Predstava Zakaj jaz v Murski Soboti in Ljubljani doživela ovacije. V soboto prihaja Katja Dance Company v Celje!

Katja Vidmar in Sara Brčvak v predstavi Zakaj jaz. (foto: Drago Videmšek)

Katja Vidmar in njena ekipa Katja Dance Company je navdušila s predstavo Zakaj jaz v Murski Soboti, kjer je bila premiera in v Ljubljani s prvo ponovitvijo. V soboto je na vrsti Celje, da zaploska ustvarjalcem in Tadeji Polanšček zaradi katere je predstava sploh nastala.

V Mursko Soboto se običajno odpravim konec avgusta ali pa v začetku septembra, ko domačin Matjaž Farič organizira tradicionalni plesni festival Front@. Takrat uživam v odličnih produkcijah potem pa se Murska spet umakne za leto dni z mojega urnika.

V Murski Soboti …

No, pa letos temu ne bo tako saj me je Katja Vidmar, vodja Katja Dance Company, presenetila z odločitvijo, da namesto Ljubljane premierno odplešejo predstavo Zakaj jaz v Murski Soboti. Odločitev zelo smela, saj je Tadeja Polanšček, ki je bila inspiracija za predstavo Zakaj jaz, domačinka.

Tadeja Poljanšček in Aljoša Bagola

Domačin je tudi Aljoša Bagola, ki nas je vse pozdravil z odra in nagovoril ter razložil, da je bil Tadejin sošolec. Nekako smo kar vsi povezani, se mi zdi. Tadejo sem namreč spoznala lani ob praznovanju Alma Mater Europaea v SNG Maribor, ko sem hitela pripravljati mojo mini kamero, da posnamem nastop Akademije za ples in ‘uletela’ v ložo v kateri sta bila Tadeja in njen mož Marko. Od tam je namreč ravno pravi kot za snemanje. Skoraj do začetka predstave v Murski nisem vedela, da je to ravno ta Tadeja iz mariborske lože.

Barbara Toplak

Zato ni naključje, da je bila v Murski tudi Barbara Toplak, direktorica Alma Mater Europea, ki nam je namenila nekaj besed. S Tadejo sta povezani pri oblikovanju študija fizioterapije na Alma Mater Europaea.

Murska Sobota je bila v polnem pričakovanju premiere predstave Zakaj jaz v izvedbi Katja Dance Company. Preddverje gledališča Park so počasi napolnili znanci, prijatelji in radovedno čakali kaj se bo zgodilo na odru. Mi, ki Katjo in njene plesalce (v predstavi Zakaj jaz sta to Sara Brčvak in Peter Capuder) smo vedeli, da se bo zgodila posebna magija ali kar čarovnija. Katja je specialistka za predstave zaradi katerih se zamislimo, nas stisne v prsih, se sprašujemo, iščemo odgovore, eliminiramo malenkosti, prisluhnemo in gledamo odprtih ust in mirnega srca. Teme njenih predstav seveda niso ‘lepe, bleščeče’ so kruto življenske, nas postavijo na realna tla. Nikakor pa niso patetične. Življenje je vrednota je prva predstava, ko sem se prvič srečala s Katjinim ustvarjanjem, sledil je Projekt X in sedaj Zakaj jaz.

Ko vprašam Katjo Zakaj ravno Tadejina zgodba, je odgovor zelo direkten. ‘Tadejina zgodba je zgodba o boju z boleznijo – multiplo sklerozo in v predstavi se prepletajo njen glas in besedilo, projekcija Alberta Podrekarja, ki je prepletena tudi s fotografijami in izseki iz njenega življenja ter plesom Sare Brčvak, Petra Capudra in mene. In to je naša skupna zgodba o tej bolezni, ki jo želimo prenesti med ljudi, da jo bodo bolje spoznali, jo morda bolje razumeli, predvsem pa dojeli, da si ljudje s to boleznijo tudi zaslužijo živeti kar se da polno življenje med nami.’

Petdeset minut predstave, ki jo seveda zaznamujejo zdaj že tradicionalno prepoznavni elementi Katja Dance Company – projekcija, izbrana skromna scenografija, dim, tekst v offu, natančen izbor glasbe, je navdušilo zbrano občinstvo. Katja z ekipo skreira prredstavo tako, da ji je moč slediti, da so siboli zelo jasni, da ni dvoma, da se je pred nami odvila Tadejina zgodba od trenutka dalje, ko ji je oko zameglil jasen pogled. Spremljamo plesalki skozi anamnezo do izvidov in diagnoze. Od bolnice do njenega doma in realiziranja družine. Na prvi trenutek bi s ezdelo zelo žalostno, a nikakor ni. Skozi predstavo sem čutila Tadejino moč pozitivizma, sprejemanje bolezni in stanja kakršen je. To je njeno življenje, tukaj in zdaj. Na vabilih smo že lahko prebrali Ti boš moj valček, moj baletni plie, moja koreografija in moja predstava. To je bila Tadejina predstava!

Gledališče Park se je na koncu dvignilo na noge ter ploskalo in ploskalo. Tadeja, ki mi je pred predstavo dejala, da je zelo nervozna, si je oddahnila in bila vidno ganjena. Napisala bi, da je preprosto zaplesala skupaj s svojim vozičkom in veliko oranžno cvetlico in pentljo na prsih. Oranžna barva oz. pentlja namreč označuje multiplo sklerozo. Plesali so tudi Tadejin mož Marko in oba otroka. Plesala je Murska Sobota.

Peter Capuder, Tadeja Polanšček in Katja Vidmar

Da so Prekmurci izjemno prijazni sem vedela, tudi doživela, a sobota 25. maja je bila še posebej čustvena. Niti ne vem koliko objemov sem prejela in koliko sem jih tudi podarila. Kdo bi štel.

Tadeja z otrokoma.

Enako čustveno je bilo tudi v Ljubljani. Tam sem manjkala, a verjamem, da so Katja, Tadeja, Sara, Peter, Albert ganili Ljubljančane.

(foto: Boštjan Banfi)

In zdaj so na vrsti Celjani. Dobimo se v soboto, 8. junija ob 20.00 v Narodnem domu. Mi bomo tam, z oranžno pentljo na srčni strani.