Niko Basarič. Izognite se izjavam za našo edino plesno oddajo! Sovražni govor ali nevednost?

Nika Basariča motijo izjave za Parado plesa. (Foto: Marko Mesec)

Niko Basarič, se opravičujem mag. Niko Basarič, dipl.ing., sicer penzionist, v prostem času pa predsednik sodniške komisije za področje standarda in latina pri Plesni zvezi Slovenije je v minulih dneh članom sekcije oziroma sodnikom, ki sodijo na državnih prvenstvih, poslal pismo z navodili, ki ga je izdalo predsedstvo Mednarodne plesne zveze WDSF, v katerem opozarjajo na vedenje sodnikov pred, med in po tekmah. Gre seveda za komunikacijo na socialnih oziroma družbenih omrežjih.

Sodniki na državem v latinu 2017. (foto: Marko Mesec)

Takole se glasi: "Predsedstvo WDSF je odobrilo vključitev predpisov o socialnih medijih v kodeks ravnanja sodnikov. Spodaj je nov dodatek, ki bo vključen v sestanek predsednika za vse sodnike na začetku tekmovanja: Kodeks ravnanja sodnikov PREDPISI O SOCIALNIH MEDIJIH; Self-Promotion vs. Selfless Behavior (samopromocija proti samoobnašanju, op. u.). Na dan in naslednje jutro tekmovanja mora biti lojalnost sodnika na sojenju na tekmovanju etična dolžnost sodnika. Tako na dan tekmovanja in naslednje jutro sodnik ne sme govoriti, pozirati za fotografije, objavljati ali pošiljati ali sponzorirati / prispevati k sporočilom v družabnih medijih, o kateri koli zadevi. Te prepovedi ni mogoče natančno opredeliti, vendar sega preko meja dvorane, tekmovanja, hotelov, v katerem so nastanjeni sodniki in tekmovalci, in na ulicah gostujočega mesta. Če ste v dvomih, bi moral sodnik vljudno zavrniti sodelovanje v kateri koli dejavnosti, ki nakazuje na odnos ali povezavo z drugimi sodniki, športniki, proizvajalci ali tekmovalci. Sodniki imajo pravico biti ponosni, da so bili imenovani na prestižno tekmovanje; vendar se sodnik ne sme ukvarjati z dejavnostmi, ki pa, čeprav nedolžno povezujejo njegov položaj s tekmovanjem. V svojem vedenju se mora zavedati, da ni zvezda, da je del ponosne, izbrane, ampak enotne skupine strokovnjakov, katere vloga je racionalno in materialno delo, ne pa ustvarjanje lastne promocije. V skladu s tem je samopromocija neprimerna in ni dovoljena. Samopromocija vključuje, vendar ni omejena na pisanje in objavljanje komentarjev v tiskani obliki ali na družabnih medijih, promocija s samoportreti, promocija na lastni ali drugi spletni strani in na splošno usmerjanje pozornosti na samozavestni način. Če je sodnik v dvomih glede omejitev svojega vedenja, mora zavrniti možnosti za samopromocijo s svojimi dejanji ali dejanji drugih v zvezi s tekmovanjem. Poleg tega je glavna naloga sodnika, da se vzdrži kakršnihkoli omalovaževanj ali osebnih sporočil o športnikih, trenerjih, drugih sodnikih in drugih članih plesne skupnosti, ali so prisotni ali so odsotni s tekmovanja, ker takšno vedenje takoj zmanjša ton in ugled tekmovalca ter vpliva na prizadevanja vseh vpletenih na prakso in projektne standarde poštenosti in objektivnosti. Dodatne zahteve bodo vključene tudi v prihodnja WDSF razpisna povabila vsem sodnikom in predsednikom."

Fredi Novak in Niko Basarič (foto: Marko Mesec)

Od 18. februarja naprej, ko je bila objava dana na videlo, nič več selfijev s sodniki, nič več lobiranja, eno samo poštenje se bo odvijalo na plesnem parketu. Te pravljice seveda ne bodo deležni ne plesalci ne trenerji, nihče. Večina udeležencev mednarodnih in domačih tekmovanj pripoveduje, da brez lobiranja ne prideš nikamor. Te trditve vedno znova ovrže Fredi Novak, ki je v enem od člankov za naš portal povedal: "Politika je bila in bo. Pred kratkim sem nekemu mlademu petintridesetletnemu trenerju rekel, da se vedno trudim, da bi sodil kvaliteto in performance na prvo mesto, njegov komentar je bil zelo kratek "very bad for business" (zelo slabo za posel, op. u.). Naši trenerji mislijo, da bodo z lobiranjem pomagali parom do boljših rezultatov. Dokler se ukvarjamo s tem, ali bomo plesali redance ali ne, je vsako lobiranje izguba časa in denarja." Celoten članek si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/?Id=ritem_izjav&View=novica&novicaID=5683#.XHfXEYhKg2w

Nekdanja plesalca Naja Dolenc in Vladislav Kolesnikov z Brankom Bohakom, kot uradnim spremljevalcem para in ne kot sodnikom tekmovanja.

Ni pa Niko Basarič naključno izbral vsebine ‘navodil za selfije’, saj ga očitno izjemno moti, da nekateri sodniki po državnih prvenstvih podajo izjavo za oddajo in portal Parada plesa. Tole je pripisal v mejlu: "Verjetno ste že dobili to obvestilo, pa vendar nič ne škodi, če preberemo še enkrat. Tudi na naših domačih tekmah moramo to upoštevati in se izogniti izjavam po tekmovanju, ki jih nekateri z veseljem dajete za našo ‘edino plesno oddajo’." Sicer je Niko trn v peti tudi sekciji za Moderne tekmovalne plese, ker sodi njihova prvenstva, in marsikdo iz ekipe modernistov pravi, da "nima pojma o modernih tekmovalnih zvrsteh, še posebej ne o hip-hopu".

Ena od slovenskih sodniških zasedb (foto: Marko Mesec)

Z moje strani samo majhna opomba strokovnjaku. Parada plesa, tako portal kot oddaja, je medij, vpisan v razvid medijev na ministrstvu za kulturo (s klikom na spletno stran ministrstva je preverljivost takojšnja) in ne družbeno omrežje. In kot mediju je Plesna zveza Slovenije dolžna odgovarjati na novinarska vprašanja, saj je financirana z davkoplačevalskim denarjem. To pa je verjetno že prehuda zagata za magistra Nika, ki mi je do zdaj brez težav podal izjavo, kadar je spremljal naše pare na svetovnih oz. evropskih prvenstvih. Se vidimo na latinu v soboto, 6. aprila. Lokacija seveda še vedno ni znana, saj je do takrat še mnogo časa …

View Gallery 5 Photos