Rdeča smrt prihaja v knežje mesto

(Foto: arhiv GCC)

V Plesnem forumu Celje bo v sredo, 1. februarja, ob 19. uri premiera plesno-glasbene predstave Rdeča smrt v knežjem mestu, novi projekt Gimnazije Celje – Center (GCC) in II. osnovne šole Celje (II. OŠ.). Šoli posvečata predstavo slovenskemu kulturnemu prazniku. 

… (Foto: arhiv GCC)
GCC in II. OŠ se lahko pohvalita z dolgoletnim in zanimivim medšolskim sodelovanjem na mnogih področij, zlasti pa na področju kulture. Obe šoli sta tudi nosilki laskavega naziva Kulturna šola, intenzivno pa sta se začeli povezovati leta 2012, ko so skupaj pripravili obeležitev stoletja poslopja današnje GCC, kjer je do leta 1974 delovala tudi II. OŠ. Nov umetniški projekt je tokrat povezal plesno skupino GCC, ki jo vodi Sandra Jazbec, plesalke II. OŠ z mentorico Bredo Stepan, scenaristko projekta Ano Pečnik, profesorico likovne umetnosti na GCC, skladatelja Bojana Drakslerja ter pevke in pevce z GCC, ki jih vodita David Preložnik in Gregor Deleja. Navdih so mladi ustvarjalci in njihovi mentorji dobili v fantastični noveli Maska Rdeče smrti, ki jo je napisal ameriški pisatelj, pesnik, urednik in kritik Edgar Allan Poe (1809−1849). 
… (Foto: arhiv GCC)
Maska rdeče smrti je najbrž najbolj večplastno delo E. A Poeja in ameriške romantike, ki skozi fantastične elemente in alegorijo kuge, ki je v 14. stoletju pustošila po Evropi, razgrinja skrite in temne odtenke človeške duše in še kako aktualen propad vrednot, ki vodi v pogubo. Čudaški knez Prospero se je pred kugo, ki se je razlezla po deželi, umaknil v samotno opatijo, prostrano in mogočno poslopje, obdano z visokim in močnim obzidjem. K sebi je poklical tisoč zdravih in brezskrbnih prijateljev. Veseljaška druščina je na različne načine poskrbela, da jih bolezen ne bi mogla doseči, predajali so se različnim zabavam in užitkom, zunaj pa je bila Rdeča smrt … Celjska predstava temelji na prvinah sodobnega plesa in klasične baletne tehnike, eksperimentalnega gledališča ter scenskih in svetlobnih učinkov, poseben poudarek pa ji dajeta tudi Drakslerjeva avtorska glasba in pa občinstvo, ki je aktivno vključeno v potek predstave.
… (Foto: arhiv GCC)
Ponovitev predstave bo 14. februarja, že zdaj pa sta oba dogodka razprodana. Ravnatelj Gimnazije Celje Gregor Deleja nam je sporočil, da se trudijo dobiti vsaj še en termin, če jim uspe, vas bomo obvestili tudi na našem portalu.

View Gallery 4 Photos