SoFLY poleteli že tretjič zapored na evropski vrh

Prejšnji teden se je začel sklop mednarodnih tekmovanj v modernih tekmovalnih plesnih, ki bo trajal vse do sredine decembra. Odprli so ga plesalci hip-hopa, breake danca in electric boogija. Evropsko prvenstvo je potekalo v tretjem največjem mestu na Češkem, v Ostravi, in sicer v dvorani Zimní stadion. Sliši se, kot da se je vse skupaj odvijalo na stadionu, a žal temu nikakor ni tako. Organizator je dvorano v zadnjem trenutku zamenjal in celotna evropska scena hip-hopa je na koncu pristala v premajhni dvorani, kjer je tribuna štela dobrih šest vrst za gledalce, med katerimi so bili številni nejevoljni Slovenci, ki so vajeni organizacije, "kot se "šika". Svetla točka organizatorja pa je prav gotovo vpadljiv logotip tekmovanja in inovativne medalje ter pokali za najboljše. Slovenska reprezentanca je štela 450 plesalcev ter se v hudi in številčni konkurenci iz vse Evrope borila več kot odlično. Vodja reprezentance je bil Aljoša Kocjančič, slovenska sodnika pa Mimi Mirčac Marčeta in dr. Meta Zagorc.
Tekmovanje se je kot po navadi začelo z otroki, ki so komaj sledili tempu, saj številni tekmovalci plešejo v več disciplinah in posledično so bili na tekmovalnem parketu od zgodnjega jutra do poznega večera, ob tem, da je bil urnik popolnoma nepredvidljiv. Morda je tudi to razlog, da smo pri otrocih prišli le do ene bronaste medalje, ki jo je priplesala otroška hip-hop mala skupina Boyz iz ŠKDPS Novo mesto.

Najboljši Slovenci med najstarejšimi in najboljši Slovenci med najmlajšimi. Vsi iz ŠKDPS Novo mesto s šefom Robijem Grmekom.
V mladinski kategoriji so slovenski plesalci zbrali kar devet medalj, med katerimi se najbolj sveti zlata in naslov evropskih prvakov, ki so si ga priplesali: hip-hop mala skupina Fierce iz ŠKDK Plesni val Celje, hip-hop formacija Bombay iz ŠKDPS Novo mesto, breakdancer Filip Kovačič iz PK Zeko in break dance team 007 crew, kjer so se plesalci združili kar iz štirih plesnih klubov – iz ŠKD Bast, KUD Superstar, PK Zapleši z Urško in PK Tržič.
Hip-hop formacija Bombay iz ŠKDPS Novo mesto.
Poleg zlatih so tukaj še srebrni in bronasti mladinci. Ana Zajc si je med mladinskimi hip-hop solistkami priplesala bron in skupaj z Urbanom Maroltom osvojila še naslov evropske podprvakinje med hip-hop pari za PŠD Artifeks. Bronasti so bili tudi hip-hop plesalci iz male skupine Pointless iz ŠKDPS Novo mesto. Pri breake dance timih so evropski podprvaki The chosen ones jr. iz PK Zeko, takoj za njimi pa bronasti Fanatik Breakers iz ŠKDPS Tina.
Ana Zajc in Urban Marolt pod taktirko Jana Marolta iz PŠD Artifeks.
V članski kategoriji prav gotovo izstopajo plesalci, ki so svoj primat med hip-hop formacijami potrdili že tretje leto zapored. Gre za formacijo SoFLY iz ŠKDPS Novo mesto v koreografiji mladega in trenutno najboljšega trenerja hip-hopa Žige Sotlarja, ki je takole pokomentiral evropsko prvenstvo in nam zaupal, kako delujejo kot skupina: "Evropsko prvenstvo je potekalo kot po navadi, sicer tokrat z ogromno vsakodnevnimi organizacijskimi težavami – od glasbe, zamujanja, neizkušenosti organizatorja in podobno, kar lahko potrdi celotna slovenska reprezentanca. Za vzdušje v dvorani bi se lahko zahvalil vsem slovenskim navijačem in plesalcem, ki so poskrbeli, da nismo plesali v ”tišini”, kar je žalostno za tekmo, ki se ji reče evropsko prvenstvo. Drugače pa se kot skupina nikoli ne osredotočamo na zmago ali rezultat, ampak stremimo k temu, da smo vsako leto boljši in na odru vedno pustimo najboljšo verzijo sebe, saj potem po tekmi ni občutka krivde, če veš, da si dal svojih 300 odstotkov. Vsake oči imajo svojega "malarja" in vsak sodnik preferira drugo stvar, tako da si po pravici niti ne upam več napovedati niti približne uvrstitve, kar je po eni strani žalostno. Enako velja za državno prvenstvo, prioriteta je, kot že omenjeno, da na odru pustimo dušo, damo vse od sebe, prepričamo gledalce, rezultat pa že pride potem posledično."
SoFLY z Žigo Sotlarjem na čelu iz ŠKDPS Novo mesto.
Lanski naslov evropskih prvakov je obranila tudi članska break dance skupina Generic crew iz KUD Superstar, srebrni pa so bili The Chosen Ones iz PK Zeko. Med brake dance solisti je aktualni svetovni prvak Aleš Ivanuša iz PK Zeko osvojil še naslov evropskega prvaka. Evropski podprvak je postal David Cimerman prav tako iz PK Zeko. V kategoriji electric boogi smo dobil dva evropska podprvaka, Nejc Osovnikar iz ŠD Ilužn med solisti ter Dejan Djurović in Andraž Mrak iz PK Miki med pari. 
Najboljši breakerji iz Plesnega kluba Zeko.
Bronasta hip-hoperja sta tudi Maja Gradišar in Miha Tavčar iz ŠKDPS Novo mesto, ki sta si tretje mesto priplesala med dvojicami. Poleg vseh omenjenih so si slovenski plesalci priborili kar nekaj odličnih četrtih mest in finalnih uvrstitev, ki so vsekakor omembe vredne, zato lahko vse rezultate preverite na spletni strani Plesne zveze Slovenije: http://www.plesna-zveza.si/moderni-tekmovalni-plesi/rezultati-tekmovanj-223699/media/rezultati.ep.hh.eb.bd.pdf
Srebrno v kategoriji med člani 2 so se obarvali Best of the rest iz ŠKDPS Novo mesto med hip-hop malimi skupinami in O.M.G. iz ŠKDPS Novo mesto med hip-hop formacijami.
O.M.G. iz ŠKDPS Novo mesto
Med produkcijami so slavili in zmagali plesalci iz PK Bolero z naslovom Dancers Life.
Srečni bolerovci.
Po hitrem pregledu izstopajo hip-hjoperji iz ŠKDPS Novo mesto. Če to pomeni, da bodo tudi najboljši na državnem prvenstvu, se bomo lahko prepričali že čez dva dni. V soboto, 18. junija, se namreč začne teden dni dolg maraton tretjega skupnega državnega prvenstva, tokrat v organizaciji Plesnega društva Libero. Žal uvodna "žurka" s skupino Parni Valjak odpade. 15 evrov pa boste morali odšteti, da na lastne oči vidite, kdo je najboljši v Sloveniji. Pridite navijat za vse. Se vidimo.

View Gallery 8 Photos