Veveriček posebne sorte. Je gibanje res samoumevno? Je, dokler se ne ustavi.

Vabljeni na premiero nove plesno-glasbeno-gledališke predstave za otroke Veveriček posebne sorte po zgodbi Svetlane Makarovič in v režiji Ivane Djilas ki bo 28. januarja 2017 ob 11. in 17. uri v Plesnem Teatru Ljubljana (koreografija: Maša Kagao Knez, avtorska glasba: Blaž Celarec, soustvarjanje in izvedba: Maša Kagao Knez, Blaž Celarec, Vito Weis, Joseph Nzobandora-Jos, scenografija: Ajda Vogelnik, kostumografija, maske in rekviziti: Barbara Stupica, oblikovanje svetlobe in tehnične rešitve: Janko Oven, izdelava kostumov, mask in rekvizitov: Barbara Stupica, Barbara Bulatović, Slavko Trivković, Urša Žan, Marjetka Valjavec, izdelava scene: Janko Železnik – JAKO d.o.o., producentka: Katja Somrak, produkcija: Plesni Teater Ljubljana),

V gozdu je najpomembnejša stvar od vseh gibanje. Ali pač? Za mamo veverico in njene male veveričke ni nič pomembnejšega od skakanja z veje na vejo, tekanja in lovljenja. O tem nihče ne dvomi, vse dokler se ne rodi poseben veveriček. Veveriček, ki ga ne ubogajo tačke. Veveriček posebne sorte. In ta veveriček, ki ne more skakljati tako kot vsi drugi, je zaradi svoje drugačnosti sprva izključen iz družbe. Svet okrog njega ne vidi drugih načinov gibanja. Drugega smisla življenja. A prav on je tisti, ki bo spremenil gozd. Naučil se bo šteti lešnike, napovedovati vreme po oblakih, peti, celo pripovedovati, in tako bo dobil prav posebno mesto v gozdu.
… (foto: Sunčan Stone)
To pravljico sta pisateljica Svetlana Makarovič in ilustrator Marjan Manček posvetila otrokom s cerebralno paralizo. Spomniti sta nas hotela, da gibanje jemljemo za samoumevno, vse dokler se ne ustavi. To je plesna predstava o lepoti, ki se rodi iz omejenosti. O naši zmožnosti, da smo kreativni, četudi nismo popolni. Skoznjo bomo odkrivali gibanje na novo. Ples negibnosti.
Ivana Djilas je gledališka režiserka, ki je zrežirala okrog petdeset gledaliških predstav v skoraj vseh slovenskih profesionalnih gledališčih, od teh polovico za otroke in mladino. Predstav ne dela samo po dramskih predlogah, ampak adaptira za oder tudi romane, slikanice in poezijo. Predstave za otroke pa so od nekdaj njena velika ljubezen.
Predstavo si lahko ogledate še 30. 1. 2017 ob 11.00 – Festival Bobri v PTL in na ponovitvah za izven 29. 1. 2017 ob  11.00 & 17.00, 30. 1. 2017 ob 17.00, 12. 2. 2017 ob  11.00, 13. 2. 2017 ob 17.00.