Temperatura v Šempetru dosegla vrhunec. Plesno poletje je tu!

… Michal Rynia in Nastja Bremec …

Umetniško društvo M&N Dance Company in Zavod MN Produkcija ob podpori Občine Šempeter-Vrtojba, Mestne občine Nova Gorica in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Območne izpostave Nova Gorica ter ob medijski podpori GO Televizije in spletnega portala Parada Plesa že trinajstič zapovrstjo organizira mednarodni plesni kamp Plesno poletje, ki bo potekal v dneh od 16. do 22. avgusta 2015. Gre za že uveljavljeno obliko dodatnega plesnega izpopolnjevanja pod vodstvom priznanih plesnih pedagogov iz Slovenije in iz tujine, ki ponuja pester in kakovosten plesno-izobraževalni program namenjen članom plesnih skupin, mentorjem, plesnim pedagogom, koreografom in vsem ljubiteljem plesne umetnosti.  V želji, da bi to bil čim bolj plesno obarvan teden,  nam bodo v tem času večere popestrili različni zanimivi večerni dogodki.

Vsebinsko zasnovo izobraževalnega programa sta oblikovala Michal Rynia in Nastja Bremec ter si pri tem prizadevala ponuditi le najboljše in seveda zagotoviti strokovnost na področju izbire izobraževalnega kadra, ki ga vedno označuje domača in mednarodna uveljavljenost, akademska strokovnost in  priljubljenost. Vsekakor lahko trdimo, da Plesno poletje sodi med največje tovrstne plesne seminarje v Sloveniji, hkrati pa se po kakovostni vsebinski zasnovi programa in organizaciji lahko primerja z največjimi mednarodnimi plesnimi kampi v Evropi. Vsako leto gostijo veliko število plesalcev iz Slovenije in tujine in tudi letos beležijo visoko število prijavljenih iz različnih slovenskih mest ter iz tujine (Italija, Nemčija, Hrvaška, Srbija). Slovensko-poljski duet M&N Dance Company bo tudi letos vodil delavnico modern fusion, njunega prepoznavnega plesnega stila, ki združuje elemente baleta, sodobnega in modernega plesa ter hip hopa; s stilom, ki zahteva visoko tehnično dovršenost, navdušujeta številne plesalce doma in v tujini.
… Petar Đorčevski …
Letošnji izobraževalni program bodo vodili: Petar Đorčevski iz Beograda, sicer od leta 2006 solist SNG Opera in Balet Ljubljana, bo tudi letos vodil delavnico klasičnega baleta. Petar je bil po zaključku šolanja v Srbiji in na Dunaju, za nekaj časa angažiran v Državni in Ljudski operi na Dunaju, zatem še v Slovaškem narodnem gledališču; od leta 2006 pa je član SNG Opera in Balet v Ljubljani. Poznamo ga kot izjemnega solista v številnih baletnih predstavah. 
… Erika Silgoner …
Erika Silgoner iz Catanie (Italija) bo poučevala moderno plesno tehniko. Sicer pa je Erika že večkrat sodelovala z organizatorji; poučevala je na Plesnem poletje v letih od 2003 do 2008 in bila vzor mnogim našim plesalcem, ki so med tem časom tudi tesneje sodelovali z njo. Erika vodi plesni ansambel Esklan s sedežem v Rimu.
… Kate Jablonski …
Kate Jablonski iz ZDA bo poučevala modern jazz tehniko. Kate je novo ime Plesnega poletja in slovi kot izvrstna plesalka in koreografinja, ki je prisotna na številnih plesnih seminarjih tako v ZDA kot tudi v Evropi.
… Maša Lokar …
Maša Lokar iz Zagreba prihajaprvič. Tudi Maša je priznana plesalka in koreografinja, ki je plesno akademijo končala v Belgiji, pozneje pa s plesno kariero nadaljevala v Švici, Nemčiji, Avstraliji, na Švedskem in v Italiji. Je prejemnica številnih nagrad na področju plesne umetnosti.
… Aye Hasegawa …
Japonka Aye Hasegawa živi in dela v ZDA. Uvršča se v sam vrh ameriške hip hop plesne scene, saj nastopa v številnih videospotih in ameriških tv showih ter sodeluje s številnimi svetovno znanimi ameriškimi glasbeniki, kot npr. David Guetta, Pharell Williams …. Kot pedagoginja je prisotna v ZDA, na Japonskem in na Kitajskem. Aye je tokrat prvič v vlogi pedagoginje tudi v Evropi.
… Katja Bucik …
Novogoričanka Katja Bucik bo tudi letos vodila plesno gibalno terapijo. Katja je profesorica defektologije, logopedinja, specialistka pomoči z umetnostjo in plesna terapevtka. Zaposlena je v Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava. Med njene odmevne uspehe pa zagotovo sodi tudi  izjemna plesna predstava Rdeči čeveljčki, ki je bila uprizorjena na številnih odrih doma in v tujini.
… Tjaša Bucik …
Poskrbeli pa so tudi za plesno izobraževanje najmlajših. Otroci od 5 do 10 let bodo plesali hip hop, poučevala pa bo Tjaša Bucik iz Nove Gorice. Tjaša  se sicer izobražuje v okviru redne dejavnosti M&N Dance Company in kot izjemno uspešna, prizadevna in talentirana plesalka sodeluje tudi v mnogih plesnih projektih M&N DC.
… Brian ‘Bam’ Martin …
Tako kot Aye je tudi Brian ‘Bam’ Martin prvič v Sloveniji. Prihaja iz Los Angelesa – ZDA, kjer sodi med zveneča imena na področju hip hop plesa. Poučuje po celem svetu in nastopa v številnih tv showih  (MTV, ABDC- American Best Dance Crew). Bam je član plesne skupine Most Wanted Crew, ki sodeluje s številnimi svetovno znanimi glasbeniki.
… Žiga in Enej Jurečič …
Brata Žiga in Enej Jurečič iz Ljubljane, ki se ju mnogi spomnimo iz skupine Maestro, zdaj ustvarjata kot duet pod imenom EZtwins. Oba sta svetovno uveljavljena hip hop plesalca, ki poučujeta na številnih najodmevnejših hip hop plesnih kampih po Evropi in tudi širše.
Ker pa Plesno poletje želi biti čim bolj plesno obarvan teden, se bodo tudi letos v Šempetru pri Gorici in Novi Gorici odvijali različni zanimivi večerni dogodki: v ponedeljek, 17. avgusta, ob 21.30 bodo na otvoritvenem večeru predstavljeni vsi letošnji plesni pedagogi, pri čemer bo oder prepuščen plesalcem Umetniškega društva M&N DC, ki se bodo predstavili s solističnimi nastopi iz letošnje plesne predstave Plesna generacija, v koreografiji Michala & Nastje; v četrtek, 20. avgusta, ob 21.30 uri pa bo že tradicionalno oder prepuščen udeležencem letošnjega Plesnega poletja na prireditvi poimenovani Plesni polet. Sodelujoči plesni pedagogi in vodja  JSKD OI Nova Gorica ob tej priložnosti izberejo štiri plesalce, ki so jih s svojim nastopom najbolj prepričali,  in le-tem podelijo štipendije za Plesno poletje 2016 (v primeru slabega vremena se bosta oba dogodka odvijala v šempetrski Kulturni dvorani); v soboto, 22. avgusta, ob 20.00 uri pa bo na Bevkovem trgu v Novi Gorici zaključni nastop vseh udeležencev letošnjega PP – ‘Odmev barvitih ritmov’. Po tem nastopu bodo zaplesali tudi sodelujoči plesni pedagogi (v primeru slabega vremena se bo zaključni nastop odvijal v Športni dvorani Nova Gorica).

View Gallery 11 Photos