Mojca Majcen. Kot asistentka koreografa lahko sodelujem tudi v kreativnem procesu.

Mojca Majcen je stalna asistentka koreografu Igorju Kirovu že nekaj let. (Foto: Marija K. Orašanin)

V preteklih dveh mesecih sem asistirala koreografu Igorju Kirovu (s katerim intenzivno sodelujem že par let) pri kreaciji novega baleta "Crvenata Soba/  Red Room" oziroma Rdeča soba za Makedonsko opero in balet. Premiera je bila odlično sprejeta. "Red Room" je sodobni balet na glasbo Franza Schuberta (Godalni kvartet op.14) ali z drugim naslovom Death and the Maiden (Deklica in Smrt).

Libreto za balet je napisal dramaturg Sašo Dimovski, ki je ljubezni in smrti dodal novo dimenzijo. Koreograf Igor Kirov je balet označil kot odrski eksperiment, večno iskanje enotnosti, pripadnosti, zavedanja in hrepenenje po ljubezni, ter po drugi strani samote kot edine oblike absolutne pripadnosti. Kostumografija je delo priznanega makedonskega kostumografa Aleksandra Noshpala, scenografija pa Marije Vetrovske.

Primabalerina Aleksandra Mijalkova kot Smrt …
V baletu so nastopili prvaki Makedonske Opere in Baleta: Aleksandra Mijalkova, Mimi Pop Aleksova-Atanasovska, Marija Kičevska-Šokarovska, Vasil Chichiashvili, Boban Kovačevski in solisti: Ivana Kočevska, Saša Evtimova, Biljana Basmadzieva, Doychin Dochev, Igor Velanovski, Jan Kisilev, Miroslav Mitrashinovikj, Agim Baftii in Ilijana Danilov.
… primabalerina Mimi Pop Aleksova Atanasovska kot Deklica in prvak MOB Boban Kovačevski kot Suita Smrti …
Odličen tim ustvarjalcev in odlični baletniki makedonskega baleta je pripomogel, da je predstava odlično uspela, sama sem v celotnem procesu dela in ustvarjanja predstave zelo uživala kljub trdemu delu, saj sva bila s koreografom vsak dan v studiih baleta od 10.00 ure zjutraj pa do 22.00 ure zvečer. Vloga asistentke koreografa je zelo raznolika, saj lahko poleg same realizacije in prenosa koreografije na plesalce sodelujem tudi v kreativnem procesu in ta del mi je še posebej všeč.
… primabalerina Marija Kičevska-Šokarovska in prvak MOB Boban Kovačevski kot Suite Smrti …
Predvsem pa sem ponosna na vlogo Smrti, ki smo jo v celoti postavili na špice in jo preoblikovali v Igorjev stil gibanja, kombinacija se mi zdi unikatna in absolutna, kar je bilo pomembno za vlogo in predstavitev smrti. Upam in želim si, da bo predstava doživela čim več ponovitev, pa ne samo v Makedoniji, ampak tudi po svetovnih odrih. (je za naš portal komentirala svojo vlogo asistentke koreografa Igorja Kirova v predstavi Rdeča soba plesalka Mojca Majcen)
… Rdeča soba …
View Gallery 5 Photos