? Kaj te še zanima poleg plesa, na katero šolo in v kateri razred hodiš?
Domači mi pravijo, da sem kot nek multipraktik, ker me zanima veliko stvari, absolutno pa je ples moja največja strast in v njem najbolj uživam. Obiskujem prvi letnik gimnazije Moste, ki je dobra odskočna deska za nadaljni študij.
Kakšen pa je pogled na minulo leto. Po čem si ga boš zapomnila, kaj bi najraje pozabila in kaj želiš sebi, plesalcem, pedagogom v letu 2024?
Zapomnila si bom to leto po izjemnih dosežkih, saj mi je uspelo doseči to, kar sem želela. Vsem plesalcem in pedagogom bi v letošnjem letu zaželela veliko zdravja, dosežkov ter čim več plesa, saj pravijo, da ples prinaša srečno in veselje, obenem pa s plesom poskrbimo še za dobro kondicijo.
Hvala in vse dobro.