Ana Kersnik Žvab. Z jogo ohranjam pozitivne misli in se osredotočam v življenju na to, kar je resnično pomembno!

Ana Kersnik Žvab (foto: osebni arhiv)

Manekenka, plesalka, jogistka, magistra ruščine in sociologije kulture

Draga Ana, pozdravljena na mojem portalu. Si jogistka in prepričana sem, da lahko povlečeš vzporednice med plesom/gibanjem in pa jogo?

Draga Barbra, najlepša hvala za vključitev na tvoj izjemen portal, ki ga redno spremljam in občudujem. Res je gotovo. Moja največja strast je bil sprva ples in nato joga, zato sta mi ples in joga izredno blizu. Že od nekdaj sem rada plesala in se dobro počutila pri gibanju v ritmih glasbe, zato sem se preizkusila v različnih plesnih zvrsteh vse od trebušnih plesov, salse, baleta, hip-hopa, plesa ob drogu in nenazadnje tudi blizu mi je šov ples, saj sem resnično uživala ob nastopih na televiziji in plesala na različnih dogodkih in koncertih z znanimi pevci in pevkami v Sloveniji in tujini. Z jogo pa sem se spoznala, ko sem postala inštruktorica aerobike, saj me izredno zanima vse, kar je povezano z gibanjem, spoznavanjem sebe in svojih telesnih sposobnosti. Sprva mi je joga predstavljala bolj ta telesni izziv, a kaj kmalu me je čisto prevzel ta magični svet joge in sem želela vedeti čim več o jogi na sploh. Zdaj, po več kot desetletju poučevanja joge, mi joga ne predstavlja le poklica, temveč način življenja. Predvsem vidim močno vzporednico med plesom in jogo predvsem v tem, da gre za umetnost, in sicer kako lahko spoznavaš sebe pa naj bo to s plesnimi koraki ali v jogijskih položajih, asanah. Prav tako se pri jogi in plesu resnično lahko sprostiš, pozabiš na težave in svet okrog sebe in si v tem trenutku in zdaj.

Tvoj CV je pa zelo obširen. Od manekenke, prek plesalke, misice, TV-voditeljice do jogistke. Zakaj si torej pristala pri jogi?
Po naravi sem avanturistka, in sicer polna energije, obožujem potovanja, izredno rada ustvarjam in rada si vedno znova zadam nove izzive, saj želim živeti polno življenje, in ko se bom enkrat ozrla nazaj, da bom rekla, o, to je bilo nepozabno doživetje. Veliko se je dogajalo na moji življenjski poti in res sem hvaležna za vsako izkušnjo, ki mi je prišla v življenje, saj z vsakim novim izzivom sem se še bolj spoznala in tudi nadgradila svoje znanje. V zgodnjih dvajsetih letih se mi je odprl svet, saj sem začela živeti v Ljubljani, kjer je neverjetno veliko možnosti, in enkrat, ko sem začela preizkušati različne sfere, vedno bolj sem uživala v teh neprecenljivih izkušnjah. Ko sem začela nastopati s plesnimi skupinami in poučevati ples in aerobiko, sem spoznala izjemne ljudi, ki so me navdihovali, in ti spomini mi bodo ostali za vedno. Enako velja za modne nastope na modnih brveh, ‘phootoshootinge’ in različne priložnosti, ki so se mi ponudile na moji poti, saj sem in še vedno uživam v vrhunskih projektih, ki mi odpirajo obzorja in s katerimi rastem. V jogi sem pristala sprva zaradi želje po izboljšanju gibljivosti (smeh), priznam. Najprej me je navdušil ta aspekt asan in lepote telesa v gibu. Po hudi prometni nesreči pa sem odkrila, da želim svet joge še bolj raziskati in sem se odločila odpotovati v Indijo. Na začetku nisem šla v Indijo z namenom, da bi postala učiteljica joge, ampak predvsem, da bi se našla. Sliši se precej klišejsko, ampak za mlado punco v zgodnjih dvajsetih in v času, ko joga še ni bila trend oz. tako priljubljena, kot je zdaj, pa to ni bilo kar tako. In tam sem v kaosu okrog sebe ugotovila, da moram najti mir znotraj sebe in se posvetiti prvič v življenju le sebi. V jogo sem se takrat zaljubila. Dalj časa sem živela v ašramu, se srečala z meditacijo na čisto drugačen način, kot ga poznamo na Zahodu, in začela še intenzivneje odkrivati različne jogijske prijeme in vzljubila jogijski način mišljenja in življenja. Takrat sem prejela tudi mednarodno licenco in začela intenzivno obiskovati različne delavnice in tečaje joge ter profesionalno poučevati jogo. Od takrat naprej so se mi začele odpirati nove poti in potovanje po svetu ter poučevanje joge.

Pri mojem delu je še vedno viden močen pridih plesnega predznanja in modnih nastopov, kar mi pride prav še zdaj, saj mi gotovo da navdih in odvzame tremo, ko vodim dogodke za več tisoč ljudi v Sloveniji in tudi tujini. Moram priznati, da če bi mi nekdo rekel pred več kot desetimi leti, da je možno, da poučevanje joge in drugih vadb postane moj način življenja in moj poklic, mu ne bi verjela, a res je ta strast prerasla v poklic, ki ga ne bi zamenjala za nič na svetu. Po izobrazbi imam magisterij iz ruščine in sociologije kulture, a me je joga tako prevzela, da sem ostala na tej življenjski poti.

Kdo je zaslužen za izobrazbo, ki jo imaš na področju joge?
Takoj, ko sem začutila bistvo joge, sem postala popolnoma predana izobraževanju o jogi, energiji, energetskih procesih, da sem vedno znova želela vedeti še več. Za mojo izobrazbo na področju joge je zasluženih veliko jogijskih učiteljev in gurujev in imam tudi več kot dvajset mednarodnih licenc in številka z leti še vedno narašča, saj želim biti vedno znova še boljša učiteljica joge in vedeti še več. Na začetku svoje poti pa sem obiskala vse možne jogijske centre v Sloveniji in se učila od naših jogistov, nato pa sem želela poglobiti znanje. V Indiji sem spoznala in se učila od različnih gurujev, v New Yorku sem se izobraževala za aerial jogo in tudi vodila dve različni delavnici za jogo in prav tako v Sivananda jogijskih centrih v Avstriji in v Franciji. Prav tako sem nadgradila svoje znanje o jogi na vrvi v Nepalu, kjer sem spoznala nepalskega mojstra za jogo ter tudi izjemnega učitelja joge iz Bangladeša. V Nepalu sem poglobila svoje znanje o tibetanskih vajah in meditaciji. V Španiji sem se poglobila v vadbo joge na obroču in na Portugalskem, ko sem poučevala jogo po surf kampih, sem se dodatno posvetila acro jogi. Veliko znanja sem pridobila tudi na drugih izobraževanjih, in sicer za flow ali vinyaso jogo v Parizu in za hot ali bikram jogo v Pragi. Kot dodaten izziv sem se srečala s športno jogo, ki v Sloveniji še ni ravno prepoznavna, in ko so me povabili na različna tekmovanja, sem se preizkušala v tej malce drugačni zvrsti joge. Športna joga je gotovo zanimiva, a na tem področju sem se izobraževala in preizkušala bolj zase in mi predstavlja bolj nekakšen nov izziv kot samo pot. Veliko časa pa sem namenila tudi izobraževanju glede postnatalne in prenatalne vadbe, saj želim bodočim mamicam in mamicam ter njihovim malčkom ponuditi kakovostno znanje v teh neprecenljivih trenutkih. Kot avtorica knjižnih uspešnic Joga za nosečnice, Joga mami in dojenček, Joga za najmlajše in Moja prva joga – Magični svet joge za otroke že leta delim znanje in izkušnje prek meni najlepše oblike, in sicer v knjigah, kjer združujem dve največji ljubezni, in sicer prepletam ljubezen do joge in materinske izkušnje. Gotovo sem še kaj pozabila dodati, saj se je na moji jogijski poti že ogromno odvijalo in se še vedno odvija. Trenutno se predajam predvsem izobraževanju na področju energije in energetskega zdravljenja, saj se mi zdi pomembno, da še dodatno nadgradim določene aspekte in dopolnim svoje obzorje joge.

Joga se mi zdi, da vse bolj (znova) pridobiva na popularnosti ne samo kot vadba, ampak kot sistem, da umirimo misli in dušo. Se strinjaš in me dopolniš.
Tako je. Zdi se mi prav, da se joge ne jemlje le kot popolno asano, saj je veliko več. Joga je način mišljenja oz. način življenja nasploh. Joga nam pomaga, da se spoznavamo, da navežemo stik s seboj in tudi da znamo potovati v svojo barvito podzavest ali kot ji jaz rečem bogato zakladnico znanja, ki jo nosimo v sebi. Znotraj svoje Joga Akademije sem izpostavila pomembne jogijske prijeme in ne le vadbe joge, ki je le del tega, saj se mi zdi pomembno, da ljudje razumejo bistvo joge in različne jogijske prijeme. Zdi pa se mi, da v Sloveniji obstaja zelo močna razdvojenost glede joge, kar upam, da se v prihodnjih letih spremeni in da se različne smernice malce bolj povežejo in se razvijajo skupaj in ne ločeno kot doslej, saj joga ne glede na različne zvrsti izhaja iz enotne tradicije, ki pa so modificirane ob prenosu na Zahod. Zdi se mi, da je zdaj postala posebej priljubljena, saj ljudje potrebujejo nekaj, s čimer se na novo povežejo s seboj in umirijo od stresne rutine in vsakodnevnih obveznosti. Hiter tempo življenja je doprinesel ogromno sprememb in joga lahko vsakemu posamezniku pomaga, da se posveti sebi, umiri od neprestanega tempa in sprosti.
In kako naj človek izbere pravo jogo, ki bo godila njegovemu telesu in duši? Kaj je pri izbiri pomembno?
Vedno znova moramo preizkusiti stvari, preden se odločimo. Pri izbiri je predvsem pomembno, da se povprašamo, kaj želimo doseči, kaj je naš cilj obiska joge. Vrst in zvrsti je ogromno in tudi vedno več različnih stilov se razvija, in prav je tako, saj različne stvari ustrezajo različnim ljudem. Predvsem je pomembno, da začetnik pri jogi najde dobrega, kvalificiranega in izkušenega učitelja joge, saj je na začetku in tudi pozneje najpomembneje, da imaš nekoga, ki te zna profesionalno usmerjati, popravljati, in da imaš ob sebi osebo, s katero rasteš in se razvijaš. Mogoče bi to izpostavila pred izbiro same vrste joge, in sicer da najprej najdeš pomen in razlog, zakaj te joga veseli, in nato najdeš osebo, ki te vodi.

V poplavi različne jogijske ponudbe nam povej, zakaj izbrati ravno tvoj Devayani Yoga Center?
Res sem vesela, da je toliko ponudbe s strani joge, saj imajo ljudje res veliko možnosti za delo na sebi in razvijanje svojih sposobnosti. Sama menim, da moraš osebo začutiti. Enako kot za jogiste velja za frizerje, kozmetičarje, avtomehanike in druge poklice, in sicer najti moraš osebo, ki je profesionalna in izkušena ter da ti ustreza. Kar lahko pri sebi izpostavim in kar cenijo moji vadeči, so iskrenost, predanost in kakovost, saj resnično ves čas delam vzporedno na svojem znanju in na znanju, ki ga prenašam naprej. To je tisto, kar je za vse učitelje joge izredno pomembno, in mogoče nekateri ostanejo ves čas na istem mestu, kar pa ni dovolj za vadeče, saj velja za vse poklice, da če ne rasteš in se ne razvijaš, potem na neki točki stagniraš in ne moreš ponuditi ljudem to, kar si zaslužijo. Prav tako meni joga ne predstavlja zgolj poklica, temveč strast, način življenja, in čutim, da je to moje poslanstvo, da pomagam drugim. Izredno rada delam z ljudmi in okrog mene se zbira res srčna skupnost, ki se iz dneva v dan povečuje. Menim, da predvsem zato, ker se vsakemu posebej posvetim, jih usmerjam in svetujem. Enako počnem na vadbah v živo, kot tudi prek spleta, saj mi je najpomembneje, da ljudje vadijo pravilno in učinkovito, in to je moje vodilo. Ravno zato tesno sodelujem z različnimi strokovnjaki alternativne medicine in tudi splošne medicine, da pomagam vadečim na najboljše možne načine. Moji vadeči pa največkrat poudarijo tudi srčnost, menijo, da ob meni začutijo to, da poučujem s srcem. In res je, saj me poučevanje joge razveseljuje in dopolnjuje.

Pogled na tvojo internetno stran je z eno besedo ‘wau’, kaj vse lahko počnejo s tabo. Zakaj si naredila programe za mlade, malo manj mlade, tehnike prehranjevanja, skratka ni, da ni.
Po resnici povedano se sama sploh ne zavedam tega, saj v več kot desetih letih je moj cilj predvsem ostati aktivna in deliti z ljudmi tisto, kar je meni pomagalo, in predvsem tisto, za kar sem več kot 10000-odstotno prepričana, da deluje in nekomu izboljša kakovost življenja. Znam biti izredno skeptična in samokritična, zato se za vsak projekt neverjetno potrudim, pa naj gre za modelling delavnice z Bernardo Marovt, za vrhunske projekte za mlade modele Modelling Akademije pod okriljem World top model Slovenije s Kaly Kolonič ali za delavnice za nosečnice in mamice ali za svoje spletne tečaje, kot so Joga Akademija, Devayanilates in Fit joga mami. Predvsem gre za to, da želim deliti znanje in izkušnje, ki delujejo, in za to, da lahko dosežem čim večje število ljudi, saj močno verjamem, da več ljudi bo izvajalo jogo, bolj harmoničen, bolj ljubeč bo svet. Menim, da je dobro, da ljudje spoznavajo sami sebi in razvijajo svoje potenciale, in če jim pri tem lahko pomagam, sem res hvaležna, da sem del njihove življenjske poti.

Koronski čas je prinesel veliko sprememb. Ti si se dobro znašla in tvoji tečaji potekajo online. Kakšna je bila ta prilagoditev zate, kako so se odzvali tečajniki oz. tečajnice?
Oh ja. Veliko let že pripravljam projekte prek spleta, a do koronskega časa, če se lahko tako izrazim, sem se malo otepala in imela predvsem bolj individualne vadbe, in še to bolj za vadeče iz tujine, saj najbolj prisegam na ta osebni stik in možnost popravljanja v živo. Predvsem pa mi je pomanjkanje časa ob treh malih otrocih in ob rednih urah ter ob vseh delavnicah in tečajih vedno znova prestavilo to gorečo željo. No, zdaj pa sem imela dovolj časa in dobre pogoje, da ta dolgo že močna želja postane realnost, saj smo bili vsi primorani se prilagoditi in tudi nismo smeli izvajati nobenih aktivnosti v živo. Takoj, ko se je začel prvi val, sem imela vadbe v živo, a sem želela z vadečimi deliti še več znanja in sem se odločila, da material, ki sem ga že toliko časa pripravljala in urejala, pripravim kot spletni tečaj, znotraj katerega lahko vadijo tako začetniki kot tudi naprednejši jogisti. Moja želja v tem primeru ni bila hitra rešitev za nastalo situacijo, temveč predvsem nadgradnja moje želje, da ljudem ponudim kakovostno in učinkovito ter tudi varno vadbo prek spleta. Prav tako sem veliko časa posvetila pripravi tečaja, saj je vse profesionalno posneto, opremljeno z dodatnimi napotki in nasveti ter tudi tečaj Joga Akademija je podprt s podporno skupino na facebooku, kjer sem na voljo vsem ljubiteljem joge, da jih usmerjam, motiviram in jim svetujem. To je tista dodana vrednost, na kateri sem veliko časa gradila in ki jo vadeči še kako cenijo. Spletni tečaj Joga Akademija je na voljo za eno leto, plača se v enkratnem zneska in vadeči lahko izbirajo med različnimi stili joge ter tudi med meditacijami, dihalnimi tehnikami, magičnimi rituali, rebirthing tehnikami in zlatimi energetskimi vajami. Vadeči pa imajo možnost se odločiti za vsak modul posebej, in sicer če jih zanimajo le vadbe, potem lahko izberejo le-te. Vse o Joga Akademiji si lahko preberete tudi na tej povezavi: https://devayaniyogadance.com/joga-akademija/
V letošnjem letu pa bo kmalu na voljo tudi moja unikatna vadba Devayanilates, ki pa je edinstvena vadba, saj gre za združitev vadb, kot so pilates, aerobika in joga ter je med mojimi vadečimi izredno priljubljena. Do zdaj je bila vadba Devayanilates na voljo zgolj kot vadba, zdaj pa bo na voljo tudi kot spletni tečaj, da lahko vadeči vadijo pravilno in učinkovito v udobju svojega doma. Tudi ta tečaj je dodelan in podprt s fb-skupino, dodala sem znanje anatomije, pravilne prehrane in osnove, ki jim pomagajo doseči želene cilje, in sicer oblikovati svojo sanjsko postavo, kot si jo želijo doseči.


Kdo pa so tvoje tečajnice/ tečajniki, od kod prihajajo (pri tem mislim na strukturo in starost) in kaj je najpogostejši razlog, da se začnejo ukvarjati z jogo?
Moji tečajniki so iz vse Slovenije. Z vadečim odkrivam določene kraje v Sloveniji, za katere sploh nisem vedela, da obstajajo, pa sem mislila, da smo z družinico obiskali že vse. V Joga Akademiji se združujejo ljubitelji joge vseh starosti, in sicer od 16 do 85 let. Res je neverjetno, kako je dober odziv, in res sem srečna, da je Joga Akademija tako zaživela, saj to je dalo popoln pomen temu tečaju in brez njih bi bila Joga Akademija le še en tečaj, a tako je res dobilo trdo delo in priprava tečaja pravi pomen. Sprva sem vodila vadbe v živo, zdaj pa so vse vadbe na voljo, da si jih posamezniki izbirajo, kot želijo, in to jim je res všeč, da lahko vadijo, ko imajo čas ter v udobju svojega doma ter tako jim ni treba izpustiti vadbe v situaciji, ko so fitnes centri in studii zaprti. Do zdaj je bilo vadečih v Joga Akademiji že več kot tisoč in oni so moja inspiracija, da se Joga Akademija nadgrajuje in dodeluje. Oni dajejo življenje Joga Akademiji. Naj omenim še to, da sem vesela, da se razbijajo tabuji in da se pridružuje vedno več tudi moških ljubiteljev joge.
Koliko časa potrebuje nekdo, ki ni vešč jogijske tehnike, da “pade notri”, in kaj je glavni faktor, da ostane jogist?
Zdi se mi, da največji korak je prvi korak, da začnemo z jogo. Pri svojem poučevanju sem spoznala že ogromno vadečih in k meni je pristopilo veliko tudi tistih skeptičnih ljudi, ki pa sprva niso vedeli, kaj joga sploh je in so jih omejevali stavki, kot so: Nimam dovolj časa. Nimam primernih oblačil. Nisem dovolj gibčen/gibčna. Joga je pretežka zame. Joga je dolgočasna. In to so predvsem izgovori, ki preprečujejo to, da bi se začeli ukvarjati z jogo. In vedno vsem odgovorim isto, naj preizkusijo in naj si nato ustvarijo mnenje. In res, do zdaj še vsi, ki so imeli tovrstne izgovore in so se nato preizkusili v jogi, so ugotovili, kako je joga nekaj enkratnega. Gotovo ni dolgočasna, gotovo ni treba biti gibčen, saj se gibčnost z vadbo joge povečuje, gotovo ne potrebujete nove Shark kolekcije, da vadite jogo, in tudi čas je relativna komponenta, ki jo mi sami uravnavamo. Da pa nekdo ostane jogist, je predvsem pomembna redna praksa joge in delo na sebi. Moram reči, da imam ob sebi res zveste vadeče in nekateri k meni hodijo že vrsto let, nekateri že od samega začetka, in to mi je res navdih, da se še dodatno izobražujem in delam na sebi, saj imeti vadeče, ki hodijo k tebi po več let, in sicer 7, 8, 9, 10 let, so res lepe številke, in tudi so mi največja inspiracija. Zelo vesela sem, da vadeči hodijo toliko časa k meni, saj lahko spremljam razvoj in jih usmerjam ter poznam njihove potenciale in skupaj dosegamo neverjetne transformacije v jogi in na osebnem področju.

Ni dvoma, da je čas, v katerem smo, čas, da začnemo delati na sebi. Pripravila si poseben program. Nam poveš, za kaj gre in kaj je najpomembneje?
Transformativno leto od nas zahteva, da se razvijamo in delamo na sebi. Vsakdo ima svojo, edinstveno pot v življenju, ki pa jo velikokrat zanemarimo, saj sledimo potem, ki so nam jih začrtali drugi. A nas to ponavadi ne osrečuje. Velikokrat slišimo stavek »sledi svojim sanjam«, a kaj storiti, ko ne vemo, kaj te sanje so? Kaj narediti, ko ne prepoznamo svojih želja, ne vidimo jasno svojega poslanstva, ko ne vemo, kaj nas najbolj osrečuje in v katero smer stopiti, da zaživimo srečno in zadovoljno življenje? Kaj storiti, ko se nam sanje zdijo samo to – sanje, povsem neuresničljive?
Edinstven transformacijski spletni izziv Zaživi svoje sanjsko življenje je 21-dnevni izziv, ki ljudem ponuja možnost za osebno rast, delo na sebi, da sledijo svoji viziji in da zaživijo svoje sanjsko življenje. Kot life coach, kot NLP coach in kot vaditeljica različnih vadb z več kot desetletnimi izkušnjami, ki sem jih pridobivala v Sloveniji in tujini, želim pomagati drugim, da jim ponudim tehnike in orodja, s katerimi lahko v svojem življenju kaj dodelajo, spremenijo in si uredijo svoje življenje po svojih merilih. Spletni izziv poteka prek spleta in je pomagal že mnogim, da so si s pomočjo pravih informacij in tehnik uredili življenje, in je gotovo edinstven spletni izziv, ki pomaga ljudem izboljšati kakovost svojega življenja. Odziv na izziv je izredno dober, saj je zdaj idealen čas za delo na sebi in preosmislitev vseh aspektov v naših življenjih.

Kako pa ti sebe najlažje umiriš, usmeriš, da je življenje lepo?
Najrajši sem v naravi in svojo družino. V naravi se umirim, zadiham in tudi si napolnim baterije za ves dan. Glede na to, da živimo v sanjski Kranjski Gori, nam nikoli ne zmanjka pohodniških izzivov in zabavnih izletov, kar nadvse obožujemo. Prav tako mi pri tem pomaga joga, da ohranjam pozitivne misli in se osredotočam v življenju na to, kar je resnično pomembno. Velikokrat nas prevzamejo stresne situacije, naporna rutina in se ne zavedamo, da ne živimo v tem trenutku ter zamujamo življenje okrog sebe. Veliko delam na tem in s svojimi otroki sem spoznala, kako so otroci povezani s seboj in z naravo ter kako odrasli kar pozabimo na to. Imam tudi svoje rituale, s katerimi začenjam dan, in tudi rituale, s katerimi dan zaključim. Le-ti rituali so jogijske narave in sem jih vključila v Joga Akademijo, saj resnično delujejo in kljub stresnim izzivom lahko dan preživimo mirno, sproščeno in srečno. Največ mi v življenju pomeni to, da smo zdravi, srečni in vse ostalo sledi. Ko sem izgubila očeta zaradi srčne kapi, pa sem ugotovila, kako minljivo je življenje, in v težkih preizkušnjah se vedno znova zatekam k jogi in meditaciji, kar mi pomaga prebroditi težke in boleče trenutke.

Za konec nam napiši mantro, ki je uporabna vsak trenutek našega življenja, ki jo lahko izvajamo kjerkoli?
Mantra je mistični zvok, ki nam pomaga ohranjati vero vase, to, da smo pomirjeni in srečni ter tudi zdravi. Naj z vami delim najmogočnejšo in univerzalno mantro OM, ki nas pomiri in nam pomaga se povezati s kozmosom, energijo nad nami. Izgovor mantre om je aum in se jo lahko izgovori ali poje. Lahko jo ponovite enkrat ali večkrat, in sicer dokler ne čutite miru in povezanosti sami s seboj. Ta mantra nas lahko zaščiti tudi v teh nepredvidljivih časih, ko se iščemo in ko še posebno potrebujemo vero vase.
Hvala za tvojo energijo in čas!
Najlepša hvala za povabilo in hvaležna sem ti za vključitev na portal. Namaste.
Z ljubeznijo.