S plesom v poletje. Plesna zveza Slovenije napoveduje dva dneva plesa, a žal brez gledalcev.

Korona je tudi ples postavila na glavo. (Foto: Girafon Studio)

Pogovor s predsednikom PZS Jadranom Živkovičem o aktualni plesni situaciji, turnirju S plesom v poletje, državnih prvenstvih

V soboto in nedeljo se bosta končno zgodila dva plesna dneva, in sicer plesni turnir, ki ga organizira sekcija za moderne tekmovalne plese v športni dvorani v Medvodah, kjer bi se sicer odvijalo junijsko državno prvenstvo, ki je prestavljeno na termin jesenskih počitnic. Turnir boste lahko spremljali v živo prek ‘live streama’.

Jadran Živkovič, predsednik Plesne zveze Slovenije

Jadran, pozdravljen, in zakaj plesni turnir sekcije MTP?
Sekcija MTP bo na koncu sezone izvedla turnir S plesom v poletje. Turnir se bo organiziral na željo mnogih plesalcev in trenerjev, da sezono zaključimo v pozitivnem duhu in željo, da premagamo virus tudi na ta način. Tekmovanje je namenjeno samo solistom in parom v vseh disciplinah in starostnih kategorijah. Prijave so seveda bile nad pričakovanji, sodelovalo bo več kot 650 plesalcev, zato bo izvedeno v dveh dneh. Tekmovanje ne bo štelo za točke, tudi ni obvezno, je prostovoljno, tekmovalo se bo po rahlo prilagojenih pravilih, predvsem zaradi dolžine tekmovanja pa tudi samega poteka tekme. Upoštevati moramo pač navodila NIJZ. Zaradi tega tudi gledalci ne bodo prisotni v dvorani, možen bo pa brezplačen ogled prek ‘livestreama’.

Na fotografiji Lia Lačen izpred nekaj let, ki bo nastopila na plesnem turnirju

Premaknjena so državna prvenstva, odpadla je tudi podelitev nagrad pa skupščina … Težko obdobje, kajne?
Po posvetovanjih s sekcijami smo se na seji predsedstva odločili, da datum DP premaknemo na jesen. Razlog je predvsem ta, da niso vsi klubi imeli enakih možnosti treniranja (nekateri klubi najemajo dvorane v šolah, te so bile zaprte skoraj do konca maja). Pa seveda premalo časa za dobro pripravo.


Glede ostalih aktivnosti PZS na isti seji smo določili datume izvedbe zborov sekcij ST in LA ter rekreacije. Zbori bi morali biti izvedeni v drugi polovici marca in so seveda bili prestavljeni na datum ‘po koroni’. Enako velja tudi za redno skupščino PZS. Podelitev nagrad PZS je tudi prestavljena, in sicer na mesec september 2020. Nadaljuje se tudi prekinjeno izobraževanje kadrov po Zakonu o športu. Tu so seveda tudi razpisi in kandidature za javna sredstva. Odločitev o jesenskih aktivnostih bo padla nekako sredi avgusta, ko bo znana usoda mednarodnih tekem v vseh sekcijah. Tekme so odvisne od odločitev vlad držav gostiteljic, če tekmovanja/zbiranja sploh dovolijo. Vsi si seveda želimo, da drugega vala ne bi bilo oziroma da ne ustavi znova vseh naših aktivnosti. Nadaljevali bomo izobraževanje in upali na izvedbe rekreativnih aktivnosti članic. Upamo torej, da bo jesen ‘normalna’ …

Upamo, ja. Ukrepi so bolj ali manj sproščeni. Kako se je aktivirala Plesna zveza Slovenije, ko je že skoraj konec sezone?
Po sprostitvi ukrepov smo praktično takoj začeli s treningi registriranih tekmovalcev. Po podatkih, ki jih imamo, se je velika večina naših tekmovalcev (skoraj vsi) vrnila k rednemu treningu. Vsi plesalci in trenerji so komaj čakali, da znova začnejo … Seveda še vedno delujemo po direktivah NIJZ, sproščeni kot prej še vedno nismo.

Opažaš naraščanje ali upad v skupnem številu oz. po posameznih sekcijah? In prosim za komentar, zakaj eno ali drugo?
Podatki o registriranih tekmovalcih na dan 31. 12. 2019 so naslednji: skupno število članic/klubov 84* Opomba: skupno število članic PZS ni enako seštevku članic, vključenih v sekcije, ker je lahko posamezna članica vključena v več sekcij hkrati. V preglednico sekcij nista vključeni ZPSS in ZPVUTS. V sekciji za standard in latin je 26 klubov, v sekciji za rokenrol 7, v modernih tekmovalnih plesih 61 ter ples in rekreacija 19. Registriranih tekmovalcev je 3212, v sekciji SLP 274* Opomba: v sekciji za SLP vključuje za leto 2019 19 tekmovalcev v plesu na vozičku. V sekciji PLR, kjer se tekmovalci ne registrirajo, sodeluje v Šolskem plesnem festivalu vsako leto med 4000 in 5000 osnovnošolcev iz 100 do 130 osnovnih šol in 250 do 350 srednješolcev iz okrog 10 do 20 srednjih šol; v sekciji RNR 158, v sekciji MTP 2780.

 

Vedno operiramo s podatki na zadnji dan v letu, ker med letom ni realne slike. V minulem letu je bilo več registriranih plesalcev kot v letu 2018. Registracije so vezane ne tekmovanja (predvsem na državno prvenstvo), teh pa letos še nismo imeli, prvih nekaj pokalnih turnirjev nam namreč ne ponuja pravih odgovorov. Tako tudi težko rečemo, če je več tekmovalcev kot lani ali manj. Vse bo jasno po koncu prijave na DP, to je pa sredi oktobra. Šele takrat bomo številke lahko zares primerjali.

Kaj je korona prinesla/odnesla plesalcem in kaj tebi osebno?
Korona virus je plesalcem predvsem prinesel veliko skrbi o nadaljnjem razvoju plesa. Stik med plesalci je bil dolgo onemogočen, ‘grožnje’ o drugem valu, ki prihaja, klubom prinašajo vprašanje, koliko plesalcev bo raje počakalo, da virus mine. Prihodnost klubov in plesnih šol je nenadoma postala negotova. Do zdaj smo lahko bili odvisni sami od sebe in svojega dela, zdaj pa ni več tako. Morali bomo stopiti skupaj in vsi skupaj preživeti. Ples je vedno preživel in tudi tokrat bo. Zmagali bomo.
Kot predsednik sem se znašel v novi situaciji. Zdaj vsi skupaj računamo in predvidevamo, kaj se bo zgodilo do konca leta. Izpad dohodkov je evidenten, tekem ni bilo, vprašanje je tudi, kaj bo s prilivi do konca leta. Jeseni bomo verjetno morali na novo pogledati način funkcioniranja zveze in jo prilagoditi danim razmeram. Vsekakor bomo ostali pozitivni in optimistični.
Hvala in gremo v nove plesne zmage!