Podeljenih enajst nagrad letošnje Gibanice!

Nagrajenci Gibanice (Foto: Nada Žgank)

V soboto, 2. marca, smo v Stari mestni elektrarni Elektro Ljubljana letošnjo izdajo Gibanice pripeljali do konca. Na sklepni prireditvi smo, s pomočjo Tatov podob, podelili nagrado Ksenije Hribar, podeljuje se v več kategorijah, in nagradi Gibanice 2019. So-snovalci in organizatorji smo letos še posebej ponosni na občinstvo, zlasti na številne mlade obiskovalce izbora najboljših sodobnoplesnih produkcij zadnjih dveh let, zaradi katerih nagrada Gibanice 2019 po izboru občinstva nosi še posebno težo. 

Skupaj Leje Jurišič in Marka Mandiča (foto: Matija Lukić)

NAGRADI GIBANICE 2019
Predstave tekmovalnega programa Gibanice se potegujejo za najboljšo predstavo po izboru občinstva in najboljšo predstavo po izboru žirije.
Letos je bilo v tekmovalne programu na ogled deset predstav, strokovna žirija v sestavi Rainer Hofmann direktor festivala uprizoritvenih umetnosti SPRING v Utrechtu na Nizozemskem, Dorota Sosnowska docentka na Inštitutu za poljsko kulturo Univerze v Varšavi, in Kira Kirsch direktorica in vodja dunajskega gledališča Brut je za najboljšo predstavo 9. Gibanice izbrala predstavo Skupaj preformerskega dvojca Leje Jurišić in Marka Mandića, občinstvo pa je nagradilo predstavo Chours Žigana Kranjčana, Gašperja Kunška in Jana Krmelja.

Chorus (foto: Urška Boljkovac)

V obrazložitvi k nagradi je žirija med drugim zapisala: "Bilo je tvegano, bilo je smešno, bilo je nasilno, bilo je pretirano, bilo je človeško, bilo je ganljivo, bilo je pop, bilo je inteligentno, bilo je politično, bilo je drzno, bil je izziv. /…/ "Videli smo dva izjemna izvajalca, ki oba presegata svoj običajni medij, zato nas zelo zanima, kako bi se to sodelovanje lahko razvijalo in kakšni bodo naslednji umetniški koraki." 
 

NAGRADA KSENIJE HRIBAR 2019
Društvo za sodobni ples Slovenije podeljuje tudi nagrado Ksenije Hribar za izjemne dosežke na področju sodobnega plesa. Nagrada je namenjena ustvarjalcem na področju sodobnega plesa v Sloveniji, ki s svojo vrhunskostjo in inovativnostjo pomembno prispevajo h kakovosti in razvoju sodobnega plesa pri nas. Namen nagrade je spodbujati celostni razvoj področja sodobnega plesa (nagrada se podeljuje plesalcem, koreografom, plesnim pedagogom, kritikom, producentom, oblikovalcem svetlobe in oblikovalcem zvoka na področju sodobnega plesa …), motivirati talentirane mlade ustvarjalce kot tudi nagraditi dolgoletno življenjsko delo posameznikov, ki so s svojo umetniško, pedagoško oziroma teoretsko dejavnostjo zaznamovali naš prostor. Prve nagrade so bile podeljene na Gibanici leta 2013. Komisija v sestavi Alja Lobnik, Snježana Premuš in Nina Meško za nagrado Ksenije Hribar 2019 so nagrado za življenjsko delo, ki jo je prejela Sinja Ožbolt, podelile že na otvoritveni slovesnosti Gibanice, preostale nagrade pa na sobotni sklepni prireditvi. Letošnji prejemniki so:

Maja Delak (foto: Nada Žgank)

Maja Delak avtorski koreografski opus
"V njenem avtorstvu in polju koreografiranja lahko beremo več kot samo izpostavljanje avtorske virtuoznosti in pisave. S svojim delom opozarja, da je to polje tudi stičišče, kjer se sreča ustvarjalna sila vseh sodelujočih."

Nataša Živković – plesalka
"Oblikovala se je v performerko, izvajalko, plesalko in nenazadnje v avtorico, ki nosi izjemno prezenco in sposobnost transformacije. Uspešno sestavlja občutljivost do telesne materije in kompozicije z osebnoizpovedno naravnanostjo, ki zmore preiti na obče družbeno. Njen avtorski opus je lepo stičišče teh poudarkov, saj se Nataša Živković v njih dobesedno giblje po ojdipskem trikotniku psihoanalitičnega arzenala."

Jan Rozman (foto: Anže Kokalj)

Jan Rozman – perspektivni koreograf
"V njegovi umetniški praksi ima domišljija prav posebno mesto, ki jo naseli v telo in performativ, kar se najbolj zgosti v njegovih zadnjih predstavah. Namesto obremenjevanja s slogovnim predalčkanjem svojo prakso približuje različnim področjem. Interdisciplinarni pristop do ustvarjanja je očiten v njegovi najnovejši avtorski predstavi Predmetenje, kjer z eklektično zmesjo giba, govora in duhovite improvizacije opozori na nasičenost našega vsakdana s predmetnim svetom in išče načine, kako lahko tudi stvari vzpostavljajo odnose, komunicirajo in soobstajajo."

Ajda Tomazin – scenografinja
"Njena scenografska krajina je subtilna, nepretenciozna in izjemno natančna. Zaznamujeta jo jasna logika in čistost, v kateri vnaša določeno antitezo. V poetičen minimalizem naseli elemente intimnega, organskega in telesnega, kot da bi zdaj prostor zavzel mesto nekega telesa, da bi z drugim vstopal v relacije, se z njim srečeval, pogajal in ustvarjal situacije. Prostor izgrajuje na docela koreografski način, s katerim se drzne igrati."

Jaka Šimenc – oblikovalec svetlobe
"Njegov opus je zavidljiv in žanrsko heterogen, zaobjema otroške predstave, sodobni ples, instalacije in delavnice, kjer raziskuje razmerja med svetlobo in senco, med črnino odra in lučjo. Čuječen je do tega, kako se pomen podob preoblikuje glede na to, kako jih svetloba in senca razkrivata ali prikrivata. Prav to, kar zveni najbolj očitno, Šimenc v svojih predstavah in umetniških sodelovanjih raziskuje z neverjetno globino in na izredno prefinjen način."

Dragana Alfirević (foto: Nada Žgank)

Dragana Alfirević – producentka
"Njena produkcijska praksa vsebuje zavest, da materialni pogoji in proizvodnja zlahka povzročijo tako erozijo medčloveških odnosov kakor tudi umetniških vsebin, zato njena »relacijska« produkcija na prvo mesto postavlja medčloveške odnose, s katerimi skuša spreminjati materialne pogoje, v katerih poteka organizacija in produkcija vsebin. V pogojih, ki jih zagotavlja Dragana Alfirević, ima človeško delo svoje dostojanstvo, njeni produkti pa ostajajo del njenih delavcev, ustvarjalcev."

Rok Vevar (Foto: Nada Žgank)

Rok Vevar – teorija in zgodovina plesa
"Pronicljiv refleksivni aparat in njegova strast do tega področja sta gorivo sodobnoplesne scene. V svoje delovanje vnaša premislek o načinih dela in umetniških postopkih, ki lahko senzibilizirajo tudi kolektivno družbeno telo. Roku Vevarju namreč sodobnoplesna krajina še predstavlja potencial javnosti, ki lahko skozi soočanja razlik proizvede kakšno skupno stvar. Kot da bi sodobnoplesna scena in njena umetniška moč predstavljali vadbišče za načine sodelovanja in sobivanja."

Vita Osojnik (foto: Nada Žgank)

Saša Lončar – pedagoginja
"Pod svojimi lastnimi pogoji in na sebi lasten način je leta 1999 izgradila KD Qulenium, v katerem deluje kot predsednica, organizatorka, koordinatorica, mentorica, koreografinja, pedagoginja, umetniška vodja in producentka. Saša Lončar že skoraj dve desetletji aktivno in srčno neguje ustvarjalnost otrok ter njihov osebnostni in umetniški razvoj. Je pedagoginja, ki uteleša platonsko idejo pedagoga; pozornega in poslušnega motivatorja, ki odpira, spremlja, razvija in soustvarja učenčev razvoj. Je mentorica, ki ne sledi nobenemu začrtanemu sistemu, temveč si raje ustvarja shematizirana ogrodja in oporne točke, na podlagi katerih razvije potencialnosti procesov. V plesnem ustvarjanju zahteva odmik od sistematičnih in mehaniziranih načinov v polje imaginacije."

Marko Mandič in Leja Jurišič (foto: Nada Žgank)

Leja Jurišić – posebna nagrada komisije za predstavo Skupaj in sodelovanja v različnih projektih v zadnjih dveh letih
"Svoj avtorski podpis vnaša tako v svoje projekte kot tudi v sodelovanja z drugimi avtorji in sodelavci. Zelo dobro deluje v tandemih, denimo s Tejo Reba, Petro Veber in Markom Mandićem, s katerimi je vzpostavljala nujno dialoško situacijo na odru in za njim. Zaznamujejo jo samostojnost, neodvisnost in brezkompromisnost. Menimo, da ji posebna nagrada Ksenije Hribar pripada, ker je v letih ustvarjanja razvila telesne prisotnosti, s katerimi vztrajno razkriva različne telesne podobe, ki polnijo arhivski repertoar v lokalnem kontekstu." (sporočajo organizatorji letošnje Gibanice o prejemnikih nagrad in se zahvaljujejo za pozornost ter vas vabijo že na prihodnjo Gibanico čez dve leti.)

View Gallery 12 Photos