Vanesa Krenker. Vzdušje na festivalu DanceStar je noro, konkurenca pa zdrava!

Festival DanceStar je vse bolj popularni festival, ki se ga vsako leto udeleži skoraj 7000 plesalcev (foto: DanceStar)

Vanesa Krenker je skupaj s Kristjanom Terglavom prejšnjo soboto organizirala predtekmovanje za veliki festival plesa, ki se vsako leto odvija v Poreču pod imenom DanceStar!

Draga Vanesa, lep pozdrav, za vama z Kristjanom Terglavom je organizacija kvalifikacij za veliki plesni festival DanceStar. Organizirala sta ga v Celju na domačem terenu. Kako pa je padla odločitev za organizacijo tega zelo popularnega dogodka?
Ta plesni dogodek (Dancestar) smo mi kot skupina The Pharaohs začeli obiskovati od leta 2014 dalje, Force formacija pa leto pozneje, in se takoj zaljubili. Zakaj? Zato ker ves dogodek diha ples. En teden plesa 24/7, druženja in novih spoznanj nas je takoj sezulo. Od takrat naprej vsako leto obiskujemo DanceStar. In ker smo v vseh teh letih nabrali kar nekaj poznanstev, so naju s Kristjanom letos prosili, če bi bila pripravljena tudi v našo plesno Slovenijo pripeljati ta dogodek in omogočiti slovenskim plesalcem, da jim ni treba na kvalifikacije hoditi v tujino. In odločitev je padla, da če že bova, pa dajva tukaj, kjer sva midva začela plesati, torej v Celju.

Vanesa in Kristjan z malo skupino The Pharaohs iz plesnega kluba Force-Plesni val

Predtekmovanj je kar deset, ne samo po Evropi, ampak sodeluje recimo tudi JAR, pa ‘online’ kvalifikacije za preostale celine. Izbrani se udeležijo velikega festivala v Poreču. Kaj meniš, zakaj je takšno zanimanje plesalcev za DanceStar, saj jih pričakujejo znova okoli 7000?
Vzdušje na tem festivalu je noro, konkurenca zdrava, vsi tam delamo to, ker nam je ples življenje, vsi navijamo eden za drugega, se spodbujamo, česar na večini tekem ni, in če še niste bili tam, morate doživeti to izkušnjo. Plus to, da ta dogodek traja pet dni in vsak dan poleg tekem potekajo tudi odprte delavnice priznanih koreografov. Sam dogodek se nahaja ob morju in v maju je že kar toplo tako, da si ta teden lahko vzameš res mini plesni oddih pred državnim prvenstvom v Sloveniji in koncem sezone. In seveda da ne pozabim velikega gala dogodka, ki vsako leto gosti okoli 20 najboljših točk z vse prireditve, in je češnjica na torti za konec.

Ana Lina Telič iz Kazine je postala najboljši plesni talent v ženski konkurenci (foto: DanceStar)

Pri nas si mi pred tekmo omenila, da je nekaj manj prijav kot ponavadi, saj se letos festival prekriva z državnim prvenstvom v modernih tekmovalnih plesih. Gre za naključje ali kaj drugega?
Kar se tiče tega, ne bi veliko komentirala, seveda upam, da je vse skupaj le naključje in da bomo prihodnje leto lahko našli vsak svoj termin, saj si z naše strani res želimo, da bi plesalcem bilo omogočeno, da lahko sodelujejo, kjerkoli želijo, in da se čim več pleše. Ne glede na to, kdo organizira. Dve leti smo živeli v pomanjkanju plesa zaradi omejitev in je prav, da zdaj to izkoristimo za naprej in nazaj ter samo čim več plešemo.

Marwin Hecher je postal najboljši plesni talent v moški konkurenci (foto: DanceStar)

Prijavljene so bile 103 točke v različnih plesnih zvrsteh – od baleta do glasbenega gledališča in jazza ter moderna. Kakšna je bila kakovost nastopajočih? Je kdo posebej izstopal?
Najprej bi se vsem zahvalila, ki so prišli podpret dogodek in omogočit, da smo DanceStar pripeljali znova v Slovenijo. Iskreno, to vprašanje bi bilo bolje za kakšnega sodnika, midva si večine točk nisva imela časa ogledati, saj vsa imela polne roke dela z organizacijo in pripravo svojih točk, pa še nastopala sva v dveh. Bi pa seveda izpostavila posebne nagrade, ki so jih dodelili sodniki: najboljši plesni talent v moški konkurenci je Marwin Hecher, najboljša v ženski konkurenci Ana Lina Telič in najboljša koreografija je postala formacija Meraki. Čestitke vsem za odlične predstave in se vidimo v Poreču.

Najboljša koreografija je postala formacija Meraki iz PK Impulz Kranj (foto: DanceStar)

V sodniški zasedbi pa seveda poleg baletne dive Almire Osmanovič in Tomislava Petranoviča še EZ Twins ter Erik Bukovnik. Vsi ti pridejo tudi v Poreč, kjer so do zdaj tudi že sodili Žiga Sotlar, Željko Božič, Barbe Šušteršič, brat in sestra Möderndorfer ter spet plejada baletnih zvezd: Anton Bogov, Jelena Lečič, da o hip-hop zvezdi Martyju Kudelki sploh ne piševa. Kako je uspelo hrvaški ekipi DanceStar zbrati takšno število eminentnih sodnikov?
Dogodek res raste iz leta v leto, organizatorji pa si vsako leto želijo nekaj novega in svežega v svoji paleti sodnikov, tako da pustimo se presenetiti, koga bodo letos dodali v svoje vrste. Si pa želijo poleg rednih sodnikov, ki sodijo že nekaj let, vsako leto dodati nekaj, kar je všeč plesalcem in je sveže.

(foto: DanceStar)

Kaj prinaša plesalcem takšen dogodek v tekmovalnem, izobraževalnem pogledu? Mogoče tudi priložnost biti opažen, možnost angažmaja?
Omogoča vse – od izkušenj do novih spoznanj in definitivno omogoča biti opažen, sploh če si unikaten. Omogoča izobraževanje v vseh pogledih in pa noro veliko novih prijateljstev. Iz svojih izkušenj lahko oba poveva, da sva leta 2014 prišla na festival kot plesalca po novo izkušnjo, zdaj, devet let pozneje, pa pomagava organizirati v Sloveniji kvalifikacije za ta dogodek. Res sva hvaležna za vse znanje in lepe trenutke prireditvi DanceStar.

Mala skupina iz PK Lukec Krško se je tudi uvrstila v nadaljevanje tekmovanja

Kakšni pa so bili vaši dosežki? Si zadovoljna?
Super zadovoljna, The Pharaohs smo se po treh letih odločili, da znova skupaj stopimo na oder, saj imamo letos že deset let delovanja in še vedno vztrajamo skupaj. In smo rekli, dajmo se imeti ‘fajn’, in smo šli ter dosegli super 1. mesto v kategoriji urban dance style group adult in pa formacija Force, prav tako bo letošnje leto deseto leto delovanja in pripravljamo nekaj posebnega, smo osvojili 1. mesto v kategoriji Urban dance style formation adult. Tako, super začetek sezone, zdaj pa novim zmagam naproti.

Formacija Force iz plesnega kluba Force-Plesni val (foto: osebni arhiv Vanese Krenker)

Se boste uspeli prilagoditi tudi državnemu prvenstvu ali si ocenila, da je za vaše plesalce bolje, da odplešejo v Poreč?
S situacijo so bili seznanjeni in si res želijo obojega. Tako da smo sklenili z organizatorji DanceStar prireditve, da jim omogočimo oboje, in sicer bodo urnik poreškega dogodka prilagodili urniku državnega prvenstva, na ta način bo vsem omogočeno plesati oboje. Tako da se že veselimo norega plesnega tedna in vikenda v maju.
Hvala in uspešno želim!