Stella Tozon. Zaradi plesa se počutim živo in zato tudi plešem!

Stella Tozon v točki Bi Italian

Spoznajte Stello Tozon, dvanajstletnico, ki jo je za balet oz. ples navdušil balet Labodje jezero!

Draga Stella, pozdravljena na Paradinem portalu. Vesela sem, da si se odzvala povabilu, da se predstaviš našim bralcem in bralkam. Pa te kar na začetku vprašam, kdo si, Stella Tozon, in kam si namenjena?
Sem 12-letna punca, ki živim za ples, zato sta tudi moja pot in želja usmerjeni na svetovne plesne odre.

S sestro Avo


Kako se je ples znašel v tvojem življenju, kaj je botrovalo odločitvi, da postanejo plesna tla tvoj vsakdan?
V plesno šolo me je pri dveh letih vpisala mami, saj je v mladih letih tudi plesala, prav tako pleše moja starejša sestra Ava. Prvič pa sem začutila močno željo po plesu in po tem, da postanem balerina, ko sem pri štirih letih gledala balet Labodje jezero.

Z Najo Domazet v duetu


Kako pa se je razvijala tvoja plesna pot, kdo so pedagogi, s katerimi si sodelovala, in kdo so aktualni, s katerimi deluješ danes?
Najprej sem začela s plesnimi uricami v Plesni zvezdi Katarine Venturini in v Plesnem klubu Kazina. Pri štirih letih sem začela obiskovati Baletno šolo Pirueto, ker pa mi je bil v tistem trenutku balet še nezanimiv, sem se vpisala v Plesni klub Bolero, smer jazz balet. V Boleru sem plesala eno leto, nato pa sem začela hoditi znova v Kazino, in sicer sem začela plesati jazz balet pri Mirjam Podobnik. V Kazini plešem še danes. Do zdaj sem sodelovala predvsem z Mirjam Podobnik in Petro Gabor, ki sta obe koreografinji mojih solo točk. V tem letu začenjam kot mladinka sodelovanje tudi z Mitjo Popovskim, česar se zelo veselim. V letošnjem letu sem začutila tudi željo, da svoje dosedanje baletno znanje nadgradim, in tako sem v maju letos uspešno opravila sprejemni izpit na Konservatoriju za balet in glasbo (pri pripravah mi je pomagal baletnik Luka Žiher), tako da s septembrom začnem hoditi v 4. razred baleta na KGBL.


Razloživa bralcem, za kakšen plesni stil sploh gre pri tebi in zakaj ravno ta stil?
Do zdaj sem plesala predvsem jazz balet. Namen jazz baleta je združiti osnovne elemente jazza (muzikalnost, ustvarjalnost, lahkotnost gibanja, čustvenost …) in tehnike, ki izvira iz klasičnega baleta. Jazz balet meni pomeni veselje in zabavo ter mi daje možnost, da se izražam. Jazz balet je preprostejši od klasičnega baleta, kjer veljajo zelo stroga pravila in pri katerem je cilj popolnost, kar pa imam tudi zelo rada.

5. mesto na svetovnem prvenstvu v jazz solo

Si tudi redna udeleženka državnih prvenstev in vsled odličnih rezultatov tudi evropskih in svetovnih. Kakšna je tvoja statistika osvojenih kolajn in na katere naslove si recimo najbolj ponosna in zakaj?
Iskreno povedano, ne vem, koliko kolajn imam. Kar nekaj, še več pa bi jih imela, če ne bi bilo korone, ki nam je preprečila kar nekaj tekmovanj. Najbolj ponosna sem na osvojeno 5. mesto na svetovnem prvenstvu IDO in na doseženo maksimalno število točk (150) na festivalu Libero Dance, kjer sem bila tudi drugouvrščena na Grand Gala večeru.

Nastop na Libero Dance festivalu

Kaj prinaša ples v tvoje življenje?
Veselje in žalost. Sprostitev in stres. Zmago in poraz. jin in jang.
Je ples edina opcija za naprej ali imaš v rezervi seveda še srednjo šolo in študij? Zaupaj nam, kako naj bi potekalo tvoje akademsko življenje, če seveda že veš?
Ples za zdaj vsekakor vidim tudi kot svojo prihodnost. Zelo si želim plesni študij nadaljevati v tujini, ne vem pa še natanko, kam me bo pot popeljala.

V Piranu

Pridno si tudi izkoristila poletni čas, saj sva se srečali na poletnem seminarju MTP, pa verjetno si bila še kje. Zaupaj nam, kaj vse si dobila od poletnih dejavnosti in koliko počitnic si si kljub temu privoščila?
Res je. Na začetku počitnic sem se udeležila seminarja MTP. Nato sem imela oddih v Grčiji, po vrnitvi pa sem imela nekaj individualnih treningov pri Petri Gabor. V prvem tednu avgusta sem se udeležila baletnega tabora DancesPiran, kjer sem pridobila ogromno novega baletnega znanja. Nato sem imela še krajši oddih na morju, zdaj pa imam že nekaj časa vsak dan treninge v Kazini, saj se intenzivno pripravljamo na evropsko prvenstvo, ki bo na začetku septembra v Skopju.


Se moraš zaradi plesa čemu odpovedovati, si za kakšno stvar prikrajšana ali pač ne?
Ne, za zdaj nimam občutka, da bi se zaradi plesa čemu odpovedovala.
Kdaj je Stella Tozon najbolj srečna in zadovoljna?
Ko plešem in ko sem v družbi prijateljic.

Prvo mesto na državnem prvenstvu

Kaj pa je cilj prihajajoče sezone?
Stopničke na svetovnem prvenstvu in pridobitev novih plesnih znanj.
Kaj pa počneš, kadar ne plešeš, čemu je namenjen prosti čas ali pa kje najdeš svoj mir?
Zelo rada imam naravo, kjer sta tišina in mir. Rada berem knjige, brskam po spletu in kuham zdrave obroke.
Kaj imaš vedno s sabo, ko kam greš? Naštej tri stvari, ki so vedno s tabo v torbi.
Lasnice, vodo in prvi baletni dres, ki ga s sabo nosim ves čas za srečo.

V formaciji

Imaš kakšno misel/moto, ki ji slediš v življenju?
Bodi to, kar si, in potrudi se, se splača.
Kaj je zate ples in zakaj sploh plesati?
Zame je ples način izražanja čustev. Zaradi plesa se počutim živo in zato tudi plešem.
Hvala za tvoje misli zapisane za moj portal in želim vse dobro!