Tektonski premiki. Break ples postaja olimpijski šport.

Breakerji postavljajo svet na glavo.

Že nekaj let ali celo desetletij poslušam iniciative, kako bo nekoč, nekje športno tekmovalni ples (latin in standard) postal olimpijski šport. Za preboj med olimpijske športe sta se zelo zavzemali Barbara Nagode Ambrož in Nataša Ambrož, a nekako do ključnega preskoka ni prišlo. Največ dilem je bilo v sojenju plesa, ki naj bi ga nekako poskušali izenačiti z umetnostnim drsanjem. Pa se niti to ni izšlo.

Barbara Nagode Ambrož se je zelo zavzemala, da latinskoameriški in standardni plesi postanejo olimpijski šport.

Že znana dejstva, da ena mednarodna plesna zveza, WDSF, navija za športni sistem in tako tudi bolj tekmovalni performans na plesišču, druga, WDC, stremi k umetniški ekspresiji, pa so ples od olimpijskih iger samo še bolj oddaljila.

Break plesu bo verjetno uspelo postati del olimpijskih iger v Parizu 2024.

Medtem pa so se neobremenjeni ‘breakerji’ organizirali in kalili ter bum, tresk odzvanja novica, da bo break ples leta 2024 v Parizu prvič del olimpijskih iger.

Fiona z zmagovalcema Tomijem Činejem in Katarina Shoaib

Fiona Johnson Kocjančič, nova aktualna predsednica sekcije za moderne tekmovalne plese in podpredsednica mednarodne plesne zveze IDO, pojasnjuje: "Ples je vstopil v zelo pomembno obdobje, ki jih napovedujejo pozitivni premiki v Mednarodnem olimpijskem komiteju, ki je lansko leto v YOG – Mladinske olimpijske igre uvrstil breaking, in aktualna novica, da naj bi bil breaking eden od športov na OI v Parizu 2024. Krovna organizacija WDSF je v letošnjem letu objavila prvo tekmovanje za člane in zato je zelo pomembno, da je PZS prisotna na tem tekmovanju."

Zbrani breakerji v PD Libero

Zato so na hitro v desetih dneh združili moči slovenski ‘breakerji’ in v petek, 29. marca 2019, se je odvilo prvo izbirno tekmovanje v breakingu za svetovno prvenstvo WDSF v članski kategoriji v prostorih plesne šole Libero. "Slovensko reprezentanco bodo sestavljali prvo uvrščena Tomi Činej in Katarina Shoaib in drugouvrščena Jernej Jurak in Petra Rajh. Vsem želim oblilo sreče in uspeha v Nanjingu na Kitajskem, kjer se bo tekmovanje odvijalo 23. junija, in to ločeno za B-boys in B-girls.

Sodniki Aleš Gorišek, Mitja Popovski in El Rock ter Fiona Johnson Kocjančič

V slabih desetih dneh je naša sekcija skupaj z organizatorjema PD Libero in PD Bast v Ljubljani izpeljala tekmovanje, na katerem so bili sodniki Mitja Popovski, Aleš Gorišek in El Rock iz Hrvaške. Največja zahvala gre celotnemu breaking kolektivu, ki se je pozitivno odzval na sklicano okroglo mizo, organizatorju PD Libero, ki je takoj odstopil svoje prostore za tekmo, Urošu Skulju, ki je pomagal v predpripravi tekme, in na koncu tudi IO sekciji MTP, ki me je podprl v tem projektu.

Tomi Činej in Samo Polutak Kos

Tekmovanje je potekalo v sproščenem vzdušju moderatorja Sama Kosa Polutaka, ki je poskrbel tudi za nagrade tekmovalcem s strani sponzorjev Quickshoelace in Hot Horse Ljubljana. Takšni skupni projekti so odraz pozitivne energije in dobrega dela vseh vključenih na PZS (tekmovalcev, članic, trenerjev, sodnikov in funkcionarjev)," je navdušeno zaključila svoje prve ‘break’ misli Fiona.

… (foto: sekcija za MTP)
View Gallery 10 Photos