HaniBal Ante Portas. Na plesišču swing plesalcev boste težko našli resen obraz!

Jure in Nora bosta del pedagoške ekipe na festivalu (foto: Hanibal)

Med 8. in 12. septembrom se bo v Ljubljani odvijal swing festival

Lep pozdrav, dragi organizatorji festivala HaniBal oz. Balboa Festival, ki se bo odvijal med 8. in 12. septembrom v Ljubljani. A razložimo kar na začetku, zakaj izraz HaniBal, da ne bo kakšnih asociacij na Hannibala in njegovo vojsko?
Hanibal je pravzaprav zvočna izpeljanka iz besed honey (sladek, drag) in ball (ples) – ob tem gre tudi za podzvrst swing plesa, imenovanega balboa, ki mu na kratko tudi rečemo ‘bal’. In tako se je rodil HaniBal.
Gre za izključno swing festival in vse njegove zvrsti, kajne?
Tako je, gre za swing ples in swing glasbo, vendar v glavnem za podzvrst plesa, ki se imenuje balboa. Ime izhaja iz kalifornijskega polotoka Balboa, da si ne bo kdo takoj pel naslovne pesmi Rockyja.

Zakaj se je izkazala potreba po tovrstnem festivalu, ki pa je, kot mi pravite, že razprodan oz. razprodane so delavnice?
Ideja o festivalu je rasla že prej. Nazadnje smo imeli festival balboe v Sloveniji leta 2011 ali 2012. In po zadnjih dveh letih, ko nam je bilo odvzeto ne samo plesanje, ampak druženje na splošno, sploh pa za nas plesalce v plesni družbi, se je festival praktično rodil sam po sebi. Iz potrebe po plesu, druženju, swing glasbi v živo.
Od kod vse bodo prišli udeleženci, koliko jih bo in kaj novega se bodo naučili ter kaj starega bodo tečajniki utrdili?
Udeleženci prihajajo skorajda z vsega sveta. Računali smo v glavnem na slovenske plesalce, naše prijatelje iz Hrvaške, Italije, Avstrije, pa so nas presenetili tudi plesalci iz Japonske in Grčije. Pa s celotne Evrope, verjetno vsaj kak par skoraj iz večine držav po Evropi. Na delavnice je prijavljenih 160 plesalcev, še okoli 50 pa jih bo prišlo samo na plesne večere, ki jih bomo imeli kar pet zapovrstjo; šest, če nam bo vreme naklonjeno in bomo lahko začeli z zelo podaljšanim plesnim vikendom že v sredo, ko se bo v primeru dobrega vremena odvijal tudi Ples na Plečnikovi ulici, ki bo to sredo prav tako v znamenju swinga.
Tečaji se bodo odvijali v Studiu Dansa in Moj korak. Sta to prostora, ki sta že prepoznavna po swingu, in komu so tečaji namenjeni?
Studio Dansa je naša baza, od koder izhajamo organizatorji. Vsi tam tudi učimo in plešemo. Moj korak pa je sosednji studio, kamor nas kdaj zanese recimo na tango. Delavnice na Festivalu HaniBal so namenjene tako začetnikom kot tudi že bolj izkušenenim plesalcem. Imamo štiri nivoje, začetni, nadaljevalni, napredno nadaljevalni in napredni (oz. beginner, intermediate, intermiate/advanced in advanced). Potekajo pa tečaji vseh podzvrsti swinga (lindy hop, balboa, shag, blues, west coast swing, boogie woogie, solo jazz ipd.) skozi vse leto v Studiu Dansa.

Pedagogi Andreas in Lana


Pedagogi pa prihajajo iz tujine in Slovenije. Kako izbrati pravo pedagoško ekipo?
Glede na to, koliko dobrih pedagogov je, je bila izbira težka. Seveda je vse odvisno tudi od razpoložljivosti pedagogov, ki so ponavadi že kar hitro zasedeni. Eden od organizatorjev HaniBala je tudi Nejc Zupan, ki je prav tako uveljavljeni mednarodni swing učitelj in bo tudi učil na festivalu. Z njegovo pomočjo smo gotovo lažje izbrali učitelje, saj jih pozna z veliko pomembnejšega vidika, kot samo slave – ve, kako in kaj učijo. Kljub temu pa organizcijsko ekipo sestavlja več oseb, saj bi eden sam težko izpeljal tak dogode. Tanja Vojnović – organizatorka, ki ji ni para, in oseba, ki zna držati vse niti v rokah. Plesalka, tudi učiteljica west coast swinga, ki se je našla v različnih zvrsteh swinga, s katerim živi in diha. Ena od dolgoletnih glavnih akterjev swing scene pri nas, Mateja Grajzar – srce slovenske balboa scene, ki jo vodi že od leta 2010. Pravi, da ji srce utripa in živi za balboo, ki jo 11 let tudi že redno uči. Preizkusila je že vse plese in svoj ritem na koncu našla prav tu. Potem je tu še Jana Burger, ki nam trenutno pomaga na daljavo, saj je swing scena dobila novo plesalko.

Katja in Nejc

Seveda boste s plesnimi dogodki zavzeli center Ljubljane – Pogačarjev trg, Union, Zorica bar, Drama bar. Kdo se vam lahko pridruži? Tudi mi, swing laiki?
Na Pogačarjevem trgu in v Drama baru se nam lahko pridruži kdor koli, saj bosta plesna večera odprta za vse. Tudi na ostalih plesnih večerih se nam sicer lahko pridružijo tudi laiki in v živo vidijo to veselje in srečo, ki se zrcali na obrazu slehernega posameznika med plesom swinga. Vendar pa so ostali plesni večeri za zaključeno družbo oziroma tiste, ki kupijo ‘party pass’. Nekaj malega jih je še na voljo na naši spletni strani.

Nora in Jure

Swing je, po mojem mnenju, eden bolj veselih in optimističnih plesnih stilov. Kako ga vi doživljate in kako sodi v današnji čas in tempo življenja?
Veliko nas izhaja iz tradicionalnih družabnih plesov ali drugih zvrsti. Plesali smo že tango, salso, rumbo, valčke ipd. Vendar toliko ene sproščenosti in improvizacije, kot je je na swingu, težko najdemo drugje. Seveda je glavni faktor tu tudi glasba. Osrečuje nas glasba, ki je stara že 100 let, pa še vedno tako zelo popularna. Preigravajo si jo vse generacije. Tudi plešejo ga vse generacije, saj ta glasba in koraki tudi v današnjem času še vedno poženejo kri po žilah. S prešernim nasmeškom na obrazu, smehom, veseljem. Na plesišču swing plesalcev boste težko našli resen obraz.

Lucia in Javi

Je nujno vedno ples v paru?
Ne, ni nujno, imamo kar nekaj solo koreografij, veliko je tudi solo tečajev – solo jazz, solo blues … Izraznost v plesu lahko dosežemo tako v paru kot tudi solo. In potrebe po osebnem izražanju je čedalje več. Če se navežem na prejšnje vprašanje – tempo življenja je včasih tako naporen, da potrebujemo nekaj, kar nas razveseli, razbremeni in sprosti. Ples je ena od nadvse primernih rekreacij za to, ker je vedno povezana tudi z družbo, glasbo.

Vesele barve za vesel festival

Dajte nam še kakšen oblačilni namig oz. ‘outfit’, da ne pridemo v narobni obutvi in oblačilih?
Za ples so vsekakor pomembni primerni čevlji. Da ne bodo noge trpele, priporočamo obutev z gladkim podplatom, usnjem najbolje. Za dekleta z nekoliko povišano petko, je ples takoj precej lažji. In za swing se zelo radi tudi primerno oblečemo. Vintage oblačila, krila in obleke, ki se lahkotno vrtijo za dame, in elegantne hlače na rob s srajco z metuljčkom ali kravato za gospode. Seveda sprejmemo vsakogar, je pa swing kljub temu bolj avtentičen tudi v primerni opravi, kakršno so nosili v 20-30-40-ih letih prejšnjega stoletja.
Hvala in naj bo uspešno! Vse natančne informacije pa najdete tukaj https://festivalhanibal.si/