Sramota zakoncev Prokofjev. Ambroža pozabila; Maturantska parada ni njuna!

Veseli maturanti in maturantke, a v ozadju črna zgodba organizatorjev.

V petek točno opoldne je bilo spet veselo, nekoliko nostalgično in za aktivne plesalce tradicionalne četvorke tudi evforično. Sonja Savnik, koordinatorica evropske četvorke za organizatorko Urška Pro, je napisala: "V 16 letih je Maturantska parada povezala v skupni ples preko 300.000 maturantk in maturantov v 100 evropskih mestih iz 12 držav in priplesala devet naslovov Guinnessovih rekordov. S prenosom na mestne ulice in trge smo ta elitni dvoranski ples približali ljudem, z združitvijo več četvork na različnih lokacijah pa priplesali največjo četvorko na svetu. Z organiziranim plesom smo dosegli vzorno druženje, navdušenje in veliko veselje mladih ob zaključku njihovega srednješolskega izobraževanja. Mladostno energijo smo od preteklih neredov na ulicah preusmerili v četvorko in mladino v sodelovanju z ministrstvom za zdravje združili v s skupno akcijo "zdrava zabava brez alkohola". Ljubljanska Maturantska parada že 16. leto poteka pod pokroviteljstvom Turizma Ljubljana in MO Ljubljana ob pomoči generalnega sponzorja Telekom. V organizaciji UrškePro so maturantje plesali na prenovljeni Slovenski cesti, kjer jih je vzpodbujala državna sekretarka Nina Pirnat iz ministrstva za zdravje, nagovorila pa sta jih tudi predsednik RS Borut Pahor in župan Zoran Janković. Maturantom iz Ljubljane, Postojne, Ilirske Bistrice, Kranja, Radovljice, Jesenic, Idrije, Škofje Loke, Nove Gorice, Kamnika, Ivančne Gorice, Brežic, Krškega, Želimelj, Kopra so se pridružila še mesta iz Srbije, Hrvaške, Makedonije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore, kjer plesalci sredi nalivov z vremenom niso imeli takšne sreče kot slovenski maturantje. Plesalo je preko 70 mest."

Nekoč. Tomaž Ambrož z …

Lepo, a o pokojnemu Tomažu Ambrožu, idejnemu očetu četvorke, niti besedice. Ne na prireditvi ne v sporočilu za javnost, nikjer. Organizatorja letošnje Maturantske parade Boris Prokofjev in njegova žena Mateja, ki je tudi vodila prireditev, sta namreč še vedno v globoki zameri do pokojnega Ambroža. Kot sem že pisala v prejšnjih člankih, se še vedno ne ve natančno, zakaj Prokofjeva kuhata zamero do plesnega guruja. Šlo naj bi za finančne mahinacije družabnikov Plesne šole Urška oziroma podjetja Urška d.o.o., ki je že nekaj časa v stečaju. A nesporno dejstvo je, da je oče Maturantske parade Tomaž Ambrož, in svojo veličino pač pokažeš tudi s tem, da ga omeniš na prireditvi, ki jo je zaznamoval. V petek mi je telefon zvonil in zvonil s pripombami v stilu "kaj se pa gresta Prokofjeva, če ne bi bilo Ambroža, bi jedla travo; Mateja ni znala niti hoditi, kaj šele plesati, vse jo je naučil Tomaž, ona pa mu vrača tako, da ignorira eno njegovih največjih plesnih idej …" 
… županom Ljubljane Zoranom Jankovićem.
"De mortuis nil nisi bonum" (o mrtvih samo dobro, op. p.) pri zakoncih Prokofjev ne velja, čeprav si na vse kriplje prizadevata, da kot družabnika v stečaju hlastata za pridobitev lastništva blagovnih znamk, ki jih je skreiral in zaščitil Tomaž Ambrož. Spomnimo. Na razpis za blagovne znamke v lasti Urške d.o.o. v stečaju se je prijavil Glabo d.o.o.(partner Borisa Prokofjeva) in podpisal pogodbo za odkup blagovnih znamk. Gre za pet znamk – Urška, Urška – več kot plesna šola, Maturantska parada, Larok, iDance. Pogodba je podpisana, kupnina v višini 125.500 evrov pa še ni plačana. Torej sta zakonca Prokofjev, ki sicer imata t. i. ločitveno pravico – kar pomeni, da bo kupnino po odštetju stroškov prejela družba Borisa in Mateje Prokofjev – Party pro d.o.o., izpeljala Maturantsko parado brez lastništva.
Danes. Boris Prokofjev z istim županom.
Seveda pa to ni edina črna pika letošnje parade. Prokofjev je namreč za udeležbo na paradi zahteval plačilo. In sicer od tistih maturantov, ki niso prek njega organizirali maturantskega plesa. No, v zagovor sicer pravi, da ni zahteval plačila od maturantov, ampak od plesnih šol, ki so maturante zavajale z obljubami, da bodo lahko nastopili na Maturantski paradi. Seveda gre tu za stare zamere, ki sežejo še v čas Tomaža Ambroža, ko je Boris Prokofjev kot družabnik v Plesni šoli Bolero organiziral plese za Zorana Kljuna, nato pa prestopil v Plesno šolo Urška in "odnesel" k Ambrožu ves tako imenovani "know how" in seznam srednjih šol. Nato se je na pobudo Rudija Kocbeka, ki je eden od organizatorjev maturantskih plesov na Štajerskem, Plesna zveza Slovenije odločila, da sama organizira Maturantsko parado in izrine Tomaža Ambroža, če ne popusti njihovim pogojem, kar bi pomenilo, da vse prepusti Plesni zvezi Slovenije. Ker Ambrož tega ni storil, imamo vsako leto dve vzporedni Maturantski paradi. Boris pa menda grozi, da bo tožil vse plesne šole, ki so v medije lansirale netočne informacije. Le kako bo komentiral odločitev maturantov in maturantk Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, ki so se odločili zaplesati četvorko kar sami in se niso priključili ne Plesni zvezi ne Urški Pro. Njihova mentorica je bila namreč Azra Selimanovič, ki pa se v vojno maturantov ni želela vmešavati. Smelo. Azra namreč organizira teden državnih prvenstev konec junija skupaj s Plesno zvezo Slovenije.
Mateja Hočevar Prokofjev (desno) s predsednikom države Borutom Pahorjem in njegovo partnerko Tanjo Pečar.

Razplet Urške še ni končan. V juniju se bodo na dražbi prodajali tudi prostori na Štihovi 7 v Ljubljani, kjer zdaj trenirajo plesalci pod blagovno znamka PK Urška – pod kupolo. "Izklicna cena bo neto 581.070,00 evrov, ker ni pričakovati kupca za takšno ceno, bo naslednja prodaja za cca 400.000,00 evrov," je za naš portal že pred časom povedal Peter Fingušt iz odvetniške pisarne Vindiš & Fingušt d.o.o., stečajnik družbe Urška d.o.o.- v stečaju. Kot je znano, ima te prostore v najemu družba Pod kupolo d.o.o. oziroma Mimi Marčac Mirčeta.

View Gallery 5 Photos