Všeč mi je, da lahko kadarkoli in kjerkoli naredim obrat!

Bi se lahko našim bralcem in bralkam za uvod predstavila kot plesalka in kot oseba. Kdo si, Živa Steiner, in kam si namenjena?
Stara sem 13 let, končujem 7. razred. Plešem od svojega 3. leta starosti, in sicer v plesnem društvu Harlekin iz Celja. Obiskujem 5. razred klasičnega baleta, treniram pa tudi modern in sodobni ples. Najbolj všeč mi je modern. Rada se zabavam s prijateljicam, a ko gre kaj zares, se zelo zberem. Pri plesu sem vztrajna, tudi če mi katera stvar ne gre, toliko časa delam, da mi uspe. Rada se pogovarjam, smejim in zabavam ljudi okoli sebe. Nisem najbolj redoljubna, ampak delam na tem … Kam sem namenjena, o tem še nisem razmišljala, zaenkrat mi je pomembno samo to, da lahko plešem in se imam fino.

Kdo te je navdušil za ples in zakaj ravno ples? Je botroval odločitvi ogled plesne ali baletne predstave?
V plesno šolo so me vpisali starši, kamor so pred mano vpisali tudi mojo starejšo sestro. Tam mi je bilo všeč, zato sem vztrajno in z veseljem prihajala. Seveda pa sem vedno občudovala balerine in druge starejše plesalce ter plesalke v raznih predstavah in sem vedno sanjala, da bi bila lahko na tistem odru tudi jaz. Ko sem začela plesati pri Harlekinu, sem komaj čakala, da bom tudi jaz znala tako obvladovati telo in izvajati različne gibe.
Zakaj pa Harlekin? Kaj ti je všečno v tej vaši plesni družini?
V Harlekinu se počutim kot doma, z vsakim se lahko pogovorim. Ga. Ana Vovk Pezdir nas je že kot male vedno spodbujala in nam vlivala samozavest ter pogum in nas super naučila kako nastopati in se obnašati pred publiko. V Harlekinu smo ustvarili veliko različnih predstav, na katere imam same lepe spomine. Že od malih nog pa plešem z enako skupino deklet, no. nekaj jih je med tem časom že nehalo plesati. Tiste, ki smo ostale, pa smo zelo dobre prijateljice. Vedno se znamo pozabavati na vajah in tudi motivirati. Pred nastopi se vedno spodbujamo in si med seboj pomagamo. Poleg plesa mi v plesni šoli zelo veliko pomenijo prijateljice, saj zaradi njih še raje prihajam na treninge.
Kdo pa so tvoji pedagogi in na kakšen način nastanejo koreografije, ki jih pokažeš gledalcu?
Učita me 2 pedagoginji, in sicer ga. Andreja Šraj in ga. Ana Jenček Dekleva. Pri ga. Andreji se učim modernega plesa, ga. Jenček pa me uči klasični balet. Po navadi najprej izberemo glasbo, nato zgodbo oz. temo, ki je kot podlaga. Potem pa se lotimo koreografije. Zame je zelo pomembno, da je v ozadju plesa neka zgodba, tako se veliko lažje vživim v koreografijo in jo lažje tudi bolj čustveno odplešem.
Si del tega ustvarjalnega procesa tudi ti sama ali raje prepustiš koreografu / pedagogu, da on ustvari vse od a do ž?
Odvisno je od zvrsti plesa; pri baletu po navadi pedagoginja sestavi koreografijo, saj gre za zelo tehnični stil in ima vsak gib že določeno izvedbo. Pri modernem plesu pa mi pedagoginja sestavi večino, jaz pa tudi predlagam kakšen gib ali dva, potem se skupaj odločava in oblikujeva različne možnosti.

Na katere svoje plesne dosežke si najbolj ponosna in zakaj?
Najbolj sem ponosna na doseženo 4. mesto (v letu 2015) na tekmovanju Dance Star Competition s svojo skupino AKT Junior finalu A-lige, na zmago v Zagrebu na kvalifikacijah za Dance Star Competition 2016 s svojo solo točko vkategoriji  Contemporary/Modern Solo. Uvrstila sem se v finale A-lige, kjer sem na koncu dosegla 7. mesto. Prvo mesto sem osvojila s solom tudi na kvalifikacijah za DWC 2016, prav tako smo bile prve tudi s skupinsko točko. Finala DWC 2016 se bomo s skupinsko in s solo točkami udeležile zadnji  teden junija v Jerseyju. Ko sem bila mlajša, sem bila zelo ponosna, ko smo plesali predstavo Živalsko kraljestvo na velikem odru Cankarjevega doma, pred polno dvorano otrok. Vedno sem zelo vesela in ponosna, ko dobimo priložnost, da se pokažemo na odru.
Kaj pa ti pomeni plesati? Si znaš predstavljati dan brez plesa?
Ples mi pomeni veliko; ko mi je hudo, kadarkoli ko sem žalostna, razočarana, jezna ali mi kaj ne gre, se lahko samo razplešem, in ko končam, se vedno počutim veliko bolje. Ko sem vesela, pa po stanovanju kar naprej skačem in delam kolesa ter se vrtim in ne morem nehati. Dan brez plesa pa se mi zdi 100-odstotno totalno izgubljen dan (smeh).
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Osrečuje me, ko mi kaj uspe, kakšen nov gib, na katerem delam. Všeč mi je, da lahko kadarkoli in kjerkoli naredim obrat. Ko se pripravljamo na nastope v garderobi, je vedno super, ker si pomagamo in bodrimo druga drugo ter gremo potem na oder res vesele in samozavestne. Pri plesu me nič ne žalosti, razen to, če kdaj ne morem plesati, kot na primer, ko sem imela zvin gležnja.
Kdo so tvoji zvesti podporniki?
Najbolj me seveda podpirajo soplesalke, starši, moja starejša sestra, prijateljice … pa tudi pedagogi. Na nastopih se še bolj potrudim in uživam, če vem, da me gledajo in navijajo zame.
In kdo so tvoji plesni idoli, če jih seveda imaš?
Plesnih idolov nimam, občudujem pa veliko plesalcev, ki jih spremljam na spletu, in pa seveda svojo učiteljico modernega, ki tudi sama še vedno aktivno pleše.
… (foto: Zoran Borovšak)
Kako pa tvoji sošolci in sošolke gledajo na tvoje plesno udejstvovanje? So na tekočem, kaj počneš? Te podpirajo?
Sošolke me vedno podpirajo. Vedno jim sporočim, kdaj imam kakšno produkcijo, nastop in me tudi kdaj pridejo gledat. Če imam kdaj več vaj in jih moram uskladiti s šolo, mi tudi takrat priskočijo na pomoč. To zelo cenim. Na šolskih proslavah skoraj vedno sodelujem s kakšno plesno točko, tako da me lahko tudi tam vidijo. Ko pa tekmujem, držijo pesti zame.

Kaj je opcija B v tvojem življenju, če sploh obstaja? Ali je samo ples, ples, ples …
Hodim tudi v glasbeno šolo, kjer igram klavir. Letos končujem nižjo glasbeno šolo in izpit imam ravno danes, tako da držite pesti. Zelo rada rišem in slikam (to imam verjetno po babici, ki tudi slika in riše), rada tudi pojem v šolskem pevskem zboru. Včasih tudi kaj napišem, kakšno domišljijsko zgodbo, ampak samo zase, ne za objavo … Drugače pa je na prvem mestu seveda ples in upam, da bo še kar nekaj časa.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke? Kuhanju, fb-ju …?
Kadar ne plešem, se pogovarjam s prijatelji preko fb-ja ali sms-jev, urejam svoj instagram ter pregledujem razne plesne oddaje in predstave na youtubu, pišem dnevnik …
Imaš kakšen moto ali misel, ki te vodi skozi življenje?
Vztrajaj, z vajo in delom ti bo na koncu sigurno uspelo. To si govorim, ko vadim kakšne nove plesne elemente.  
Plesati je …
… največji užitek, ko se sprostim in mislim samo na pozitivne stvari ali celo na nič.
Poletje boš preživela …
… prvi teden počitnic seveda na tekmovanju v Jerseyju, potem grem na morje v Dalmacijo, nato bom nekaj dni na počitnicah pri babici, tisti, ki rada slika, in bova skupaj ustvarjali, z družino bomo šli na kakšno potovanje verjetno, tako da bom doma res malo časa. Seveda pa bom vseeno tudi veliko plesala in vadila, kjerkoli bo mogoče.

View Gallery 12 Photos