Tovarish Marko Urbanek z ekipo vabi na predstavo Tik pred deseto

Lovilci svetlobe (foto: Miha Sagadin)

Mariborska plesna scena je v polnem zamahu. Za četrtek se napoveduje zanimiv in raznolik plesni dogodek z naslovom Tik pred deseto, v katerem bo združenih šest koreografov oziroma plesnih ustvarjalcev, ki delujejo tudi pod streho Kulturnega društva Center plesa Maribor. Čaka vas osem plesnih miniatur in dva plesna videa, ki jih bosta predstavila sodobna plesna kompanija Centra plesa Tovarishia Dance Company in njen podmladek Tovarishia Junior.

Marko Urbanek je ustanovitelj Centra plesa Maribor in njegov umetniški vodja, plesalec ter koreograf.
Umetniški vodja plesne kompanije in Centra plesa Maribor Marko Urbanek takole pojasnjuje, kdo so Tovarishi in kdo je Tovarishia, ki jo poleg njega sestavljajo še Maja Arzenšek, April Veselko, Amy Anne Kennedy, Katarina Barbara Kavčič in Jure Masten. "Tovarishia je kompanija, ki je nastala in zori naravno. Poleg rednih in trdih treningov je zame na prvem mestu gotovo to, da se imamo kot ekipa ‘fajn’. Humor je naš zaščitni znak in to nas povezuje ter žene naprej, ko je naporno. Izreden pomen vidim v spodbujanju in preseganju mej mladinske plesne umetnosti v Mariboru, saj imajo plesalci velikokrat relativno pozno možnost sodelovati v resnejših projektih, takšna izkušnja pa bi jim lahko podarila motivacijo, ki je še kako pomembna na plesalčevi poti. Prav tako se mi zdi sodelovanje mlajših in starejših plesalcev dragocena izkušnja za obe generaciji.
Amy Anne Kennedy v miniaturi Home from home (foto: Anja Seničar)

Trudimo se rušiti meje. Tako med plesnimi tehnikami, generacijami kot med organizacijami. Naša motivacija je delati iskrene, prepričljive in gledljive stvaritve."
Če je temu res tako, se lahko prepričate v četrtek, 17. 11. 2016, ob 19.00 v Lutkovnem gledališču Maribor, večer pa je nekakšen uvod v praznovanje 10. obletnice Centra plesa, ki se bo obelodanila prihodnje leto, in sicer z večerom sodobnega plesa.
Lovilci svetlobe je video plesni film. (Foto: Miha Sagadin)
Marko dodaja: "Koreografi so za svoje koreografije uporabili različne formacije nastopajočih plesalcev, mešali so tudi generacije. Marko Urbanek sem za več miniatur prispeval tudi avtorsko glasbo in se v koreografiji miniature ZOO ukvarjam z živalmi, ki se v kletkah skrivajo pred ljudmi, v Lovilcih svetlobe pa z vitalno močjo svetlobe. Maja Arzenšek se je v Vse to sem jaz s svojimi plesalkami spraševala o različnih jazih in v Kaj bom, ko bom velika o idealnem jazu. April Veselko v Catch hell blues iz plesalcev vleče vrtince energije mogočnih teles, ki premikajo prostor. Katarina Barbara Kavčič se je v Telesu brez sredine posvetila eksperimentu z lastnim telesom v zadnjem mesecu nosečnosti ter v Okvir 33. 10. združila najstarejšo in najmlajšo plesalko Tovarishie.
Jure Masten v Solu (foto: Anja Seničar)

S solom v lastni koreografiji se bosta predstavila Jure Masten in Amy Anne Kennedy. Solo je Juretov spopad s časom, ki vedno kaže deset do dogovorjene ure, Amy pa na odru poustvarja občutek doma, kjerkoli, karkoli in kdorkoli že to je, s solom Home from home.
Tovarishia Junior (foto: Miha Sagadin)
Pred desetimi leti se je mlada ekipa plesalcev, polna zanosa, odločila, da oživi mestno jedro. Na Tkalskem prehodu so v eni dvorani začeli ponujati plesne delavnice. In tik pred deseto obletnico delovanja različne plesne klase, v štirih dvoranah, obiskuje več kot 450 plesalk in plesalcev, v hiši pa delujeta tudi dve plesni kompaniji … Tovarishia je mariborska sodobna plesna kompanija, ki je na Centu plesa nastala kot vrh izobraževanja v sodobnem plesu. Tovarishia ustvarja plesne predstave, performanse na prostem in plesne videe/filme. Kompanija skrbi tudi za svoj podmladek s kompanijo Tovarishia Junior, kjer se kalijo nadebudni mladi plesalci," zaključi Marko. Tovarishi in tovarishice, vljudno vabljeni Tik pred deseto v Maribor.

View Gallery 6 Photos