Mesto objemov. Miha Podrepšek z varovanci znova predan korakom!

Projekti Predani korakom je imel letos naslov Mesto objemov (foto: Darja Štravs Tisu)

Ljubljana Festival v sklopu poletnega festivalskega glasbeno-plesnega in gledališkega programa že deset let organizira otroške poletne delavnice, ko podpira projekt Predani korakom v sodelovanju z Uri Soča in Zavarovalnico Sava.

Tako teče že deseto leto projekta Predani korakom pod okriljem Zavarovalnice Sava, ki vsa ta leta pomaga gibalno oviranim otrokom, tako onim malih kot tistim večjih korakov, tudi spodbuja k ustvarjanju, doživljanju plesnih korakov in gibalnih užitkov.

Mesto objemov

Glasbeno-plesna predstava Mesto objemov steče sprva brez objemov, ko reciklirano hiško in nebotičnik (scenografija: Smetumet) zasedejo dolgouhci, ki vihrajo skozi prostore, nato pritečejo še na plan, kjer plešejo, pojejo na glasbo in ritme ob oblikovanju zvoka Lee Čehovin. Med njimi se je rodil Lev, živahen in zvedav zajček rjavih lis po belem kožuhu. Mati je menila, da je to umazanija, zato je kožuh drgnila in prala, kmalu pa uvidela, da je njen zajček, imenovan Lev, pravzaprav drugačen od drugih, sila živahen in zvedav, je pravi hip- hoper. Zajčje mesto je bilo lepo urejeno, mamice so prale, pomivale, čistile sočasno in v vrsti, ko so roke delovale, pripovedovale, tudi v stilu pantomime oblikovale svoje dejavnosti. In se je nekega dne Lev odločil, da zapusti zajčje mesto, se poslovil od mame in se sam napotil na to svojo neznano pot, sicer ni bil povsem sam, saj ga je spremljala njegova senca, ta čudni čarodej Rubin, s katerim sta se znala gibko spopasti, tudi tiho urnih korakov slediti po neznani poti, ki ju je pripeljala v novo zajčje mesto, kjer so se v skupinah igrali zajčji mali in veliki otroci, ko so se eni skrivali, drugi strašili v zabavo, skratka zabavali, tudi svoje igre veselo urili in ponavljali. Lev jih je opazoval, vse dokler ni zaslišal tihega joka, ko je mali zajček jokal daleč od vseh, tudi Levu jokaje dejal, da ga nima kdo objeti, je sam in zato tudi žalosten. Lev ni vedel, kaj pomeni objeti, zajček pa pokazal, da se tačko položi na eno stran, nato še drugo na drugo stran, in sta že padla v objem. Novo odkritje je tako razveselilo Leva, da je hitel še drugim kazati, kaj je objem. Od takrat dalje je to postalo Mesto objemov, pravzaprav so Križanke postale Mesto objemov.

Zgodbo, ki je navdihnila predstavo Mesto objemov, je napisal Kolja Gombač, koreografijo raznolikih korakov in gibov, primernih za male in velike na vozičkih ali pač brez, je prispeval koreograf Miha Podrepšek, ki je v projektu od vsega začetka in je tudi režiral pestro dogajanje na odru, za dramaturgijo in koreografsko pomoč pa je stala Petra Horvat.

Miha Podrepšek v projektu Predani korakom sodeluje od vsega začetka

Ples in glasba nastopata največkrat kar v duetu, tokrat pa ob gostu Muratu tudi v tercetu z njegovim beatboxom, in tako kot je bilo sila pestro dogajanje na sceni, se je tudi glasba sprehajala po raznoraznih glasbenih stilih, od baletnih, opernih, narodnih, pa popularnih … Ob glasbenih vsebinah se je sproščeno in inovativno sprehajal še beatboxer Murat, za kar je zaslužen avtor glasbe Mesta objemov, znova Kolja Gombač.

Predstava Mesto objemov je, tako kot vsa ta leta tečejo plesne zgodbe v sklopu projekta Predani korakom, nastajala ob razpisani delavnici LF, in to teden dni pred zaključkom poletnih počitnic, ko so letos potekale od 22. do 26. avgusta, nato pa stekle še priprave za uspešni zaključni nastop. Delavnice je obiskovalo deset otrok, ki so vključeni v rehabilitacijski program URI Soča, letos, po dveletnem virusnem premoru, so se pridružili še otroci, ki so se na projekt prijavili prek Ljubljana Festivala.

Po petdnevni delavnici je nastalo to prisrčno Mesto objemov, v katerem je zaživelo skoraj 30 veselih in srečnih otrok, ki so na odru predstavili svoja plesna, pevska in igralska doživetja, tudi navdušili prisotne poletnega gledališča Križank. Ko se upravičeno lahko vpraša, kako jim je v tako kratkem času uspelo, v teh pičlih petih dneh, tako dobro pripraviti toliko različnih otrok, ob tem pa jih še odeti v kostume kostumografinje Katje Klepec Štalec– Moja Moja. Ja, uspelo jim je lahko le v ustvarjalnem in prijetnem delovnem vzdušju celotne ustvarjalne ekipe, ob izkušenem koreografu in režiserju projekta Predani korakom, Mihi Podrepšku, tudi z otroki, željnimi gibanja; in ko si otroci nekaj želijo, to tudi dorečeno izpeljejo, uspešno so nastopili in predstavili: Varja Gorogranc Vrhkar, Gaja Petkovič, Ruben Gombač, Kolja Gombač, Tara Mahnič, Lev Krištof Novak, Zoja Florjanc Lukan, Nuša Maležič, Nika Kozmus Trajkovska, Ana Kozmus Trajkovska, Nastja Berkopec, Sanja Skaza, Stela Markovič, Mia Veleski, Hana Koželj, Kolja Tašner Vatovec, Aljaž Teodor Špan, Tin Vinkšel, Sara Kuralt, Eneja Hercog, Lučka Jakše, Lara Jakše, Jaka Krebs, Melisa Radonić Kondeli, Zala Burič, Iris Drljača in Eva Kranjc.

Na koncu koncev so sledile še pohvale njihovega umetniškega vodje Mihe Podrepška vsem nastopajočim in zahvale organizatorju, sponzorju ter prisotnim, ki so jih tako srčno podprli. Za celotno ustvarjalno ekipo je spominke, Mesto objemov, pripravila Sara Kuralt iz URI Soča in njena družina.

(foto: Darja Štravs Tisu)

Že naslednjega dne (30. 8.) je Ljubljana Festival ob svoji 70. obletnici poskrbel še za en vesel in poučen dogodek, posvečen mladim in otrokom, ko je na odru poletnega gledališča Križank prvič po vseh teh sedemdesetih letih uprizorjena filmska projekcija: premiera mladinskega filma Gajin svet 2, družinska komedija, nastala v režiji Petra Bratuše, ki je napisal tudi scenarij skupaj s Špelo Levičnik Oblak. Tudi je nova filmska različica neke vrste nadaljevanje filmske uspešnice iz leta 2018, Gajin svet, čeprav je Gajin svet 2 povsem samostojna filmska zgodba tako po dogodivščinah kot v izvedbi novih mladih igralcev. Film je glasno navdušil prepolno prizorišče Križank, še posebej so sila glasni bili nešteti mladi obiskovalci, ki so svoje navdušenje ob izhodu lahko hladili še s sladoledom, ki se je prilegel tudi po burnem in napetem filmskem dogajanju, kjer ni manjkalo niti policijskega inšpektorja niti izsiljevalcev, ki jih je ta lovil, tudi ne prijateljev, pripravljenih v pomoč in dobro šolskega pouka ter zabavnih počitnic. Torej bo novo šolsko leto steklo še z novo mladinsko in družinsko komedijo, ki s septembrom že osvaja filmska prizorišča.