Performa & Platforma. Ko se v Mariboru združita umetnost in strast.

Momentum … (Foto: Sunčan Stone)

Tudi letos svoje moči združujeta Performa, festival sodobnih performativnih praks, in Platforma sodobnega plesa, ki bosta poskrbela za pestro petdnevno septembrsko dogajanje (od 1. do 5.) v Mariboru.

… Žigan Krajnčan … (Foto: Gašper Erjavec)
Tematski fokus festivala je strast (in umetnost). Strast kot ‘vabeče in izvorno ustvarjalno’, strast kot srž nastanka obeh festivalov, kot tudi nujen motor ustvarjalnega procesa. Z mislijo na strast se oziramo nazaj, k vzrokom nastanka festivalov in klicam, ki za njima ostajajo. Izbrana tema je tudi poklon predanim entuziastom, ki so spreminjali podobo mestne krajine. Prinaša premislek o količini strasti, ki je ostala v umetniškem iskanju, ustvarjanju in delovanju. Je želja po ohranjanju, širjenju in obujanju strasti med ustvarjalci in njihovimi sopotniki.
… Aneckxander … (Foto: Bart Grietens)
V žanrsko razgibanem programu se bo predstavilo več kot 30 umetnikov različnih profilov; plesalcev, performerjev, likovnih in intermedijskih ustvarjalcev, raziskovalcev in teoretikov. Osrednja prizorišča festivala so Lutkovno gledališče Maribor, galerija Media Nox, Plesna Izba Maribor, GT22 in galerija 0,04 m³. Z izborom avtorjev in programa organizatorji sledijo postavljenim smernicam preteklih let ter jih nadgrajujejo v sobivanju dveh – dveh pogledov, dveh generacij, dveh časovnosti in dveh vstopov. Verjamejo, da je prav sozvočje dveh festivalov, ki sta v preteklosti kovala samostojno, a v mnogih pogledih sorodno programsko perspektivo, pripeljalo do njune združitve. Iz teme ranljivosti, ki jo vsako povezovanje prenaša in ki je bila v fokusu preteklo leto, letos na preizkušnjo postavljajo strast. Berejo jo v relaciji do ranljivosti, nadgradnji, posledici ali vzroku med tema dvema blokoma.
… Streamlined … (Foto: Tomislav Šporiš)
Strast je tudi tista osrednja vitalna energija, ki priča o živosti, zavzetosti, neposredni in polni prisotnosti. Je nasprotje mehanskega, formalnega, površinskega in praznega, ki vse bolj udira in preplavlja naš vsakdan. Je strast sploh mogoče izčrpati? Prekiniti? Kje je točka zareze, opustitve, zabrisa, izginotja strasti? Kako na strast vplivajo eksistencialni pogoji posameznika? Kako jo obudimo?
… Irena Tomažin: Okus tišine vedno odmeva … (Foto: Nada Žgank)
Na ta vprašanja se bodo iskali odgovori skupaj z ustvarjalci, gosti in občinstvom letošnjega festival Performa in Platforma z naslovom Umetnost in strast. V obliki predstav, performansov, umetniških intervencij, razstav in video-instalacij bodo umetniki in umetnice: Žigan Krajnčan, Irena Tomažin, Igor Koruga, Lili M. Rampre, Nataša Berk, Iztok Maroh, Alexander Vantournhout, Bauke Lievens, Alexander Gerner, Marie Nerland, Lígia Soares, Georgia Kapodistria, Nina Milin, Maša Kagao Knez in Mojca Kasjak prikazali svojo refleksijo te problematike, na televizijski okrogli mizi pa bodo osrednjo temo letošnjega festivali vzeli pod drobnogled skupaj s strokovnjaki Borisom Vezjakom, Gordano Stefanovič – Erjavec, Vilijem Ravnjakom ter moderatorjem Zoranom Medvedom. Poskrbeli so tudi za izmenjavo znanj med prisotnimi ustvarjalci in zainteresiranimi umetniki, ki jo bo pod okriljem umetniškega laboratorija modelirala Lili M. Rampre. Vrnili se bodo tudi nazaj, k začetkom festival Performa, o katerih bodo premišljevali protagonisti festivala Mojca Kasjak, Beno Artnak in Jasmina Založnik na radijski tribuni, ki jo bo moderirala Simona Kopinšek.
… Hitrejše kot telo …. (Foto: Saša Huzjak)
Ob osrednjem delu programa napovedujejo izvedbo dveh že ustaljenih vsebin Performe – sedmo izvedbo video:performe, ki na naš vsakdan pogleduje z nizom vprašanj. Že peto leto se bo nadaljevala tudi serija performans predavanj, ki jih podpisujejo Stegnar, Horvat in družina. Tokratno edicijo predstavljajo za okroglo mizo, ki se bo ob hrani šibila v soočanju pogledov o umetniški (samo)kritiki, premlevala o kritiki in o kritikih Nenadu Jelesijeviću, Katji Perat, N’Toku in Jedrt Jež Furlan.
… Hi-RES … (Foto: Marina Gržinič, Aina Šmid)
View Gallery 7 Photos