Začel se je Državc 2018. V sredo vabljeni na zvezde plešejo v kombinaciji!

Državno prvenstvo organizira Azra Selimanovič, ki je z Uršo Grm še v polni formi. (Foto: FB/PZS)

Že nekaj let zapored se državno prvenstvo v modernih tekmovalnih plesih, rokenrolu, kombinaciji v desetih plesih in plesu na vozičkih odvija v enem tednu konec junija. Letos znova v Medvodah v športni dvorani in znova v organizaciji šefice Plesnega kluba ter centra Libero Azre Selimanovič.

Dvorano v Medvodah bodo cel teden polnili slovenski plesalci.

Po pripovedovanju včerajšnjih prvih tekmovalcev v modernih tekmovalnih plesih je vzdušje več kot odlično, Azra pa blesti v svoji perfektni organizaciji. Naša ekipa se po ustaljenem načrtu udeleži prvenstva tisti dan, ko je na sporedu državno prvenstvo v kombinaciji, ki mu vsakič priključijo še kakšno plesno zvrst.

Kolajne čakajo najboljše; skoraj 140 državnih prvakov bomo dobili. natančno število bo znano na koncu.

V sredo, 27. junija, bo to državno prvenstvo v rokenrolu, pa državno plesa na vozičkih in še nekaj parov deklica & deklica bo na programu. Žal je program tako razvlečen, da si bo moja ekipa (naj poudarim, da tako oddaja kot portal Parada plesa nista nikakršni uradni glasili Plesne zveze Slovenije, kot širi zadnje čase tovrstne informacije Miran Pritekelj, ki ga vljudno prosim, da tega ne počne) tekmovanje ogledala nekje po 17.00 uri, ko bodo tekmo že končale nekatere kategorije.

Zagotova prvaka bosta postala aktualna državna prvaka v latinu in standardu Oskar Preložnik in Gabrijela Šarec, saj nimata konkurence; sta namreč edina v kategoriji mlajših pionirjev.

Oskar Preložnik in Gabrijela Šarec (foto: Marko Mesec)

Med pionirji je na štartni listi sedem parov. Bo zmaga odšla k paru Tian Pintarič in Kaja Katona, najboljšima v latinu, ali k Timu Stajanu in Tanisi Potočnik Martič, zmagovalcema v standardu? Med mlajšimi mladinci pleše pet parov. Enej Eržen in Tara Por sta že državna prvaka v latinu in standardu, zgodil bi se čudež, če ne bi zmagala tudi v kombinaciji.

Enej Eržen in Tara Por (foto: Marko Mesec)

Med mladinci bo plesalo deset parov. Žan Ravnikar in Zara Avsec, zmagovalca v latinu, ne plešeta več skupaj, ker sta bila razočarana nad uvrstitvijo na svetovnem prvenstvu v kombinaciji, kjer sta končala na zadnjem mestu. Žan plesalko še išče, Zara ima že novega plesalca, in sicer Vida Šteinfielserja.

Iliya Dobrev in Ana Mesec (foto: Marko Mesec)

Med starejšimi mladinci jih tekmuje največ, kar štirinajst, favorita sta državna prvaka v standardu, Jan Hafner in Pina Eržen. Med člani, ki bodo imeli zadnji finalni nastop šele okoli 22.00, ker se jih menda nekaj vpisuje na Fakulteto za šport in cel dan potekajo preizkusi za vpis, pleše osem parov. Bosta zmagala Jure Bergant in Milana Chekanova, državna prvaka v latinu, ali Iliya Dobrev in Ana Mesec, zmagovalca v standardu? Ali pa štrene zmeša povratnik na sceno Matej Pritekelj, ki ima novo plesalko, in sicer Američanko Sofie Elliott?

Sodniška ekipa prvega dne; Niko Basarič (prvi z desne) bo sodil tudi državno prvenstvo v kombinaciji.

Seniorska zmagovalca sta mož in žena Razinger, ker sta pač edina v konkurenci. Sodniki so tokrat: Natalija Banovič, Niko Basarič, Branko Bohak, Karmen Intihar, Špela Kralj, Barbara Nagode in Drago Šulek. Delegat Plesne zveze Slovenije pa bo Marko Vodnik.

Marko Vodnik bo bdel nad dogajanjem v sredo.

Finalni del se začne ob 19.00, vmes si lahko ogledate še tekmo v rokenrolu in plesu na vozičkih. Vabljeni torej, da se s kavča premaknete med gledalce in dokažete, da vas standardni in latinskoameriški plesi zanimajo tudi takrat, ko na televizijskem zaslonu ni šova Zvezde plešejo. Sicer pa si boste lahko mojo reportažo s prvenstva ogledali v nedeljo, 1. julija, ob 21.30 na TV3.

Predsednik Plesne zveze Slovenije Zoran Kljun na odprtju tedna državnih prvenstev (foto: FB/PZS/Libero)
View Gallery 10 Photos