Ni dovolj dobre besede, da bi opisali rokenrol. Plesati ga je ‘kulsko’ in zabavno!

Za uvod v intervju vaju prosim, da se predstavita našim bralcem in bralkam, kot osebi in plesalca.  Kdo si, Miha Češnovar? Kdo si, Paulina Horvat Zeilhofer? In kam sta namenjena.
Paulina: Stara sem 12 let, plešem že od majhnih nog. V šoli sem odličnjakinja, rada imam veliko športov. Sem živahna in veliko govorim …


Miha
: Sem skoraj 15-leten fant, ki se že celo življenje ukvarja s športom. Poleg športa imam zelo rad tudi glasbo. Končal sem nižjo glasbeno šolo, učil sem se igrati na kitaro.
Nam zaupata svojo pot, ki vaju je pripeljala do rokenrola? Se spominjata kakšnega plesnega dogodka, ki je vplival na to, da sta se začela ukvarjati prav s to plesno zvrstjo? Ali je bilo to čisto slučajno?
Paulina: Moja starejša sestra pleše in tako sem se tudi sama navdušila. Vedno je z menoj vadila razne akrobacije in bilo je zabavno.  Včasih pogledava stare posnetke in se zelo smejiva. Njo je mami vpisala, ker so vaje potekale v šoli, jaz pa sem sledila zgledu.
Miha: Starša nista dovolila, da bi po treh letih še treniral hokej. Na morju sem zelo rad plesal in sem želel poskusiti. Ravno takrat je sošolka potrebovala soplesalca, tako sem šel na prvi trening in se navdušil. Šele po dveh letih sem začel plesati s Paulino.
Kako doživljata rokenrol ples in seveda glasbo? Vama je blizu in zakaj?
Miha: V plesu, na treningih in v glasbi izjemno uživam. Se je že zgodilo, da sta mi starša zagrozila, da ne bom smel na trening, če ne bom česa opravil.
Paulina: To je način življenja, navadila sem se na vsakodnevne treninge, ki so tudi zabavno druženje.
Na kateri rezultat v svoji karieri pa sta najbolj ponosna? Zakaj in kje sta ga dosegla?
Miha & Paulina: Letos sva bila 9. na tekmi za svetovni pokal v Riminiju, postala sva državna prvaka v kategoriji mlajši mladinci in osvojila naslov pokalnega zmagovalca za leto 2016. Letos sem (Miha) kot pomoč ‘vskočil’ tudi kot dodatni plesalec v sosednji klub Briljantina in skupaj smo dosegli naslov svetovnega prvaka v mladinskih formacijah. Žal Paulina ni mogla sodelovati, ker so imeli dovolj plesalk. Sem pa zelo hvaležen njej, celi njeni družini in vsem ‘glavnim’ v matičnem Plesnem klubu M – Plesno mesto, da so me spodbujali. Lepo je, da klubi med seboj tudi sodelujejo.
Kdo je najbolj zaslužen za vajin napredek?
Miha & Paulina: Trenirala sva že z veliko ljudmi, v tem trenutku pa sta najpomembnejša Irena Petan in Boštjan PavčekPili iz Plesnega mesta. Super sta!
Kako bi lahko spodbudila več ljudi za plesanje rokenrola?
Miha & Paulina: Z nastopi ob raznih priložnostih (v šoli, na TV, tudi na gasilski veselici sva že nastopala).
Zakaj menita, da ta plesna zvrst ni tako popularna kot preostale?
Miha & Paulina: Še posebej fantom je težko začeti plesati v paru. Prav gotovo je popularnejše plesati v skupini in na bolj popularno glasbo. Če pa bi vedeli, kako odlično se imamo, bi se mnogi z veseljem vpisali. Niso to le tekmovanja in uspehi, je tudi zabava, prijatelji … Super nam je.
Kaj vama pomenijo tekmovanja in zakaj tekmovati? Kaj je najbolj in kaj najmanj razburljivo?
Miha: Tekmovanja so zelo zabavna, na njih uživam, pokažem, kaj znam. Na ta račun sva videla že velik del evropskih držav, ki jih sicer ne bi. 
Paulina: Najrazburljivejše je pripravljanje na tekmah (frizura, ličila …) in potovanja, najmanj pa konec tekmovanj. Pa spanje na tleh avtobusa … (smeh)
Ko bosta šla med starejše mladince, se bodo v koreografiji znašli tudi elementi akrobatike, kajne? Se tega veselita, vaju je strah, na kakšen način sploh razmišljata o tem?
Miha & Paulina: Odkrito povedano, ne razmišljava o težjih akrobacijah, temveč o akrobacijah, ki jih bova začela izvajati v letu 2017, ko bova prestopila v kategorijo starejših mladincev. Tega se veseliva, bo pa treba trdo delati, da bodo tudi rezultati dobri. Brez predanega dela, upoštevanja trenerskega tima in ljubezni do plesa ni ničesar.
Kaj vaju pri plesu na splošno najbolj osrečuje in kaj najbolj žalosti?
Miha: Med plesom se odlično počutim, zelo uživam. Žalosti pa me dejstvo, da se včasih ne strinjava, se tudi malček sporečeva in nato porabljava več energije ter časa, da se uskladiva. Ampak ni panike, midva sva super.
Paulina: Osrečuje? Druženje, potovanja, tekmovanja, nastopi … Najbolj pa me žalosti, ko nekdo neha plesati, še posebej če je dober prijatelj, prijateljica in bi lahko še vrsto let preplesali skupaj.
Predvidevam, da so sošolci in sošolke navdušeni nad vajinim udejstvovanjem in rezultati, a prav tako sem prepričana, da so na začetku vihali nos, še posebej nad tabo Miha. Ples vendar ni za fante, si poslušal, kajne?
Miha: Nekateri še zdaj ne sprejemajo dejstva, da sem plesalec, a to je njihova težava. Letos sva lepo napredovala in veliko dosegla, izjemno sem ponosen nase, na Paulino in na vse tiste, ki naju podpirajo. Tako hitro vidiš, kdo je zares tvoj prijatelj, kar pa ni slabo.
Paulina: Nad nama so na moji šoli zelo navdušeni in ni nikogar, ki bi vihal nos.
Kateri rokenrol glasbeni ‘komad’ pa je za vaju najboljša plesna podlaga? Nad kom se navdušujeta?
Miha: Najboljša podlaga za ples je komad AC / DC; Fire Your Guns. Sicer mi je všeč elektronska glasba.
Paulina: Veliko je skladb, na katere rada plešem, zame mora biti ‘komad’ energičen, zabaven in hiter. Če mislite idola na področju plesa, ga jaz nimam, saj ko enkrat postaneš enako dober kot idol, se več ne izboljšaš. Spremljam in ogledujem si pa nastope plesalcev iz vseh kategorij rokenrola iz vseh držav. Z mnogimi se že poznamo s tekem. Poznam njihove koreografije, stile, napake in dobre ‘fore’. To je zame zanimivo – opazovati in skušati biti še boljša, še izvirnejša.

Kako kreirata kostumografijo? Kaj je pri vas nujno?
Miha & Paulina: Ponavadi dava idejo sama, saj hočeva biti kreativna, nato jo dokonča kostumografinja Silvia in izdela Romi, ki šiva drese, popravi napake in se ukvarja s podrobnostmi. Po novih pravilih je za punce v mlajših kategorijah nujno, da imajo prekrit trebuh ter polovico hrbta. Lahko pa ima pajkice, kratke hlačke, krilce, po želji. Plesni dresi so zelo raznoliki. Posebno izstopajo ruski pari, ki imajo zelo bogate, včasih že malo kičaste drese.
Kaj si želita še doseči v življenju in kaj postati? Mogoče tudi kaj ‘neplesnega’?
Miha: Hodim na OŠ Šmartno pod Šmarno goro, najverjetneje se bom vpisal na gimnazijo Šentvid, za naprej pa še ne vem.
Paulina: Hodim na OŠ Franca Rozmana Staneta v Šentvidu. Po končani osnovni šoli bom odšla na gimnazijo Šentvid, nato pa po mogoče na Dunaj študirat v poslovno šolo. Po študiju pa bi bila rada direktorica ali poddirektorica mednarodnega podjetja. Kot hobi pa bi bila trenerka plesa.

Kaj počneta, kadar ne plešeta? Čemu namenjata proste trenutke? Miha, zate vem, da si desna roka mami na Šmarni gori, kajne?

Miha: Ja, velikokrat pomagam na Šmarni gori, sicer pa se veliko ukvarjam z glasbo. Z dedijem grem velikokrat na ogled hokejskih tekem (bil sem letos v Minsku, kjer se je reprezentanca uvrstila na OI), zelo rad tudi smučam.
Paulina: Se učim, poslušam glasbo, se zabavam s sestro. Rada grem na kakšen izlet ali potovanje z družino. Hodim tudi na impro ligo (improvizacijska igra) in francoščino, tako da prav veliko prostega časa nimam, a se nekako že najde, saj veste, ‘za prijatelje si je treba čas uzet …’

Naštejta tri stvari, brez katerih ne gresta ne na trening ne na tekmo, nikamor.

Miha: Brez plesnih čevljev, vode in Pauline.
Paulina: Plesni čevlji (‘jazzice’), športna oprema in plesni kostum (če je tekmovanje). Brez Mihe seveda ne gre.
Imata kakšen moto ali misel, ki vaju vodi skozi življenje?
Miha: Zmorem!
Paulina: ‘No pain, no gain’ (brez muje se še čevelj ne obuje, op. p.)
Kaj je za vaju plesati rokenrol?
Miha: Kul!
Paulina: Zabavno, ‘kulsko’ … Ni dovolj dobre besede, da bi opisali rokenrol!

View Gallery 12 Photos