Pika super miga

… (foto: Velimir Bunjevčević)

Plesna revija otroških plesnih skupin šteje že 27 let, kar pomeni, da je že davno prešla otroška leta, tudi čas odraščanja. No, otroška plesna revija se je na novo pomladila pred 13 leti, ko se je porodilo in utrdilo posebno sodelovanje z velenjskim festivalom Pika, in tako mlade plesalce v Velenju na njihovem mini festivalu Pika miga vseh teh trinajst let obiskuje znana navihanka Pika Nogavička. Tudi letos je prispela Pika Nogavička v soboto, 15. oktobra, in v nedeljo, 16. oktobra, v Dom kulture Velenje, kjer je potekal letošnji dvodnevni program izbranih otroških plesnih miniatur z začetkom ob 11. uri. Festivalski izbor je pripravila državna selektorica Andreja Kopač po ogledu vseh regijskih plesnih revij v organizaciji obočnih izpostav javnega sklada RS za kulturo / JSKD RS, dvodnevni Pikin program pa sooblikovala z Nino Mavec Krenker, vodjo OI izpostave JSKD Velenje ter v organizaciji Festivala Velenje Pikin festival.

Vsako leto Pika Nogavička prileti na oder pojoč svojo pesem s prijateljem Fickom okoli vratu, letos pa si je omislila posebnega gosta, svojega gusarja. Gusar je imel tak nasmeh, da so se še najmlajši nasmejali, oba s Piko sta modrovala v tolikšni meri, da se je moral dobro zamisliti tudi kak odrasli, s humorjem in v zabavo vseh prisotnih sta napovedovala plesne dogodivščine ter veselo spodbujala plesalce plesnih  miniatur. Gusar je imel kar pravšnje ime za odrski nastop – Boštjan Oder, znani velenjski moderator, tudi radijski in TV- napovedovalec. Ker ima Pika Nogavička ime, ki ga pozna ves svet, ne potrebuje nobenega drugega. Napovedala sta več kot 150 plesalcev.
Prvi dan so nastopili ter ustvarjali v 16 plesnih miniaturah, drugi dan, v nedeljo, pa še v 12 preostalih gibkih koreografijah. Nekateri nastopajoči so morali zaradi bolezni ostati doma, ampak so bili prijavljeni, zato so jih preostali znali tudi odlično nadomestiti, in to tako dovzetno, da se skoraj niti ni opazilo, da jih ni. To se je pripetilo KD Quleniumu Pionirski dom Ljubljana in PS Nitke, ko so se nastopajoče mlade plesalke Ana Marija, Franja, Mila, Neža Duša, Nikita, Olivija in Zarja v koreografiji Saše Lončar Lov na črno sol kar številčno prepolovile, vendar so tiste, ki so bile prisotne, prezentno zaplesale svoja dognanja in raziskovanja o zdravilni črni soli, jo v avditoriju tudi našle, ko so preskakovale sedežne vrste in se pogumno ter samozavestno prebijale med gledalci, da bi končno zaznale vonj po žveplu, ki je sestavni del te soli. Tudi druga njihova, nekoliko starejša plesna skupina Vrtavke Gaja, Kaja, Naja, Pika, Živa in Mila Madea se je v koreografiji svoje mentorice Saše Smaragdne solze predstavila kot zanimiv in že dobro uigran plesni tim, ki je poskočno vihral po odru ter v zelenih kostumih nabiral umišljene smaragdne solze, vse v tonu in zaplesano tako, kot je treba. Iz ljubljanskega Quleniuma sta Manu Nonković in Kiša Janković zabavali v svojem urjenju ravnovesnih situacij ter gibkih stanj v avtorskem duetu Ravnovesje, ki sta ga zasnovali pod mentorskim vodstvom učiteljice Saše. 
V Velenje je prispela tudi skupina Plesnega Studia Intakt s skrivnostno sestavljenko 9 življenj Sfiharakis v koreografiji Nataše Tovirac, zaplesale in kovale gibalne napetosti pa so: Klara, Sara, Jasna, Ines in Tasia. Posebno skrivnostno in plesno doživetje so uprizorili tudi trije velikanski netopirji Kostja Birk Konstantin, Filip Goričanec in Tadej  Raišič, ki so nastopili v koreografiji Skrivnostno svoje učiteljice Jane Kovač Valdes
Sobotni program se je začel s simpatičnim otroškim duetom Nike Žnidaršič Čuk in Maksa Žorža iz Rakeka v koreografiji Za Mizo Vesne Turšič. Na začetku je sicer pojemal njun plesni pogum, proti koncu pa sta svoj domišljen nastop o prijateljevanju in malih medsebojnih prepirih kar dobro zaključila. Ne daleč od Rakeka, iz sosednje Postojne, je priplesalo trinajst plesalk Baletnega društva Postojna, ki so poustvarile svoj svet sodobnih plesnih sanj ter zasijale v barviti koreografski svežini svoje učiteljice Mire Marič v plesni pobarvanki, poimenovani Sanje so … Enajst živahnih plesalk Plesnega studia N Velenje se je v koreografiji Potovanje Nine Mavec Krenker zelo dobro ter poučno razgibalo na svojem plesnem popotovanju po velikem odru. Potovalo jih je tudi pet iz skupine Tovarishija Junior – Čarna, Anja, Ajda, Maša in Ana – iz Centra plesa Maribor v koreografiji poletne domišljije Katarine Barbare Kavčič z naslovom Črno-belo popotovanje.
Gorenjska je prispela na Pikin mali festival s tremi plesnimi skupinami iz treh plesnih centrov: KD Qulenium Kranj s skupino Zvijav, kjer je šest mladih – Ana, Nace, Oskar, Pina, Sofia in Zarja – zaplesalo v koreografiji Odpihnjeni Saše Lončar; OŠ Bistrica Tržič s plesno skupino Pikice in nastopajočimi Delila, Ula, Liljana, Pia, Alja in Tajda v koreografiji Čarobno jajce Sanje Voglar; iz Glasbene šole Kamnik in oddelka za balet je svoj avtorski solo Deroča Soča zaplesal Gregor Golob (mentorica Ana Trojnar). 
Sedem plesalk iz Studia Lai Izola Lea, Zala, Lisa, Živa, Manca, Leja, Etea je zaplesalo gibko abstrakcijo in svoj plesno igrivi Človeknejezise v značilni plesni dovršenosti ter domišljenosti koreografinje in učiteljice Lilijane Ujčič

Vrtec iz Lendave je prispeval ljubko plesno presenečenje urejenih in plesno igrivih ter poskočnih dvanajstih malih plesalcev v koreografiji Vse je mogoče svojih vzgojiteljic Romane Lebar in Jerneje Pucko. Za drugo plesno presenečenje iz tega dela severovzhodne Slovenije je poskrbelo enajst učencev OŠ Kungota, PŠ Svečina, iz plesne skupine Sonček, med njimi pa kar šest dečkov, ko je koreografinja in predmetna učiteljica Barbra  Plečko Oberčkal presežke njihove mladostne energije zaobjela v koreografiji: Vreme Danes-Sobota in s svojo prisrčno plesno ekipo tudi požela navdušenje. Navdušila je tudi koreografinja Tanja Verglez z izvedbo svojih plesalk skupine Moderni ples 2, KD Plesna Izba Maribor (Adelina, Gaja, Eva, Mija, Pia, Vita in Sara), ki so docela ubrano zaplesale v njeni koreografiji Od kod in kam.
Plesni Forum Celje je uprizoril koreografijo Verižica prijateljstva Goge Stefanovič Erjavec, v njeni značilni plesni sproščenosti spletal zabavno verigo mladostnega vijuganja in prijateljevanja, kjer je živahno zaplesalo njenih dvanajst mladih gojenk. Wonkamin je naslov plesne miniature Harlekin društva za umetnost plesa, ki je nastala v poučni koreografiji Ane Vovk Pezdir o generacijskih tokovih, ko so generacije vedno znova prihajale izpod plahte z odprtino v obliki kaminske odprtine in je bilo na polivinilu napisano z velikimi črkami Wonkamin, ko je prihajajoče generacije animiralo osem scenskih animatork in deset malih plesalk zaplesalo generacijske faze.
Koreografinja Špela Medved, ki poučuje na Glasbeni šoli Laško-Radeče, oddelek za sodobni ples, je pripravila dve slikoviti, tudi šolsko   poučni koreografiji: Mali princi in Kretničarji. Koreografija Mali princi je zasnovana po znani povesti Mali princ, ko na sceni zapleše enajst enakih malih princev z rumeno lasuljo, rdečo rutico okoli vratu in v zelenkasto sivem kostumu, ukrojenem po obleki, ki jo Mali princ nosi na  knjižnih poslikavah. V tej koreografski slikanici se ne izpisuje, dramatizira ali pripoveduje zgodba pisatelja Antoinea de Saint Exupéryja, ampak se domiselno skicirajo, gibalno komponirajo in povezujejo značilni utrinki glavnega junaka v celovito barvito in domišljeno zasnovano plesno zgibanko, kar doda plesni miniaturi svojstven inovativni utrip, vsekakor tudi odlično uprizorjeni z devetimi prinčevskimi plesalci: Denisom, Klaro, Niko, Karin, Lano, Tjašo, Enejo, Aljo in Kristianom. V koreografiji Kretničarji, s katero se je tudi končal letošnji dvodnevni Pikin plesni festival, je Špela uprizorila poučno gibalno uro o vrtljivih mehanskih sistemih, kot so kolesa, osi, premikajoče kretnice, tračnice ali ojnice, vseh šestnajst nastopajočih je gibalno oživilo in dosledno razgibalo ta koreografski mehanski ustroj, ki je privabil tudi kar nekaj fantov. 
Dolenjsko je zastopalo Plesno društvo Terpsihora iz Novega mesta s koreografijo Črkolada Dušanke Požgaj, ko so zaplesale črke in  zakorakale  čokolade v izvedbi njihovih dvanajstih mladih plesalk.
Ko se je Rosana Horvat (Štorgelj) preselila iz Velenja v Brežice, je v plesni sodobnosti zaživelo tudi Posavje. Na letošnjem plesnem prizorišču Pika miga pa so se predstavili kot zabavni in plazeči se prebivalci plesnega Planeta Okopinoko v koreografiji Sanje Antolič, sicer pa prispeli iz Leskovca pri Krškem / Anika, svet plesa in zabave, ko so v nenavadni planetarni opremi zaplesali: Sara, Karin, Luka, Anita, Kali, Zala, Neja, Špela in Anja. Predstavili so se tudi plesalci Plesnega društva Imami Brežice v koreografiji Pozabljene lutke Sare Levičar, ko je trinajst skritih in pozabljenih nočnih lutk obujalo igrive domislice prepletanja z raztegljivimi gumicami, zaplesale in se zaigrale so se: Lija, Inja, Mia, Melani, Mateja, Vita in Laura.
Največ avtorskih miniatur na 13 . festivalu Pika miga se je spletalo okoli teme o vodi, ki je bila tudi razpisana za letošnje tekmovanje mladih ustvarjalcev Opus1, plesna miniatura v organizaciji JSKD RS. Glasbena šola Krško, oddelek za sodobni ples, je prispevala kar dve vodeni miniaturi pod mentorstvom Katarine Gregorič: Pot vode in Življenje v kapljici vode. Zapleteno naravno Pot vode sta v sferah svoje plesne domišljije zaplesala Aleks Leon Levak in Patrik Petan.
Življenje v kapljici vode pa je naslov avtorskega solo plesa Žane Žniderič, ki svojo plesno kapljico uprizori v slikovitem okviru, ko jo popelje po okvirjeni in gibki plesni poti vodenih domislic. 
Kapljapot sta poimenovali svoj avtorski ples Urška Car in Pia Čretnik, plesalki Plesnega studia N Velenje (mentorica: Lucija Boruta), in se prepletali v vijugasti kostumski modrini, na koncu bili celo mokri ob svojih prelivajočih se poteh in prelitih kapljicah vode.
Celjanki Ajda Botolin in Ana Cizelj sta se domislili in poglobili v vprašanje, kako v plesu zamrzniti vodo, sicer ni bilo ravno lahko, ko je ena morala končno tudi negibno (ledeno) obležati, druga pa se postaviti na trdno in umišljeno (ledeno) gmoto v svojem ustvarjenem ter zaplesanem duetu Oblike ledu (mentorica Goga Stefanovič Erjavec).
Mlada plesalka in ustvarjalka Aurora Maria Anžlovar je pod mentorskim vodstvom Jane Kovač Valdes / KGBL, oddelek za sodobni ples Ljubljana, nežno ter sočutno zasnovala, tudi doživeto zaplesala svojo plesno vizijo o potočnih solzah: Solze-voda mojega srca, ko se solzica žalosti potoči na tla.
… (foto: Velimir Bunjevčević)
Na festivalu Pika miga so nastopili tudi gojenci VDC Zagorje ob Savi v koreografiji Zrcalna pot Kim Kern in navdušili dvorano s svojo prisrčno  izvedbo medsebojnega prijateljevanja ter sodelovanja, čeprav nekateri v vozičku in celo slabovidni, a so kljub temu samostojno ter pogumno  zaplesali svoje plesno popotovanje po odru, ko je ples postal njihov užitek ter pot, ki vodi v gibanje in k ustvarjanju.
Na koncu gre še pohvala prav vsem nastopajočim kakor tudi njihovim učiteljem, mentorjem, koreografom in organizatorjem festivalskega programa, ko so mnogi med njimi vseh teh 27 let v sodelovanju s krovno organizacijo JSKD (takrat ZKOS) gradili plesno ustvarjalnost mladih po Sloveniji. To veliko delo, dano mladim generacijam, je vidno zaznamovalo mladostna plesna doživetja ter ustvarjalne presežke 28 plesnih miniatur na letošnjem 13. mini festivalu Pika miga, ki ga že deveto leto strokovno spodbuja in soustvarja Nina Meško, samostojna strokovna sodelavka za ples pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. 

View Gallery 15 Photos