Mitja Obed in flamenko monodrama Tišina glasu.

Mitja Obed (foto: Drago Videmšek)

Plesalec in performer Mitja Obed se v flamenko monodrami ukvarja z besedo, njeno zvočnostjo, emblematičnostjo, prenašanjem informacij in fragmentirano ritmičnostjo. Tišina glasu akterja na odru postavlja v pozicijo konstantega ‘govora’, v katerem ne igra ene vloge ampak drži fluidno vseprisotnost množice karakterjev, ki so pravzaprav notranjost človeške psihe in poezije – odrske, ne tiskane. Plesalec svoj narativ udejanja preko svojega giba, govora in zvočnosti, ki jo dosega z loop napravo – medtem ko se zvoki ambienta snemajo, manipulirajo in predvajajo v toku predstave, se uprizoritev in geste poigravajo s perspektivami odrske postavitve. Predstava je zvočna in gibalna improvizacija.

(foto: Drago Videmšek)

Kako definirati BESEDO? Vse, s čimer komuniciramo z zunanjim svetom. Beseda postane beseda v trenutku, ko ji pripišemo pripadajočo asociacijo, in potem nikoli več ne bo ne-beseda. Kaj daje besedi zvok? Pomen? Kje se beseda konča? Kje je beseda v kontekstu? Je lahko brez konteksta? Je odsotnost ritma, a pravzaprav sestavljena iz delčkov, ki so lokalno (ne pa tudi globalno) ritmični.

Velik navdih predstava jemlje v pisanju Gertrude Stein, ki jo lahko primerjamo tako s kubisti kot impresionisti, kubisti zaradi dekompozicije besednih fraz, impresionisti pa zato, ker delčki njenih pesmi delujejo nesmiselno, celota pa razkrije vso genialnost, lepoto in kruto realnost. (vabljeni na ogled flamenko monodrame Tišina glasu ustvarjalca Mitje Obeda v petek, 7. junija ob 20.00 v dvorano Jenko, Miklošičeva ulica 28, Ljubljana. Predstava traja 50 minut.

Tišina glasu v petek, 7.6. ob 20.00 v dvorani Jenko na Miklošičevi ulici 28 v Ljubljani.

Mitja je flamenko plesalec in vsestranski umetnik iz Slovenije, ki sodeluje z različnimi umetniki po svetu. Je avtor eksperimentalnoh predstav Riemannova sfera, Entropija, Mati in hči, Dictarot, Box, uPoGiB, Imagen in soavtor predstav Metamorphosis, (Ni)sem, Trenutek in drugih. Njegova dela so interdisciplinarna, flamenko povezuje s sodobno umetnostjo. S predstavami eksperimentalnega flamenka je nastopal v Madridu (Nave73, Sala Mirador, CC San Juan Bautista), Zagrebu (Muzej suvremene umjetnosti), Ljubljani (Plesni teater, Kino Šiška), Dunaju (Kunsthalle), Stockholmu (Pygmeteatern), Sevilli (Laberinto ArtLab), Šibeniku, Splitu in drugod.)