Sem manjše rasti, energična (skokica), zato mi je hip-hop pisan na kožo

Na hitro smo se srečali na zaključku festivala Arsana pa nam povej, zakaj si se odločila preživeti teden na Ptuju?
Plesne počitnice so dolge, zato sem se kot hiphoperka, tako kot lani, odločila, da se udeležim festivala Arsana na Ptuju. Preizkusila sem se v različnih zvrsteh plesa (modern, jazz in hip-hop), kjer pod vodstvom priznanih učiteljev izpopolnjujemo plesno znanje.

Kako bi se v dveh, treh stavkih predstavila našim bralcem in bralkam? Kdo si, Alja?
Sem Alja Sedonja, stara 13 let, živim v Mariboru, sem članica plesno športnega društva Artifex v Ljubljani, ukvarjam se z modernimi tekmovalnimi plesi v kategorijah: hip-hop solo, hip-hop battle in hip-hop duo.
Kaj je botrovalo odločitvi, da se začneš ukvarjati s plesom in kdaj? Kdo te je navdušil za ples, če sploh kdo?
K odločitvi, da sem postala plesalka, je najverjetneje vplivalo, da je mami plesala jazz balet, mogoče pa tudi ogled kakšnega filma (Step up), ki me je dodatno ‘podžgal’, da sem začela plesati – trenirati ples.
Naštej, prosim, kje vse si do zdaj pridobivala svoje plesno znanje in s katerimi pedagogi? In na katero šolo hodiš in kateri razred?
Prvih plesnih korakov sem se naučila v plesni šoli Sebastian, nato sem plesno pot nadaljevala v plesni šoli Zapleši.si, kjer je bila moja trenerka Andreja Heričko. Za njo je na tej plesni šoli začel poučevati Žan Jeršin, ki je bil moja ‘plesna ljubezen’ na prvi pogled. Zdaj sem članica plesno športnega društva Artifex v Ljubljani. Žan Jeršin je moj trener, prijatelj in koreograf. Sodelujem tudi z Markom Sivko. Vsak od naštetih trenerjev je v mojem plesnem razvoju tvoril kamenček v mozaiku pri oblikovanju plesalke, kot me lahko vidite danes.
Zakaj je prevladal hip-hop in ne kakšen drugi plesni stil?
Sem manjše rasti, energična (skokica), zato mi je hip-hop pisan na kožo. Ta zvrst plesa mi pomeni sproščanje odvečne energije, športni način življenja, druženje z ljudmi, ki podobno mislimo in imamo skupne interese.
Dejala bi, da si zelo zavzeta, saj se voziš na treninge iz Maribora v Ljubljano. Zakaj?
Ples je ljubezen, ples je strast, delati s trenerji: Žan Jeršin, Tilen Jeras, Miha Furlan, Jan Marolt, Žiga Mlakar …. je privilegij, za katerega si je vredno vzeti čas, se zapeljati v Ljubljano, prespati pri prijateljici ali teti, izkoristiti vsak prosti čas. Sem odlična učenka in uspeh je edini pogoj, da mi starši omogočajo vse, kar je treba (obiskovanje plesne šole v Ljubljani, klasi, plesni festivali …) za doseganje dobrih rezultatov v hip-hopu. Za to sem jim neizmerno hvaležna.
Ti to ne predstavlja nobene težave?
Ne, razlika je samo, da jaz prosti čas posvetim plesu in ne gledanju TV, igranju igric … Moj prosti čas je v bistvu čas, ki ga posvetim učenju! To je moj način življenja, ki me osrečuje in bogati!
Glede na to, da se ukvarjaš s t. i. modernimi tekmovalnimi plesi, se udeležuješ tudi tekmovanj. Kaj ti pomenijo, kako se nanje pripravljaš, kaj nudijo?
Tekmovanja v hip-hopu mi pomenijo dokazovanje plesnega znanja in potrditev le-tega. Sodniška ocenjevanja so po mojem mnenju zelo subjektivna. Obstajajo različni stili hip-hopa, nekaterim smo plesalci bolj všeč, drugim manj, nekateri plešemo prosti slog (freestyle), drugi na koreografijo, kar je glede na zahtevnost velika razlika. So pa dobri dosežki na državni ravni vstopnica za obisk  evropskih in svetovnih prvenstev, kjer upaš, da te bo opazil kak znan koreograf in ti odprl vrata v svet šov biznisa.
Nam lahko poveš, na katere uvrstitve si najbolj ponosna?
Najbolj sem ponosna na naslednje rezultate: svoj prvi kv. turnir v hip-hop solo otroci, kjer sem zasedla 5. mesto; evropsko prvenstvo Ostrava 2016 – hip-hop solo mladinke 7. mesto, evropsko prvenstvo Poljska 2017 – hip-hop solo mladinke 4. mesto, evropsko prvenstvo Poljska 2017 – hip-hop battle mladinke 5. mesto, svetovno prvenstvo Sardinija 2016 – street dance solo mladinke  3. mesto.
Imaš kakšnega svojega idola med plesalci ali pa pedagogi?
Moj največji plesni idol je moj trener Žan Jeršin, med plesalci pa članica – državna in evropska prvakinja Nina Ukmar.
Kakšni so načrti za prihodnjo sezono, ki je pred vrati?
Načrti so izpopolnjevanje znanja v hip-hopu, kot pravi trener Žan, skušati prenesti znanje s treninga na tekme (to mi povzroča težave), narediti korak naprej v hip-hop duo – prva sezona v tej disciplini nama je prinesla 5. mesto med mladinci v Sloveniji, s soplesalcem Tristanom Bašem sva se dobro ujela in spoznala, zato mislim, da imava še veliko rezerve.
Imaš mogoče kakšen značilen gib, gibanje, po katerem bi te lahko prepoznali?
Ne vem, mama pravi, da so moji gibi na plesišču natančni, elegantni, da sem zelo čista, imam veliko izolacijo telesa ter da moje oči med plesom žarijo, kar me dela drugačno od drugih plesalk na plesišču.
V katerih koreografijah najbolj uživaš?
Plešem prosti slog (freestyle), zato uživam v prav vsaki glasbi. Še posebej mi je všeč hip-hop beattle – poping in afro-regeton.
Kaj te pri plesu najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
V plesu me najbolj osrečuje pozitivna energija, spoznavanje novih ljudi in sklepanje prijateljstev, življenjske izkušnje. Najbolj me žalosti  ‘bolno’ rivalstvo med plesnimi klubi, ki se kažejo bodisi med sodniki na tekmah ali med starši na tribunah, ki bi ti na EP ali SP brez pomisleka zažvižgali ali celo raje navijali za ‘Poljaka’ kot rojaka – žalostno.
Starši so tvoji veliki podporniki. Koliko in kako so vpleteni v tvoje plesni obveznosti? Jim je težko?
Moji starši so najboljši starši na svetu, podpirajo me na vsakem koraku, se zame odpovedujejo in mi skušajo omogočiti vse, da bo moj plesni razvoj čim boljši. Včasih, ko sem na tekmah na dnu, nezadovoljna z rezultatom (jočem), mi dajo podporo in me hkrati motivirajo, da treniram še več, da bo prihodnjič boljše.
Kaj počneš, kadar ne plešeš? Čemu namenjaš proste trenutke?
Prostega časa imam zelo malo ( treningi, šola …), ko pa ga imamo, odrinemo družinsko na kakšno potovanje, kjer spoznamo nove kraje, kulture ljudi, smo skupaj (oče, mama in sestrica Toja – gimnastičarka), uživamo in krepimo medsebojne odnose.
Ali te mama za uspešen nastop ali trening nagradi s kakšnim posebnim pecivom, sladico? Kaj najraje ješ?
Moja mama je najzadovoljnejša, če sem s svojim plesom zadovoljna jaz, če temu ni tako ali se mi na tekmovanjih zgodi krivica, jo je težko umiriti. Nagrada za dobre dosežke na tekmovanjih je proslavljanje z dobro hrano (po mojem izboru). Drugače pa so moja najljubša jed škampi, ki jih obožujem na vse možne načine.
Kako pa sošolci in sošolke gledajo na tvoje plesno udejstvovanje?
Sem dekle, ki se nerada postavlja v ospredje, se hvali, zato po pravici povedano – moji sošolci malo vedo o mojih dosežkih. Ljubljana je daleč (smeh).
Naštej tri ali – če jih imaš – pet stvari, ki so vedno s tabo na treningu, nastopu ali tudi kar tako? Brez česa ne greš nikamor?
Angelček, ki me varuje na potovanjih in tekmovanjih, plesni čevlji, starši, sestrica Toja..
Tvoj moto v življenju pa je?
Da se z delom daleč pride, da skušam biti do vseh prijazna in dobra. Dobro se z dobrim vrne (upam vsaj).
Plesati pa je
… strast, zadovoljstvo, užitek …

View Gallery 8 Photos