Valentina Turcu z baletnim trojčkom in kolekcijo nakita by E2RD

Love & passion je vedno vodilo Valentinine ustvarjalnosti. (Foto: Tiberiu Marta)

Na dan zaljubljencev, 14. februarja se je dvignila zavesa za balet Romeo in Julija letošnje nagrajenke Prešernovega sklada Valentine Turcu. To je prvi balet od trojice, ki se je odplesal pod skupnim naslovom Valentina za Valentinovo.

Romeo in Julija …
Danes zvečer sledi še strastna Carmen, jutri pa Jevgenij Onjegin. Obiskovalci in obiskovalke prve predstave so dodobra napolnili veliko dvorano SNG opera in balet Maribor, plesalce pospremili že med predstavo z aplavzi na odprti sceni, nekajkrat resda zelo neprimerno. Navdušenje je doživelo vrhunec na koncu, ko je občinstvo ploskalo in vzklikalo ‘bravo’. Prav vsem, ki so bili na sceni.
Zanimivo je videti predstavo s časovno oddaljenostjo nekaj let, premiera je bila namreč leta 2012. Ansambel je v tem času zelo napredoval, vloge pa so zasedli skoraj isti plesalci kot pred šestimi leti. Anton Bogov je kot Romeo skorajda nezamenljiv, njegovi skoki, ki so bili v nekaterih predstavah že nekoliko negotovi, pa so bili visoki in njegova strast je ‘letela’ po odru kot ljubezen mladega Romea. Povratnica na mariborski oder (nekaj časa je plesala v Hrvaškem narodnem gledališču v Zagrebu) Catarina de Meneses je Julija, kot mora biti. Tista Valentinina krhka, ranljiva, a kljub temu odločna in plesno suverena. Presenetil je Sytze Jan Luske kot Tybalt, ki je vlogo tudi igralsko oblikoval. Da je dober plesalec, vemo že dolgo časa, da zna z mimiko oblikovati vlogo, tudi, ko pa to dvoje združi, nastane odlična prezentacija Julijinega brata. Valentinina koreografija baleta Romeo in Julija je predstava za večne čase. Njen prepoznavni koreografski kredo se z generacijami ne bo spreminjal, bo samo še pridobival.
… zapestnice …
Je pa Valentinino slavje ob 25-letnici njenega umetniškega dela dopolnila oblikovalka Bojana Kovačič Zemljič z blagovno znamko E2RD, ki je skreirala kolekcijo zapestnic in uhanov, imenovano V A L E N T I N A  A R T   C o L L E C T I o N Love&passion. "Kolekcijo prezentirajo subtilni uhani in zapestnica za srečo, navdihnjeni po baletnih kreacijah Valentine Turcu, ki so nastale z neprecenljivim čutom do gledališča pod umetniškim mojstrstvom visoko estetskega koreografskega rokopisa, avtoričine edinstvene senzualne poetike in etičnega svetovljanstva ter so požele senzacionalne kritike in nagrade tako doma kot v tujini."
… uhani …
Bojana nadaljuje tradicijo sodelovanja z mariborskimi plesnimi umetniki, saj je jeseni 2016 ob 25-letnici umetniškega vodje Edwarda Cluga, (njegovo izjavo ob Valentininem jubileju si preberite tukaj:  https://paradaplesa.si/?Id=admin_novice&View=EditIzjave&NewsID=5207a ), skreirala majice in torbe. Vse izdelke najdete v njeni galeriji na Gosposki 34 v Mariboru ali pa v galeriji GPG (Gledališka prodajna galerija) v avli prvega nadstropja Slovenskega narodnega gledališča Maribor.
… Valentina na predstavitvi kolekcije Love&passion …
Galerija deluje od leta 2016 in obiskovalcem poleg gostujočih lokalnih umetnikov ter oblikovalcev različnih profilov ves čas predstavlja in ponuja gledališke novitete (t-shirte, torbe …), gledališke liste, plakate in drugo. Odprta je vsakič, ko se odvija predstava v Veliki dvorani, in sicer pol ure pred predstavo, med odmori in še pol ure po predstavi. Ob premierah pa v GPG predstavljajo ‘premierne’ mini razstave in druženja posebne sorte. Tako je bilo tudi v sredo, ko so Bojana Kovačič Zemljič, Špela Štamol, urednica revije Grazia, v kateri je objavljen velik intervju z Valentino, in Valentina v živo premierno pokazale, kaj so ustvarile.
… Špela Štamol, Valentina Turcu in Bojana Kovačič Zemljič …
Zelo prikupno in vsak, ki vsaj malo pozna Valentino, bo ob pogledu na lično zapestnico rdeče barve s Swarowski kristali prikimal, ja, to je Valentina! Zelo rada nosi t. i. zapestnice za srečo.
… Carmen …
Rdeča barva pa bo kraljevala danes zvečer na velikem odru, ko si lahko ogledate balet Carmen, in jutri še zadnji del trilogije, Jevgenij Onjegin. Valentina je namreč že pri novih izzivih.
… Jevgenij Onjegin (foto: tiberiu Marta)
Pripravlja praizvedbo dramskega baleta Smrt v Benetkah v koprodukciji med Baletom HNK Zagreb in Baletom SNG Maribor, po motivih znamenite novele Thomasa Manna in na glasbeno podlago Gustava Mahlerja.

View Gallery 9 Photos