Opus 1. Slavila Korejka So Yein Shin z miniaturo A girl floating on water

… So Yein Shin …

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Celje sta v soboto, 11. junija 2016, pripravila 8. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev Opus 1 – plesna miniatura 2016. Občinstvo in žirija, ki so jo letos sestavljali mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Roberto Olivan (Španija), Marta Bevilacqua (Italija) in Katja Legin (Slovenija), si je v Slovenskem ljudskem gledališču Celje ogledala 27 plesnih miniatur 30 mladih plesalcev iz devetih držav: Avstrije, Hrvaške, Italije, Koreje, Slovenije, Srbije, Švedske, Paname in ZDA.

… Tara Ferbežar …
Žirija je za najboljšo miniaturo v celoti na letošnjo skupno temo "Vode!" v skupini mladih, rojenih med letoma 1992 in 1997, razglasila miniaturo So Yein Shin iz Koreje z naslovom A girl floating on water. Za najboljšo miniaturo v skupini mladih, rojenih med letoma 1998 in 2002, pa miniaturo Tare Ferbežar Felgner (Plesni studio Intakt) iz Slovenije z naslovom Narcis.
… Jana Milenković in Tamara Pjević …
Žirija je za najboljšo idejo v skupini mladih, rojenih med letoma 1992 in 1997, razglasila miniaturo Jane Milenković in Tamare Pjević iz Srbije, nagrado za najboljšo plesno izvedbo pa so prejeli Aleksander Tesch iz Avstrije, Gašper Kunšek iz Slovenije in Gaja Rupnik Caruso (Studio za svobodni ples) iz Slovenije.
… Gašper Kunšek …
… Gaja Rupnik Caruso …
Nagrado za najboljšo idejo v skupini mladih, rojenih med letoma 1998 in 2002, je prejela Vanja Kolanovič (KD Plesna izba Maribor) iz Slovenije, nagrado za najboljšo plesno izvedbo pa je prejela Kaja Vajdetič (KUD Plesni forum Celje) iz Slovenije. Posebno pohvalo žirije so si prislužili še Liv Loethman Ybo iz Švedske, Jakob Sinčič (Plesni studio Intakt) iz Slovenije in Lucija Arh (Glasbena šola Krško) iz Slovenije.
… Kaja Vajdetič …
… Vanja Kolnanovič …
Plesni studio Intakt in JSKD sta podelila produkcijsko nagrado za realizacijo novega projekta, ki bo premierno predstavljen na OPUS 2017, in sicer Veroniki Valdès iz Slovenije in Carolyn Prokopidis iz ZDA. Matjaž Farič, umetniški direktor mednarodnega festivala Front@ sodobnega plesa, pa je izbral plesne miniature, ki bodo predstavljene na letošnjem Front@ festivalu (3.  septembra 2016 v Murski Soboti). Tam se bodo predstavili Urška Centa (Plesno kulturno društvo CoraViento) iz Slovenije, Alexander Tesch iz Avstrije, Gašper Kunšek iz Slovenije, So Yeon Shin iz Koreje, Veronika Valdès iz Slovenije in Carolyn Prokopidis iz ZDA.
… Veronika Valdes …
Opus 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na dve do pet minut. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature. Naloga mentorjev je, da usmerjajo mlade plesne ustvarjalce pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnem koreografskem delu.
… Carolyn Prokopidis … (Foto: Nino Nunič)
View Gallery 10 Photos