Za 64 mladih plesalcev se začenja baletno tekmovanje BALTEK v Lendavi.

Lana Klemen je večkrat zelo uspešno tekmovala na BALTEK-u; leta 2019 je dosegla maksimalno število točk in sicer 100; danes je uspešna študentka na English National Ballet School (foto: Tiberiu Marta)

16. tekmovanje mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK se bo odvijalo od 1. do 3. februarja v Gledališki in koncertni dvorani Lendava.

BALTEK je prireditev, ki se je veselijo mladi baletni plesalci in poteka v soorganizaciji Zveze slovenskih glasbenih šol, Komisije TEMSIG, Knjižnice-Kulturnega centra Lendava in Glasbene šole Lendava. Na letošnje baletno tekmovanje se je prijavilo 59 deklet in 5 fantov, vsi z željo po najboljši uvrstitvi. Prihajajo iz dvanajstih izobraževalnih ustanov.

BALTEK 2022 (foto: Tiberiu Marta)

Baletna tekmovanja in plesna tekmovanja na splošno so za večino plesalcev spodbuda, ispiracija, motivacija za napredek, rezultati pa pohvala za minulo delo in dokaz, da so na pravi poti. In seveda primerjava kakovosti. Četrtek in petek bosta v znamenju tekme in na odru lendavske gledališke dvorane se bodo pokazali kako dobro so se pripravili tako za klasiko kot za sodobno izvedbo.

Član žirije bo tudi Sergiu Moga

Strokovno žirijo letos sestavljajo znana baletna imena in sicer Georgeta Carpraroiu, Marina Krasnova Surina in Sergiu Moga. Vodja tekmovanja bo Claudia Sovre.

Vodja tekmovanja bo Claudia Sovre (foto: Nina Cuznar)

V soboto so organizatorji pripravili odlično tematsko predavanje oz. seminar in sicer Prehrana in plesalci, ki ga bo vodil Jure Capuder. Ob 16.00 pa bo zaključni del s svečanim programom in podelitvijo nagrad ter priznanj.

Eva Bažika Orban, predsednica Organizacijskega odbora tekmovanja BALTEK

Krasen zapis oziroma popotnico tekmovalcem, mentorjem in ljubiteljem baleta, pa je zapisala Eva Bažika Orban, predsednica Organizacijskega odbora tekmovanja BALTEK: ‘V eteričnem kraljestvu plesa, kjer se gracioznost prepleta z disciplino, umetnost pa z atletskim duhom, je balet brezčasno pričevanje o lepoti človeškega izražanja. Ko se podamo na potovanje v očarljivi svet baleta, se potopimo v kraljestvo, kjer vsak gib pripoveduje zgodbo, vsak korak pa šepeta o predanosti in strasti. Balet s svojo bogato zgodovino že stoletja osvaja srca in misli: od veličine klasičnega do inovativnosti sodobnega baleta. Ta oblika umetnosti se še naprej razvija in tke tapiserijo, ki odraža raznolikost človeških čustev in izkušenj. Oder postane platno, plesalci pa slikarji, ki s svojimi telesi v gibanju ustvarjajo mojstrovine. Te prečudovite mojstrovine pa dosežejo srca občudovalcev na najvišjem nivoju tako na baletnih predstavah kot na prestižnih baletnih tekmovanjih, kjer mladi baletni plesalci premikajo svoje meje, presegajo svoje fizične zmogljivosti in se poglabljajo v globine svoje ustvarjalnosti. Dragi udeleženci 16. tekmovanja mladih slovenskih baletnih plesalcev – BALTEK, vi ste utelešenje predanosti in vzdržljivosti. Nešteto ur vaj, neomajna predanost popolnosti in strast do baletne umetnosti sta vas pripeljali na to prizorišče. Ne gre le za zmago ali poraz, temveč za pogum, da svoje baletne mojstrovine delite z nami, s Slovenijo. S tem pogumom ste pokazali, da je vsak izmed vas zmagovalec. Zato pa dragi mladi baletniki, stopite na oder samozavestno, plešite z gorečim srcem in pustite, da se razvije čarobnost baletne umetnosti. V imenu Organizacijskega odbora BALTEK izrekam veliko zahvalo mentorjem, koreografom, korepetitorjem, šolam in staršem, ki so neomajno in nesebično skrbeli za vas, mlade plesalce, vas podpirali in vodili po poti, ki presega fizično in se poglablja v vzvišeno. Vnaprej se zahvaljujem tudi žiriji, ki bo opravila odlično strokovno delo in prepoznala ter cenila vloženo delo tekmovalcev in njihovih mentorjev. Iskrena hvala prav vsem, ki ste in boste kakorkoli pripomogli k uspešni izvedbi letošnjega tekmovanja. Posebna zahvala gre tudi Občini Lendava, gospe Radmili Bikić Magdić, predsednici ZSGŠ, gospodu Iztoku Babniku, predsedniku Komisije TEMSIG, zaposlenim Glasbene šole Lendava ter Gledališki in koncertni dvorani Lendava. Naj bo 16. BALTEK praznik človeškega duha, dokaz preobrazbene moči plesa, obenem pa nadaljnja motivacija ter opomnik, da je v prizadevanju za odličnost vsak korak naprej zmagoslavje. Prisrčen pozdrav in obilo lepih trenutkov.’

Drage tekmovalke, dragi tekmovalci, saj veste kako pravijo: Break a leg (Zlomi si nogo op.u.). Srečno!