Zgornja Kungota se je izkazala. Na državnem prvenstvu v standardnih plesih pozitivno razpoloženje

Plesalci in plesalke standardnih plesov (foto: Marko Mesec)

Devetinštirideset plesnih parov je zavzelo parket športne dvorane v kungoški osnovni šoli in dobili smo nove državne prvake v standardnih plesih.

Začetek leta je tradicionalno namenjen prvemu državnemu prvenstvu od treh, ki se zgodijo v prvi polovici leta, in sicer v standardnih plesih. Organizator je bil tokrat Plesni center Samba, in Natalija Banovič si zasluži vse pohvale za odlično organizacijo in izbrano lokacijo, čeprav smo se pred tekmovanjem res nekoliko muzali o njej.

Dvorana je bila polna.

A Zgornja Kungota ima simpatično športno dvorano, ki jo je Natalija okrasila, napolnili pa so jo seveda, kot smo navajeni, starši, dedki, babice, navijači, trenerji in nekaj prebivalcev Kungote z županjo Tamaro Šnofl na čelu.

Županja občine Kungota Tamara Šnofl je odprla prvenstvo.

Na štartni listi je bilo 56 parov, a na terenu jih je plesalo sedem manj, saj je nekatere virus položil v posteljo. Tudi načrtovana delegatka Plesne zveze Slovenije Nataša Ambrož je zbolela in namesto nje je vskočil Drago Šulek, namesto njega v sodniško ekipo pa Meta Zagorc. Poleg Mete so usodo plesalcev v soboto zaznamovali še Alenka Bohak, ki je imela oblečene nadvse zanimive nogavice, Špela Kralj, ki se je za večerni finalni del odela v elegantno črno obleko, Fredi Novak, ki je zamudil na začetek polfinalnega dela, pa Miran Pritekelj, Andrej Novotny in Marko Vodnik, ki je med sojenjem uspel še pobirati odpadle modne dodatke plesalk.

Sodniška zasedba

Tudi Urška Marinko je bila voditeljsko dobro razpoložena, predvidevam, da zato ker je njena hčerka Rubi prvič tekmovala na državnem prvenstvu in si kar takoj priplesala naslov najboljše v mlajši pionirski kategoriji. Skupaj s soplesalcem Alexom Belajem sta bila eden bolj prikupnih parov na tekmovanju.

Alex Belaj in Rubi Marinko Pocajt

Tudi Tatjana Lahvinovič Galčun je poslala v ogenj svojo hčerko Uliano, ki je zasedla tretje mesto. Glasbo je vrtel nekdanji plesalec Aljaž Gračner in debi na državnem prvenstvu mu je uspel. Tekma se je odvijala kot ponavadi v dveh delih, z začetkom ob 16.00 s polfinali mlajših mladincev, mladincev in starejših mladincev. Finali vseh starostnih kategorij pa ob 18.00 in do zamud ni prihajalo, kar je tudi zelo pohvalno.

Zaprisega Špele Kralj v imenu sodnikov

Novost pa zaprisega sodnikov in plesalcev ali bolje rečeno po dolgem času, ker se res ne spomnim, kdaj je bila nazadnje prebrana omenjena zaprisega. Sodnike je zastopala Špela Kralj, plesalce pa Ana Mesec. Obema zaprisegama je nekako skupno dejstvo spoštovanja. Sodniki “bodo spoštovali sodniški kodeks”, plesalci pa “bodo spoštovali odločitve sodniškega panela” .

Zaprisega Ane Mesec v imenu plesalcev

Seveda nikoli niso vsi zadovoljni s sodniškimi odločitvami, a imamo nove državne prvake v standardnih plesih. Mlajše pionirje sem omenila, pri pionirjih je zmagal na novo nastali par; Oskar Preložnik, ki je Gabrijelo Šarec, s katero sta se ‘skoz’ kregala, kot mi je povedal v izjavi, zamenjal z Liubov Guskovo. Z njo se razume in cilja na zmago tudi v latinu.

Oskar Preložnik in Liubov Guskova

Med mlajšimi mladinci sta slavila Tian Pintarič in Kaja Katona. Drugouvrščena Tim Stajan in Tanisa Potočnik Martič tokrat nista jokala kot na zadnjem državnem prvenstvu. Pohvalno.

Tian Pintarič in Kaja Katona

Bučen aplavz sta doživela prvaka v mladinski kategoriji, Jaka Bračko in Kaja Dekič. Logično, Jaka namreč prihaja iz Kungote.

Jaka Bračko in Kaja Dekič

Še bolj glasno veselje pa so izrazili navijači starejšemladinskega para Stajan. Brat in sestra, Žan in Ana, sta bila zmage zelo vesela.

Žan in Ana Stajan

Članski finale je seveda vedno najbolj pričakovan, letos tudi zato, ker se je med konkurenco vrnila Ana Ekart z novim plesalcem, Italijanom Vincenzom Chianesejem. Zasedla sta tretje mesto, zanimivo je to, da se je Ana preselila v Bologno in tam trenira. Tudi Veronika Kajin je plesna povratnica, ki je z Nikolajem Vasilevim pristala na petem mestu.

Ilija Dobrev in Ana Mesec

Zmagovalca, in to tretja po vrsti, pa sta postala Ana Mesec in Ilija Dobrev, ki sta premagala drugouvrščena Akima Pekunova in Mašo Kastelic. Ana je plesala, kot se za profesionalko spodobi, saj je ves teden pred državnim prvenstvom ležala doma z vročino, in kot pravi, ni pomislila na to, da se državnega prvenstva ne bi udeležila. Se je pa njen soplesalec Ilija prvič pokazal s svojo ljubeznijo, in sicer za zdaj nekdanjo plesalko Milano Chekanovo. Ko sem ga vprašala, koliko časa sta par, je sramežljivo odgovoril, da ne bi želel dati izjav na to temo in da strogo ločuje ples in zasebno življenje. Upam, da je temu res tako. Ana je plesala v beli obleki in bela je bila poleg roza in marelične ter rumene precej popularna barva na letošnjem državcu. Nekaj plesalk se je tudi tokrat odločilo za t. i. reciklažo in so preprosto odkupile obleke od plesnih kolegic, kar je več kot racionalno in ekološko. Nekatere mame pa so mi zaupale, da obleke naročijo preko spleta, ker je to preprosteje in ceneje. Zelo elegantna je bila recimo obleka Anastasie Golcove črna z modrimi prosojnimi rokavi.

Klemen Pirman in Nastja Fijolič

Paša za oči so bili plesni pari v kategorijah para ples 1 in 2. Odkar hodijo na tekme v tujino, je njihova kakovost zelo narasla, obleke pa so postale kreacije, ki sodijo poleg. Klemen Pirman in Nastija Fijolič sta bila edini par v kategoriji para ples 1.

Roman Maček in Martina Smodiš

Roman Maček in Martina Smodiš pa sta premagala Klemna Dremlja in Laro Nedeljkovič v kategorji para ples 2.

Borut in Hermine Pinter

Tudi dva seniorja sta večna tekmeca na parketu. Zakonca Razinger sta bila druga, zakonca Pinter pa ponovna zmagovalca, sicer že v višji kategoriji, seniorji 3.

Sodniki so še vedno zavezani k molčečnosti 24 ur po tekmi, a ker ura teče, je Fredi Novak povedal, da “je vesel, da ker pari napredujejo, da je manj telovadbe na plesišču, da se ponovno vrača ples; skratka zelo pozitivno sem občutil to prvenstvo”.

Franjo Kozar vam bo svoje misli povedal v oddaji Parada plesa 9. februarja ob 18.45 na TV3.

Zelo kritičen do mlajših kategorij, nad razpletom v članskem finalu pa ogorčen je bil Franjo Kozar, legenda slovenskega plesa. A vas bom pustila radovedne in vas vabim, da si ogledate reportažo s prvenstva v moji reportaži, ki bo na sporedu v nedeljo, 9. februarja, ob 18.45 na TV3.

(foto: Marko Mesec)

Posebna kategorija ali poseben nastop so imele štiri mladenke, ki so ostale brez plesnih partnerjev, so pa pridobile naslov solo državnih prvakinj. Če je kakšen izkupiček tega nastopa, ne vem, mogoče bo viden na državnem prvenstvu v latinskoameriških plesih, ki se bo odvijalo v soboto, 14. marca, in to v Ljubljani. No, to bo res poseben dogodek, saj državca v Ljubljani pa res že ni bilo desetletje ali celo dvajsetletje. Organizirala ga bo Kazina, voditeljica pa bo Metka Mesesnel Bizilj. Se veselimo, plesni pari pa že trenirajo. In takrat upam, da se na prvenstvu pokaže novopečeni predsednik Plesne zveze Slovenije Jadran Živkovič, saj ga v Zgornjo Kungoto, zaradi drugih obveznosti ni bilo. No, to pa je edini minus letošnjega standarda! Fotografije s prvenstva najdete na www.fotomesec.com