V Beltincih so topotali folklorni plesni čevlji

… Folklorna skupina Vinica …

V nedeljo, 26. 7. 2015, se je v Beltinskem parku trlo ljudi. Razlog je bila prireditev Le plesat me pelji, ki jo je v okviru 45. mednarodnega folklornega festivala v Beltincih na velikem odru pod krošnjami Beltinskega parka pripravil Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD). Na njej se je predstavil prvi del najboljših folklornih skupin Slovenije. Drugi del srečanja  bo potekal 17. oktobra 2015 v Kosovelovem domu v Sežani.

… Folklorna skupina KUD Študent Maribor …
V Beltincih je JSKD podelil tudi najvišji priznanji, ki ju podeljuje na področju folklorne dejavnosti. Branko Šmid je prejel Maroltovo plaketo za nepogrešljiv in pomemben prispevek pri ohranjanju folklorne dejavnosti ter poustvarjanju plesnega izročila, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica pa je prejela Maroltovo listino za poustvarjanje belokranjskega plesnega in glasbenega izročila ter skrb za oblačilno dediščino.
… Folklorna skupina Ozara Kranj … (Foto: Janez Eržen)
Prireditev se je začela s povorko vseh nastopajočih po ulicah Beltincev in plesno dobrodošlico, ki so jo pripravili domačini, KUD Beltinci s Prekmursko godbo Bakovci. Gledalce sta pozdravila župan občine Beltinci Milan Kerman in direktor JSKD mag. Igor Teršar, slavnostni govornik pa je bil  častni občan Beltincev profesor Mirko Ramovš. Na odru Beltinskega parka so se nato predstavile skupine, ki sta jih na podlagi ogleda sedmih regijskih srečanj izbrali državni strokovni spremljevalki Klavdija Žabot in dr. Urša Šivic, njihov program pa je spremljala tričlanska strokovna žirija v sestavi: dr. Svanibor Pettan, Tanja Drašler in Saša Krajnc. Vse skupine, ki so bile izbrane na državno srečanju in so uspešno prestale tristopenjski sistem selekcije, so prejele zlato priznanje, dve skupini pa sta si po mnenju žirije zaslužili še posebni pohvali: Akademska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor je prejela zlato priznanje s pohvalo za koreografijo in izvedbo v celoti, Folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica pa je prejela zlato priznanje s pohvalo za kostumsko podobo. V uradnem programu se je predstavilo 7 skupin: Akademska folklorna skupina Ozara Kranj – mladinska skupina, Folklorna skupina Jurovčan KD Ivan Cankar Jurovski dol, Akademska folklorna skupina Ozara Kranj – vodilna skupina, Folklorna skupina Leščeček iz Veržeja, Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Oton Župančič Vinica, Folklorna skupina Kulturnega društva Podgorci in Akademska folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Študent Maribor. V revialnem delu sta nastopili še Folklorna skupina Kulturno umetniškega društva Šijaci Biškupci iz Hrvaške in Folklorna skupina Ballet folklorico Britanico de Torreon iz Mehike.