Janja Korpar. Gibalne kartice za otroke in odrasle odpirajo srce!

Janja Korpar je baletna pedagoginja, ki vedno išče nove izzive.

Balerina in pedagoginja Janja Korpar je na tržišče poslala 24 Gibalnih kartic za otroke in odrasle pod blagovno znamko gibalno-umetniška Zvezdica plesalka!

Draga Janja, pozdrav, in nekako vedno, ko se oglasiš, znova presenečaš. Tokrat z izdajo Gibalnih kartic za majhne in velike. Gre za 24 gibalnih kartic, ki razbremenijo telo in duha. Zakaj se je porodila ta zamisel in koliko časa sta jo s soavtorico Petro Korpar pripravljali?
Pozdravljena, Barbra, res prav vsakič želim dati v svet nekaj, česar še ni, in vidim, da je potrebno glede na želje otrok in odraslih, ob katerih se vrtim. Tokrat sem presenetila z izdajo Gibalnih kartic za otroke in odrasle. Ampak niso prve, ki sem jih izdala. Pred enim letom sem ustvarila Kartice sprostitev in pomiritev za majhne in velike, v katerih se skrivajo mini vizualizacije in gibalne igre, brez katerih si ne predstavljam svojega poslanstva. Vsakodnevno jih uporabljam pri svojem delu za umiritev in popestritev uric. Prav tako pa tudi gibalne didaktične kartice zmeraj popestrijo moje urice Zvezdice plesalke. Zato se je porodila zamisel o lastnih gibalnih karticah že v času, ko sva obe s Petro bili ‘srečki nosečki’. Kartice so tako prilagojene tudi za bodoče mamice v času, ko jim trebušček raste, telo pa je treba malce razgibati, misli umiriti. Seveda je zamisel počasi zorela, dokler niso prikukale na svet takšne, kot so videti zdaj. V paketku kartic se skriva tudi priročnik, kjer je ob koristnih informacijah, kaj vse kartice na sebi in v sebi skrivajo, tudi nekaj vizualizacij, dve mini vizualizaciji sta kar iz sklopa sprostitvenih kartic Zvezdice plesalke, ki sem jih izdala leto prej. In seveda ne morem mimo krasnih ilustracij, ki jih je ustvarila moja učenka Ema Goznikar, brez katere kartice ne bi bile videti tako igrive in ljubke. Vsak paketek kartic Zvezdice plesalke pa, preden ‘prigibajo’ v vaš dom, še energetsko napolnim, da prejmete popoln paketek.

Gibalne kartice za otroke in odrasle

Prihajaš iz sveta baleta in zdaj si ga kombinirala še z jogo. Kako povezuješ ta dva na videz zelo različna stila?
Če imaš nekaj zelo rad, zmeraj najdeš pot to z ljubeznijo povežeš na tak način, kot drugi ne zmorejo. Ugotovila sem, da sem ples in jogo zmeraj povezovala, že od samega začetka svoje poti. Pa naj je bilo to le dihanje ali kakšna pozitivna afirmacija in vizualizacija, ki vodi v globoko regenerativno sprostitev. S teboj sem se nazadnje veliko pogovarjala o ritmu telesa in o našem prvinskem gibu. No, tale kombinacija joge in plesa ni prav nič drugega kot dobra praksa našega giba in diha telesa. Govorim o ravnovesju pravilnega dihanja skozi gibanje in pozitivnem stiku s samim seboj. Kot plesalka vem, da je zelo pomembno dobro segreti svoje telo pred začetkom svojega dela. Tukaj sva s Petro kot učiteljici joge šli še nekoliko globlje in vsaki asani dodali še energijsko vrednost telesa, ki ga poznamo pod sistemom čaker. Gibalne kartice Zvezdice plesalke so tako mavričnih barv našega energijskega kolesa telesa, saj vsaka asana aktivira vsaj eno globljo točko našega telesa, s čimer ustvarja energijo, s katero lahko izboljšamo tudi delovanje organov. Dobro in zdravo telo nas dela srečnejše in bogate ter kakovostno razbremeni tudi naše misli, da smo pristni tukaj in zdaj.

Kombinacij za razbremenitev je nešteto. Kako si naredimo ravno pravšnjo kombinacijo? Kaj naj nas vodi pri tem?
Vodijo nas naše počutje, naša koncentracija, naš stik s samim seboj in lastnimi čustvi, zmožnosti samega telesa in nenazadnje tudi naša starost, saj svet in telo dojemamo drugače v vsakem starostnem obdobju. Zmeraj moramo najti tisto zdravo zlato sredino in občutek varnosti. Kakšen dan bomo žalostni, takrat je dobro, da odpremo svoje srce. Zvezdica plesalka je gibalne kartice, ki odpirajo srce, obarvala z zeleno barvo. Tudi ples je takrat, ko energijo odpremo, drugačen in se nas bolj dotakne. Kakšen dan bomo kipeli od energije, takrat je ne smemo preveč raztrositi in narediti samo asan, ki še bolj krepijo našo energijo, ampak predlagam, da jo kakovostno popredalčkamo v svoje telo, saj se ob raznolikih vajah spremeni tudi naše čustveno stanje. Zato gibalne kartice Zvezdice plesalke otroke in odrasle naučijo umirjenosti, igrivosti, koordinacije, fleksibilnosti, pravilnega dihanja skozi jogijske asane, ki jih seveda na uricah z menoj obarvajo tudi z baletnimi koraki.

Kartice si izdala pod blagovno znamko svoje gibalno-umetniške Zvezdice plesalke. Pa nam povej, kako velika je postala Zvezdica plesalka od takrat, ko sva se nazadnje pogovarjali za moj portal in v oddaji Parada plesa?
Zvezdica plesalka diha in raste z otroki, ki jo najdejo. Jaz pa žarim z njimi in sejem svoje znanje, podporo in ljubezen vanje. Od takrat se tole ni kaj bistveno spremenilo, le veliko več hvaležnosti čutim s strani staršev, ki mi zaupajo svoje otroke. Ob gibalnih karticah, ki so moj najnovejši izdelek, sem ustvarila tudi sprostitvene in pomiritvene kartice za otroke in odrasle, ki nas napolnijo s pozitivnimi afirmacijami, mini vizualizacijami in popestrijo naše dneve z gibalnimi igrami, ki se jih lahko igrajo vsi družinski člani. Prav tako pa sem začela šivati unikatne izdelke za majhne plesalke. Izdelke je možno naročiti tudi na spletni strani: www.zvezdicaplesalka.si/trgovina. Konkretno Gibalne kartice pa naročite tukaj. Na osnovno ceno lahko ponudim 10-odstotni popust s kodo paradaplesa10.

Zdaj pišem knjigi vizualizacijskih zgodb, ki podprejo našo ustvarjalnost in naše vrednote življenja, kot je ceniti sebe in druge, sprostiti tesnobo in strah … Ampak več o obeh knjigah, ko se ti znova oglasim.

Kakšne spremembe pa najbolj opažaš pri otrocih? Kaj jih pritegne in kaj odvrne pri gibanju?
Pri otrocih opažam, da so še zmeraj radovedni, da ne potrebujejo veliko, da so srečni in da uživajo, ko lahko ustvarjajo sami svoje plesne kreacije. Pritegne jih pohvala, ko vidijo, da je njihov trud viden in cenjen. Odvrne jih pa konstantna rutina, kjer ni igre, prav tako ne marajo oseb, ki ne poslušajo njihovih želja in mnenj. Otrokove želje in zamisli so pomembne in jih je treba vključevati v naše delo, saj le tako dejavnosti, ki so namenjene otrokom, zorijo. To, kar nam odraslim ne paše in kjer se ne počutimo dobro, tudi otroku gotovo ne bo.

Zdi se mi, da imamo na eni strani negibalen svet, v katerem vsi sključeno gledamo v mobilne telefone, računalnike, na drugi strani polne fitnes dvorane, tekače, polne joga centre. Kako najti balans v tem našem norem svetu?
Balans najdi v svojih mislih in odločnosti. Morda ne potrebuješ ne enega ne drugega. Morda potrebuješ le čas sam s seboj, naredi si ga. Pojdi ven v naravo in dihaj in uživaj. Naredi pozdrav soncu kar na njivi ob sprehodu. Če te kdo noro gleda, ga povabi, da se ti pridruži. Morda potrebuješ čas s prijatelji, skuhaj čaj, speci piškote in se druži. Telefon in računalnik sta sicer v današnjem svetu kar potrebna za naš um, a nepotrebna za našo dušo in telo. Kaj pa je pomembneje?

In ker se bliža konec leta, prosim še za pogled nazaj na minulo leto. Kako si ga doživela, kaj je bil plus, kaj malo manj plus, kaj želiš plesnim kolegom, plesalcem in seveda sebi.
Leto je bilo prežeto z najrazličnejšimi čustvi. Zame z veliko pozitivnimi. In december je kot nalašč odličen čas, ko lahko mirno ob čajčku ležim in premišljujem, kaj sem dosegla in zakaj so se prav meni dogodile določene stvari. Vsako leto mi da neko določeno izkušnjo, nek nov pogled v smisel življenja in kakšen lep dar sem za vse okoli sebe, kakšno lepo poslanstvo sem si izbrala in ga delim z drugimi. Četudi kdaj podvomim vase, se soočim z bolečino manjvrednosti, neslišanosti ali celo nerazumljenosti, takrat zaplešem samo zase, zavrtim svojo energijo telesa in obilje življenja. In tako, kot že otroke pritegneta pohvala in nagrada, si zmeraj podarim en velik objem in si v mislih rečem – vredna sem. Spoznanje, da si vrednost samega sebe z besedami, željami in cilji postaviš sam, je veliko spoznanje. V prihajajočem letu želim vsem iskrivost, zvedavost in vztrajnost. Objem, Janja.