Podeljeni naslovi državnih prvakov v standardnih plesih. Predsednik sekcije Marko Vodnik pa nima razloga za veselje. Konec je, nimamo rezultatov!

Ogrevanje parov na parketu športne dvorane v Račah (foto: Srečo Katona)

V Račah se je v soboto odvijalo prvo letošnje državno prvenstvo, ki ga je organizirala Natalija Banovič in Društvo plesni center Samba

Kako začeti današnji članek? Vprašanje, ki sem si ga zastavljala celotno sobotno popoldne v času tekmovanja. Ker ponavadi napišem vedno tako, kot prvenstvo doživim oz. doživiva z mojim snemalcem Leom, ki tekmovanja spremlja že več kot dvajset let, bo tudi ta zapis takšen, seveda podkrepljen z nekaterimi izjavami, ki pa si jih boste lahko tudi ogledali v TV-reportaži na TV3. Verjetno kar skupaj v reportaži s prvenstva v latinu, ki se bo odvilo v soboto, 1. aprila, v Ljubljani pod taktirko PK Feniks in Blaža Pocajta.

Natalija Banovič (foto: BD)

Tudi tokrat je bila organizatorica državca v standardnih plesih Natalija Banovič, ki je prvenstvo organizirala že lani in leta 2020 v Zgornji Kungoti; leta 2021 pa je organizirala državno v latinu prav v Račah, kjer smo bili tudi v soboto. In če me spomin ne vara, sem Natalijine organizacijske sposobnosti do zdaj vedno pohvalila, a letos se je v Račah zatikalo praktično v vseh njenih dejanjih. Da bo tako, je nakazovala že njena nekomunikacija z mano pred samim tekmovanjem. O tekmovanju je bilo nemogoče zaslediti kakršnokoli objavo, nikjer nobenega urnika, nobene informacije o nakupu vstopnic, a na prvenstvu se mi je o nekomunikaciji potožila tudi novinarka časnika Večer. Zakaj tako, ve samo Natalija. Lahko ugibam, da je jezna zaradi mojega pisanja o njenem sodelavcu, pedagogu Juretu Krajncu: https://www.paradaplesa.si/ritem-izjav/namesto-odpovedi-domnevnemu-spolnemu-predatorju-juretu-krajncu-lastnica-plesne-sole-samba-natalija-banovic-razdelila-izpisnice-plesalcem-ki-so-razkrili-skandal/ ali zaradi pisanja izpred enajstih let, ko je bila vpletena v finančne mahinacije svoje mame Milojke https://www.paradaplesa.si/na-spici/mariborski-plesni-skandal-lastnici-sole-mamo-in-hci-lovijo-s-tiralico/ Ampak kot pravimo: ‘Don’t Shoot the Messenger.’

(foto: Srečo Katona)

Prvenstvo naj bi se uradno začelo ob 13.00, a ker sta pred tem potekala še kvalifikacijski turnir in pilotni projekt, je bila dvajsetminutna zamuda že v štartu samega prvenstva. Natalija, ki je ena redkih, ki se sploh odloča za organizacijo državnih prvenstev, je ‘šparala’ tudi s tiskom, saj ni bilo na voljo biltena, in hostesa na vratih me je podučila, da je štartna lista objavljena na tabli pri vhodu. Po prepričevanju, da žal potrebujem listo v papirnati obliki, mi jo je izročila. Športna dvorana je ostala takšna, kot je, brez rož ali dekoracije, ki bi malo omilile pogled na golo ‘telovadnico’. Sponzorjev, kot kaže, ni več. So se pa bleščale obleke plesalk, in nekatere so si za prvenstvo omislile čisto nove oprave in zanje odštele več kot 1000 evrov; odvisno od imena oblikovalca in bleščic, ki se bolj ali manj svetijo.

Defile (foto: BD)

Zapletalo se je tudi pri vodenju tekmovanja, saj tudi sicer ‘rutinerki’ Urški Marinko Pocajt manjka več vodenj prvenstev ali vsaj turnirjev. No, glasbeno zagato in zaplet s štartnimi številkami je kmalu rešila.

Prvenstvo se je začelo, kot sem že zapisala, z dvajsetminutno zamudo, z defilejem plesalcev. Nastopilo je 35 plesnih parov in 15 solistov. Medklic Fredija Novaka, plesnega trenerja in sodnika, je bil, da solisti ne sodijo na uradno državno prvenstvo plesnih parov. Predvidevam, da je ta kategorija pač ‘nalepljena’ na prvenstvo zaradi dolžine, saj bi se v nasprotnem primeru državno prvenstvo končano v dobri uri.

Marko Vodnik, predsednik sekcije za standard in latin

Pogled na 35 tekmovalnih parov res ni optimističen in Marko Vodnik, ki vodi sekcijo leto dni, je na glas priznal in opozoril na težave v sekciji za latin in standard: “Nimamo več financ, lani smo pridobili z registracijami in štartninami okoli 12.000 evrov, stroškov pa smo imeli za okoli 15.000. Konec je, nimamo rezultatov. Miha (Vodičar, op. u.) je imel še zadnje rezultate. Nekaj rezultatov imata Akim (Pekunov, op. u.) in Maša (Kastelic, op.u.), in upam, da se letošnjega evropskega in svetovnega prvenstva udeležita lanska državna prvaka v standardu (izjavo sva posnela pred razglasitvijo rezultatov, op. u.). Obstaja pri meni ‘knedl’ v grlu, saj se ga lani nista udeležila (Ana Ekart in Vincenzo Chianese, op. u.).” Izjava je bila dobra iztočnica za razmislek o sojenju in razpletu tekmovanja. Ponavadi se namreč razburjenja pojavijo po razglasitvi rezultatov, no, tokrat se je huda ura razvijala že času pred tekmovanjem, saj me je nekaj staršev razburjeno kontaktiralo, da so menda rezultati že znani vnaprej, da je bilo kar nekaj sodniškega lobiranja. No, takšnih insinuacij sem tudi že navajena, in ker se žal starši ne želijo poimensko izpostaviti, ne morem napisati ničesar v trdilni obliki. Starši so pač poglavje zase. V garderobah glasni, za medij se skrijejo, saj se bojijo, “da bo moj otrok kaznovan s slabim sojenjem”. In tako se plesna zemlja vrti naprej in vse ostane na relaciji PZS–klub–starš. Ali mogoče še kakšno nadiranje po hodnikih garderob.

Ana Ekart in Vincenzo Chianese

Tako sta favorita in lanska državna prvaka, prej omenjena Ana Ekart in Vincenzo Chianese iz Salsere, pristala na drugem mestu. Po tekmi ju žal nisem ujela za komentar. Marko Vodnik odgovarja na moje vprašanje o domnevno nameščenih rezultatih: “To so ‘rekla kazala’, to so bedarije. Nekateri starši so tako emocionalno vezani na nekaj, da vidijo težave tam, kjer jih ni. Jaz osebno globoko zaupam v kvaliteto sodnikov in v njihov poštenje, in kakorkoli že, sedem sodnikov je tukaj, in če kdo vidi nekoga na prvem mestu, nekdo na drugem ali tretjem … te razlike so dovoljene, zato imamo ‘skateing’ sistem, ki izloči dobro ali slabo oceno, in rezultat je vedno pravilen. Ampak kot sem dejal ob odprtju, obstaja vedno naslednje državno prvenstvo.”

Zadovoljna državna prvaka Akim Pekunov in Maša Kastelic (foto: Sašo Katona)

Zmago v članski kategoriji so sodniki prisodili aktualnemu prvaku v latinu in kombinaciji Akimu Pekunovu in Maši Kastelic iz Feniksa. Fredi Novak je za moj portal in oddajo na koncu komentiral prvenstvo. In za kategorijo članov je dejal: “V prednosti so bili tisti pari, ki so že plesali kategorijo Under 21, saj so ‘sprobali’ parket. Razplet zadovoljiv, za prvi dve mesti bi lahko bilo tudi drugače. Mislim, da bi morala Ana Ekart in njen Italijan zmagati v tangu in quickstepu. Drugače pa ‘fer’ tekma.”

Solistke (foto: BD)

PK Feniks je bil tudi klub z največ osvojenimi naslovi državnih prvakov. Žal mi računska služba ni ‘sprintala’ vseh rezultatov, in čeprav je Vodnik zatrjeval, da so že objavljeni na spletni strani, jih jaz v času nastajanja članka ne najdem (ob objavi pa me je Marko Vodnik podučil, da moram vsakič, ko obiščem spletno stran PZS z rezultati, nujno klikniti na rdeči krogec in se bo stran osvežila; hvala, zdaj vem, ampak, a se vam ne zdi tole malo uborabniško nefunkcionalno?) in omenila bom tiste, ki sem si jih v naglici podelitev zapomnila. Zavoljo zamude, ki smo jo na koncu nabrali za skoraj uro, in nas je Natalija Banovič že metala iz dvorane, ker je po tekmi organizirala še produkcijo svoje plesne šole, se je zadnji del prvenstva odvrtel nadvse hitro.

Oskar Preložnik in Mylana Poluliakhova (foto: BD)

Med mlajšimi pionirji sta plesala samo Teodor Nikšič in Melanija Matulin, in sta postala zmagovalca že pred tekmo. Pionirja Alex Belaj in Rubi Pocajt nizata zmago za zmago. Sobotna je bila deveta. “Vidi se, da potrebujejo čim več treninga in da še naprej uživajo kot otroci in niso sužnji starševskih ambicij,” pravi Fredi Novak za pionirsko kategorijo in dodaja za mlajše mladinsko, v kateri sta zmagala Oskar Preložnik in Mylana Poluliakhova, “to je najtežji razred, ker je največji preskok. Trenerji dajejo tem parom pretežke koreografije. Prvi par je OK, ostalo pa … ”

Nik Franci Visnovič in Tanisa Potočnik Martić (foto: FB)

Kaloyan Nikov si je s Tajo Belaj priplesal naslov državnega prvaka med mladinci. Vsi omenjeni zmagovalci so člani Plesnega kluba Feniks. V konkurenci osmih parov v kategoriji starejših mladincev sta si naslov najboljšega para priplesala Nik Franci Visnovič in Tanisa Potočnik Martić iz Salsere. Tanisina obleka oz. hlače v finalu so požele poglede, a tudi pripombo Fredija Novaka: “Pri standardu se morajo videti gležnji. A plesalka ima zelo čiste linije. Pri starejših mladincih in mladincih bi sodil prva mesto enako.”

Stefan Chiari in Neža Colja (foto: BD)

Zdaj pa pohvala, da je Plesna zveza prvič uvedla tudi novo kategorijo po zgledu tujine, imenovano Under 21 ali po slovensko pod 21 let, za vse plesne pare, ki so dopolnili 18, 19 ali 20 let. Plesalo je pet parov, vsi so tekmovali tudi v članski kategoriji. Zmagala sta Stefan Chiari in Neža Colja iz Diamanta, ki sta tudi obranila lansko tretje mesto v članski kategoriji. V Italiji pa sta pred kratkim odprla lasten plesni studio, v katerem neutrudno trenirata, saj se osredotočata predvsem na tekmovalno kariero, a pri tem mislita že, “kaj bo po njej”. Pametna dvojica, ni kaj.

Hermine in Borut Pinter (foto: BD)

Razplet med seniorji III je vsako leto enak, razen če aktualna državna prvaka, zakonca Pinter iz Kazine, ne zbolita, potem zmagata zakonca Razinger iz Feniksa. Letos sta bila Hermine in Borut Pinter polna energije, Igor in Mojca Razinger pa kot vedno suverena.

Roman Maček in Martina Smodiš (foto: BD)

Pogled na kategorijo paraples seveda takoj postavlja vprašanje, zakaj plesni par Roman Maček in Martina Smodiš ne pleše več za PK Zebra, ki je bil do zdaj edini specializiran klub za ples na vozičku. Odgovor je – zaradi nerazumevanja v ekipi Zebre. Odplesala sta k Miši Cigoju v klub Urška Ajdovščina, ki jima pripravlja tudi performativni del koreografij, trenira ju Fredi Novak. “Če bi jaz sodil, bi ju dal na prvo mesto, pa ne zato, ker ju treniram, ampak zato, ker pleše par bistveno bolj komplicirane in karakteristične programe. Bolje se premikata, več energije je v njiju,” je komentiral Fredi.

Klemen Dremelj in Lara Nedeljkovič (foto: BD)

Ampak sodniška ekipa, za katero je že čas, da jo omenim, Šana Vodnik, Marko Tumpej, Drago Šulek, Špela Kralj, Dejan Kolenc, Niko Basarič, Brane Križnar in seveda Natalija Banovič so odločili, da gre zmaga paru Klemen Dremelj in Lara Nedeljkovič, ki sta tako obranila lanski naslov.

Članski finalisti (foto: Srečo Katona)

Rače so odplesale, čaka nas državno v latinskoameriških plesih, in največkrat večjih odstopanj, kot so uvrstitve v standardnih plesih, niti ni pričakovati. Mogoče še kakšen par več, saj je latin med plesalci seveda popularnejši kot pa standard. Krivulja plesnih parov se žal nikakor ne obrne navzgor in sekcija za standard in latin že dolgo ne dosega magične številke 100 registriranih plesalcev v kategoriji mladincev, starejših mladincev in članov, po kateri ji pripadajo sredstva Ministrstva za šolstvo in šport in Olimpijskega komiteja. Se torej res bliža konec športnega tekmovalnega plesa pri nas?