V ljubljanski Operi znova direndaj. Ravnatelj Staš Ravter dal vse plesalce na čakanje, umetniški direktor baleta Renato Zanella ga je komaj prepričal, da solisti potujejo v Bolzano!

Renato Zanella skozi objektiv fotografinje Darje Štravs Tisu

Napovedano gostovanje v Bolzanu se bo zgodilo; ostali plesalci pa še čakajo na sprostitev v ponedeljek uvedenega režima.

V ljubljanski operno-baletni hiši je spet direndaj. Prejšnji vikend so bili namreč vsi plesalci in ostali umetniki SNG Opera in balet obveščeni, da so s ponedeljkom znova na čakanju, da naj vadijo doma. Razlog: zaostrene epidemiološke razmere. No, glede na dejstvo, da se počasi že premikamo v rumeno fazo in se ukrepi sproščajo skoraj vsak dan, je vzrok menda znova na relaciji sindikat–ravnatelj. Sindikat namreč ravnatelju Ravterju očita neorganiziranost testiranj na Covid-19, ki bi po njihovo moralo biti sistemsko in ne prepuščeno samoiniciativnosti zaposlenih, neizplačilo dodatkov za delo v kriznih oz. rizičnih razmerah, samovoljo odločanja o delavskih in avtorskih pravicah, kot je bilo na primer snemanje Samoroga, ki je odpadlo, pa koriščenje letnega dopusta še iz leta 2020. Spet en cel kup zadev, ki se, kot kaže, ne premaknejo z mesta in ne uredijo tako, kot bi se verjetno morale. Zato je ravnatelj ubral salomonsko rešitev in vse poslal lepo domov – na čakanje na boljše epidemiološke razmere.

Rita Pollacchi (foto: Darja Štravs Tisu)

Zadrega pa je nastala pri baletnih plesalcih, sploh pri tistih solistih, ki so že nekaj časa intenzivno vadili in se pripravljali na gostovanje v italijanskem Bolzanu na festivalu Bolzano in fiore (Bolzano v cvetju). Zasluge za to gostovanje ima seveda nov umetniški direktor Renato Zanella, ki je uredil in zagotovil nastop solistov Tjaše Kmetec, Ane Klašnje, Nine Noč, Rite Pollacchi, Petra Đorčevskega, Kenta Yamamote in Lukasa Zuschlaga. Potem pa je priletel ukrep neplesanja in delo od doma. Zanella je potreboval teh nekaj dni, da je prepričal ravnatelja, da se solisti vrnejo v baletno dvorano in nadaljujejo s pripravami na nastop, ki bo 24. maja.

Plakat, ki napoveduje nastop ljubljanskih baletnih solistov v italijanskem Bolzanu na festivalu Bolzano in fiore.

Ko boste danes brali članek, bodo solisti nova v dvorani in vadili duete iz klasičnega repertoarja Trnuljčice, Don Kihota, Romea in Julije, Velikega Gatsbyja. Del programa pa je skreiral tudi Zanella sam na glasbo Mozarta, Straussa in Beethovna. In kot sporočajo iz PR-ja ljubljanske opere: “Baletni solisti SNG Opera in balet Ljubljana se po daljšem odrskem molku zaradi epidemije nadejajo pozitivnih odzivov občinstva, ki jih v Bolzanu ne bo manjkalo. Festival bo namreč obiskalo do 500 gledalcev, napovedujejo organizatorji.” Kdaj bodo začeli vaditi ostali baletni plesalci, pa v tem trenutku še ni znano. Prav tako ni znan program nove sezone, oddaljuje se tudi že večkrat napovedana in prestavljena koprodukcija s Cankarjevim domom, balet Spartak.

Staš Ravter, Branko Robinšak, nekdanji v. d. umetniškega vodje opere, Petar Đorčevski, plesalec in asistent Renata Zanelle in Tomaž Rode, ki ni več predsednik Sveta SNG Opera in balet Ljubljana (foto: Mare Vavpotič)

Je pa razveseljiva novica ta, da Tomaž Rode ni več niti predsednik Sveta zavoda niti član sveta. V novo ekipo za mandatno dobo štirih let od ustanovitvene seje sveta je vlada imenovala dr. Karolino Šantl Zupan, Barbaro Koželj Podlogar, mag. Ivana Simiča, mag. Tomaža Rozmana in Aleša Paulina. O Rodetu smo se razpisali tudi tukaj https://www.paradaplesa.si/na-spici/ogrozena-ljubljanska-operno-baletna-hisa-programa-ni-abonmajev-ni-gledalcev-ni-tezav-menda-tudi-ne-je-pa-alarmantna-prijava-sindikata-glosa-na-vlado-rs-in-komisijo-za-preprecevanje-korupcije/

Renato Zanella na vaji z Ano Klašnjo (foto: Darja Štravs Tisu)

Italijana Zanello čakajo slovenski izzivi, vas pa vabim, da nekaj njegovih misli preberete v intervju, ki ga je pripravila PR agencija Kreativna baza in je bil narejen seveda še pred ponedeljkovimi ukrepi.
Minili so štirje meseci, odkar ste prevzeli vodenje ljubljanskega baleta. Delo sicer ne poteka v običajnih razmerah, a kljub temu lahko ocenite svoje dosedanje delo in sodelovanje s plesalci.
Moj moto je, da ne smeš nikoli obupati. Za vsakim dnem pride nov dan, na katerega moramo biti pripravljeni. Delovnega procesa v težkem času epidemije nismo povsem zaustavili: tudi ko smo lahko imeli vaje le ena na ena, ni nihče nazadoval. Naj še povem, da ekipa deluje zelo povezano in v pozitivnem delovnem duhu, seveda pa vsi pogrešamo oder in občinstvo.
Za april ste načrtovali premiero predstave Dunajski večer, ki je zaradi epidemije žal prestavljena. Kako je s pripravami?
Predstavo smo resda morali prestaviti, a to ne pomeni, da je odpovedana in da ne nadaljujemo dela. Priprave na predstavo se niso nikoli ustavile, kaj šele končale. Karantena nas je nekoliko zadržala, a smo pripravljeni, da intenzivno nadaljujemo z delom.

Vsi na valček dunajskega baleta (foto: arhiv Renata Zanelle)


Del Dunajskega večera je vaša predstava Alles Walzer (Vsi na valček), ki ste jo postavili na oder Dunajske državne opere, ko ste bili njen umetniški direktor. Z dunajskim ansamblom ste s to predstavo gostovali po vsem svetu, kako to, da ste se jo odločili pripraviti tudi v Ljubljani?
K odločitvi, da balet Vsi na valček postavimo tudi v Ljubljani, me je spodbudil nekdanji umetniški direktor ljubljanskega baleta Petar Đorčevski, s katerim sva se spoznala na Dunaju, ko je bil študent v šoli, ki sem jo vodil. Gre za zelo zahtevno delo, ki sem mu za Dunajski večer dodal Beethovnov Koncert za klavir in orkester št. 5 v Es-duru, op. 73. Menim, da bo predstava ljubljanski balet predstavila v najboljši luči.
Gre za predstavo, ki jo odlikujeta močna energija in humor. Se vam zdi, da v teh časih še bolj potrebujemo gledališče, ki ljudi razveseljuje?
Seveda! Energija, humor, ljubezen in upanje so nujno potrebni današnji družbi. V času pandemije, katere težko breme nosimo na svojih plečih, nam prav tega precej manjka.
Dunajski in ljubljanski baletni ansambel se gotovo razlikujeta, vsaj po velikosti. Ste morali predstavo prilagajati?
Vsak ansambel je drugačen, ljubljanskega gotovo odlikuje visok umetniško-tehnični nivo. Velikih sprememb v predstavo nisem vnašal, koreografijo sem le osvežil zaradi svoje ustvarjalne vizije.
Kakšen izziv je za koreografa in umetniškega direktorja vašega kova voditi ljubljanski balet? Kakšna izkušnja je to v primerjavi z vodenjem velikih svetovnih baletov?
Izziv je vedno isti. Rad bi videl, da se moji plesalci razvijejo na ustvarjalnem in tehničnem področju ter da navdihujem vse, s katerimi delam. Najboljši občutek je, ko čutiš, da ustvarjaš zanje in z njimi, in to je tukaj na visokem nivoju.
Kako vam je uspevalo to vzdrževati, medtem ko so se predstave na odru v živo zaradi epidemije odmikale?
Menim, da je pomembno, da sem kot vodja prisoten in spremljam potrebe ansambla in individualne potrebe vsakega posameznega plesalca. Mladi so v teh časih zelo občutljivi in negotovi, zato moram v njihovo počutje vložiti kar nekaj energije. Pandemija nam zastavlja pomembna vprašanja o naši vrednosti v družbi, vodje pa imajo moč, da vlivajo upanje.
Katera bo naslednja predstava, ki se je boste lotili?
Ta trenutek se pripravljamo na gala baletni večer v Italiji, kjer bomo gostovali konec maja. Temu bo sledil Dunajski večer. Več vam žal še ne morem razkriti, lahko pa vam povem, da je spored za prihajajočo sezono že pripravljen. Povem lahko tudi, da je zelo zahteven, lotili se bomo številnih novih projektov, za katere sem prepričan, da jih bo občinstvo dobro sprejelo. Predvsem pa se zelo veselim ponovnega srečanja z občinstvom.