Parodos je kot lajf. Life is smešen.

V sredo, 29. maja 2013, ob 20. uri se bo v Stari mestni elektrarni zgodila premiera predstave Parodos v produkciji Fičo baleta. "Parodos – prihod antično urbanega zbora na oder. Kaj je tako pomembnega, da mora to publika videti, slišati in doživeti? Bla – bla – bla – amen. Life is smešen," so besede, s katerimi je predstavo opisal njen koreograf Goran Bogdanovski.

Vajo si je ogledala tudi naša sodelavka, plesna kritičarka Jedrt Jež Furlan. "Parodos je predstava, natančneje, niz asociativnih utrinkov, nekakšen plešoči tok zavesti. Vse, kar se dogaja ustvarjalcem, prelijejo v gib, v utrinke zgodb, v nize bivanja. Utrinke, drobce, misli tkejo v dovolj odprti formi, da se vpletemo vanjo. Niti, ki jih tkejo in u-gibajo, so podobe življenja: delo v studiu, protesti, ljubezni, trening, vse kombinacije odnosov, latovščina v vseh procesih, sanjske sekvence, patologija, ki ne duši, ampak se zgolj – kot krik od nekje globoko in daleč – povzpne na vrh. Da jo potem preglasi tok življenja, ki nenehno plete, spaja, sestavlja in razstavlja. Vrelci mnogoterih misli, občutji, gonov, nagonov brbotajo po pestri površini. Kompleksnost biti in bivanja se kaže v vseh svojih ravneh. Moški se borijo med sabo, ženske prefrigrano »strežejo« moškim hormonom, skandirajo skupaj gesla naše trenutne skupne zablode, padejo v delovno luč in potem se vprašamo: Je vse to res? So le sanje, se mi le zdi? Vse je res in to je šele začetek. Sežejo v neko daljno zgodovino, da bi nas pripeljali na točko tu in sedaj in nas zopet odpeljejo daleč, globoko, stran … in to nenehno. Nepretrgoma. Vedno znova, vedno vselej … se vrti naš parodos. Stranske ulice v glavno pesem, v srž in spet nazaj na rob. In spet …"
… (Foto: Peter Uhan)
Za kreativni proces in koreografijo gre zasluga Goranu Bogdanovskemu; za kreacijo in izvedbo so zaslužni Manca Dorrer, Miha Pribošič, Tea Vidmar, Janes Moličnik, Manca Kaliman, Samo Židan, Ana Kandare, Jakob Tomše, Tina Koščak, Sašo Rutar, Katja Kordiš, Priya Balan, Irena Kirn; asistentka kreativnega procesa je Leja Jurišič; za oblikovanje svetlobe in prostora bosta poskrbela Igor Remeta in Goran Bogdanovski; za kostume pa Maja Modrijan in kulturno ekološko društvo Smetumet; zvok in izbor glasbe je delo Gorana Bogdanovskega, za video bo poskrbela Maša Nonković.