Enodejanka Radio and Juliet praznuje petnajst let. Pogovor s koreografom Edwardom Clugom pa žal odpade!

Tijuana Križman Hudernik in Matjaž Marin v Radio and Juliet (foto: Tiberiu Marta)

V petek se bo na velikem odru SNG Maribor odplesal balet Radio and Juliet, in to že stodvajsetič.

Petkov večer bo v mariborskem gledališču v znamenju jubilejne izvedbe predstave Radio and Juliet koreografa Edwarda Cluga. Plesna ekipa v sestavi Tijuana Križman Hudernik, Matjaž Marin, Sergiu Moga, Gaj Žmavc, Yuya Omaki, Tiberiu Marta in Filip Jurič bo tako proslavila 15. letnico od prve izvedbe.

Edward Clug ni našel časa za bralce mojega portala.

Seveda sem k intervjuju povabila koreografa in umetniškega vodjo mariborskega baleta Edwarda Cluga, a žal ni našel časa, da odgovori na nekaj zastavljenih vprašanj, zato vam ne morem razkriti njegovih razmišljanj ob tem plesnem prazniku. Lahko pa se spomnimo tiste prve izvedbe, v kateri je Edward tudi plesal, Juliet je odplesala takratna zvezda mariborskega baleta, ki pa je pozneje presedlala v Ljubljano, Bojana Nenadovič Otrin. Gotovo jo bomo znova videli v videu, ki je uvod v plesno predstavo in je bil posnet v Edwardovem stanovanju nad mariborsko glavno pošto. Julije so se v teh petnajstih letih tudi menjavale, po Bojani je njeno mesto za kratek čas zavzela Mojca Kalar, občasno pa je vskočila Olesja Hartman Marin, nato pa solistka Tijuana Križman Hudernik, ki ima predvidevam največ odplesanih Julij.

Bojana Nenadovič Otrin je bila prva Clugova Julija oz. Juliet.

Romei pa bolj ali manj ostajajo enaki z izjemo nekaterih plesalcev, ki niso več aktivni. Iz PR-službe so poslali to besedilo: “Koreograf Edward Clug je najlepšo ljubezensko zgodbo na svetu drzno soočil z epskimi razsežnostmi glasbe britanskega alternativnega rock benda Radiohead in v baletu Radio and Juliet postavil nežno ljubezen nasproti hladnemu mehaniziranemu sodobnemu svetu. Radio and Juliet si je na 119 uprizoritvah ogledalo 98672 gledalcev, od tega na 15 uprizoritvah na domačem odru, ostale pa na gostovanjih po Sloveniji in v tujini, kjer se lahko pohvali z največjim številom gostovanj v zgodovini slovenskega baleta. Gledalce in kritiko so navdušili na gostovanjih na festivalih in na turnejah v Belgiji, Bosni in Hercegovini, Braziliji, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Madžarskem, Nizozemskem, Portugalskem, v Rusiji, Singapurju, Srbiji, Ukrajini, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike.”

Gaj Žmavc, Tiberiu Marta in Tijuana Križman Hudernik (foto: Damjan Švarc)

Radio and Juliet je nedvomno slovenska izvozna uspešnica, ki od premiere dalje, 23. aprila 2005, navdušuje z izvedbo in ne zastara s sporočilom. Ameriška kritičarka Janine Parker je za The Boston Globe ob gostovanju na festivalu Jacob’s Pillow zapisala: “Popolna osamljenost in notranji boj, ki dopušča izmuzljivost zunanje povezave, sta tista, ki prepoznavno določata pravljico o Romeu in Juliji našega časa. Kljub njeni temačnosti pa nam Clug sporoča, vsaj tako se zdi, da moramo poskušati – tako kot njegova Julija – živeti.”

Gaj Žmavc, Tiberiu Marta, Edward Clug, Sergiu Moga, Yuya Omaki in Matjaž Marin ter Tijuana Križman Hudernik (foto: SNG Maribor)

Predstavo si lahko ogledate v petek in v soboto ob 19.30 v mariborskem gledališču in še enkrat preverite, zakaj so nekatere ljubezni preprosto večne. Pogovor z Edwardom Clugom za oddajo Parada plesa iz leta 2019 pa si lahko ogledate tukaj https://www.paradaplesa.si/parada-tv/parada-plesa-klavdija-kriz-potisksvebor-secakedward-clug/