Ne župan Zoran Janković ne zakonca Prokofjev ne bodo organizirali Maturantske Parade!

Niti letos se ne bo razlegala Straussova glasba niti piščalke maturantov.

Tradicionalno bi se tretji petek v mesecu maju zgodila Maturantska Parada, a je tudi letos zavoljo koronavirusa ne bo.

Leta 2001 si je, žal že pokojni Tomaž Ambrož zamislil in tudi prvič izvedel Maturantsko Parado (ja, oboje pisano z veliko začetnico) z namenom, da združi maturante na tretji petek v mesecu maju točno opoldne. Na odlomek iz Straussove operete Netopir maturanti odplešejo četvorko, pri tem še dosežejo Guinnessov rekord v sočasnem plesu in si ta dan zapomnijo za vse življenje.

Tomaž Ambrož je imel v županu Zoranu Jankoviću velikega zaveznika.

Od zamisli do realizacije je bila kratka pot, prežeta z začetnimi porodnimi krči. Četvorka je z leti rasla in rasla, presegla slovensko mejo in odplesala v mednarodne vode. Vmes si je blagovno znamko želela polastiti Plesna zveza Slovenije, ki ji to ni uspelo, je pa naredila svojo četvorko pod blagovno znamko European Quadrille Dance Festival.

In vsakega maja se je okoli Parade kadilo in prašilo. Do predlanskega leta, ko se je župan najlepšega mesta na svetu, Zoran Janković, odločil, da ne bo več partner ekipi iz UrškePro, ampak bo z letom 2020 podelil ‘koncesijo’ za izvedbo Parade Dijaški skupnosti Ljubljana. O tem smo pisali tukaj: https://www.paradaplesa.si/na-spici/maturantska-parada-urskapro-sluzi-na-maturantih-zupan-jankovic-pa-menca/ Iz Jankovićeve moke ni bilo kruha, saj je korona odpihnila majski maturantski vseslovenski ples, in enako je tudi letos.

Jankovič je bil naklonjen tudi ekipi UrškiPro z Matejo Hočevar Prokofjev na čelu, a je naklonjenost izginila leta 2019.

A očitno je Parada še vedno zelo aktualna, saj se je na svojem FB-profilu razpisala Mateja Hočevar Prokofjev, lastnica blagovne znamke Maturantska Parada, ki je s svojim možem Borisem Prokofjevim iz UrškaPro po Tomaževi smrti organizirala Parado. Njena razmišljanja so namenjena novinarki Ljubljanainfo.com Niki Vajnhandl, ki je Mateji poslala naslednja vprašanja: “Spoštovani, na spletnem portalu Ljubljanainfo.com pripravljamo članek na temo maturantske parade. Zato bi radi prosili za naslednja pojasnila:
Ali maturantska parada letos bo potekala?
Če ja: Kdaj? Pod kakšnimi ukrepi v namen zajezitve koronavirusa?
Če ne: Zakaj ne?
Ali bodo maturantska parada potekala v več mestih? Katerih?
Kdo je organizator vseh maturantskih parad?
Leta 2019 je Zoran Janković dijakom obljubil, da si bodo naslednje leto parado organizirali sami. 2020 je odpadla zaradi korona virusa, kako bo s parado (in obljubo) letos?
Če je še kaj takšnega, kar bi želeli sami dodati, kar.
Prosim, da nam odgovor posredujete v najkrajšem možnem času. Hvala, Nika Vajnhandl, Ljubljanainfo.com ”

Mateja je odgovorila z zapisom na družbenem omrežju FB, ki ga objavljamo nelektoriranega. “Nimam navade javno delit svojih misli, tokrat pa me je k pisanju spodbudila neverjetna domišljija novinarjev, ta res ne pozna meja; so toliko 1. Neinteligentni, 2. Zlobni, 3. Privoščljivi…? Kakšen je pravzaprav njihov namen? 4. Ali pa je pošiljanje takih vprašanj zgolj ultimat strička iz ozadja, ki na izbran način preverja ali še “dihamo”. Naj kar takoj povem, še zelo, zelo smo živi, naj vas ne skrbi! In tudi polni smo novih zamisli in projektov! Več kot leto dni se cel svet spopada z epidemijo koronavirusa in od 8.3.2020 v Sloveniji in svetu ni večjih dogodkov. Marsikateri posamezniki in podjetja se borijo/borimo z zadnjimi atomi močmi, da bi obstali, preživeli in nadaljevali svoje poslanstvo, za katerega so/smo ustvarjali več desetletij… Ustvarjali dodano vrednost posameznikom, družbi, državi, ustvarjali blagovne znamke, ki so postale tradicija in simbol države, mladih, njihovih družin ter ponos tistim, ki so/smo jih ustvarili. Vprašanje kdaj, če sploh, se bodo obudile in ponovno zaživele. Presodite sami, kam pes taco moli. Morda bom kdaj celo javno napisala, da bo izvedela širna Slovenija, kako in na kakšen podel način se pri nas sklepajo posli. Našo plat zgodbe RTVSLO.si in/ali POPTV ni nikoli zanimala. Oni imajo svojo resnico, ki jo z davkoplačevalskim denarjem “oglašujejo” toliko časa, da za širšo javnost postane resnica.

Mateja Hočevar Prokofjev

Naj mi kdo razloži, ali je morda na tem svetu kdo, ki si upa javno izreči, da bo npr.; postavil novo bencinsko črpalko nekje na svoji zemlji in da je od danes dalje Petrol njegova blagovna znamka, ne da bi jo pred tem kupil ali zato imel dovoljenje za uporabo? Ali pa bi npr. iizdelal svoje letalo z imenom Pipistrel, jah, ker je tako uspešno podjetje z znanim imenom, tega pa že ne bomo dovolili, bomo še mi prodajali letala s to blagovno znamko, in čisto vseeno je ali bo jutri strmoglavilo, samo da je letalo z imenom Pipistrel in da ga prodajamo??????? No, to bi bilo retorično vprašanje, če ne bi šlo za blagovno znamko Maturantska Parada . Od samega nastanka l.2001 si jo konkurenčna podjetja, pod pretvezo PZS pod prejšnjim vodstvom, želijo prisvojiti. To se jim ni izšlo, pa so za pomoč prosili častnega meščana Sarajeva. Ta si bo upal, so si rekli in ta si upa! V naši ljubi Sloveniji, je to mogoče! No, to bomo še videli! Sej vem, marsikomu gremo na živce, kar tako, ker pač smo. Marsikomu smo šli na živce s piščalkami in zaprtimi cestami. Ampak večini smo pa polepšali najstniške dni, zaključek šolanja ali pa zgolj samo tisti dan. Vsak izrečen hvala ali pa le vesel, nasmejan obraz mladih in njihovih staršev na dogodku je bil znak, da delamo prav in vsak uspešno izpeljan dogodek je bil razlog za vztrajnost. Prišli smo do devetnajste… Kdor pravilno odgovori na spodaj zastavljena vprašanja novinarke Vajnhandl, zasluži vsaj majico in dežnik MA PA. Pred nekaj dnevi smo prejeli tale mail z vprašanji (pa še to: slovnica in sestavljanje vprašalnih povedi ni ravno vrlina te novinarke : med drugim se Maturantska parada piše z veliko začetnico) in še to ga. novinarka, veste, sklicana je epidemija…”

Ali je Mateja odgovorila na zastavljena vprašanja, pa lahko razberete iz članka, ki si ga lahko preberete tukaj https://ljubljanainfo.com/novica/lokalno/bodo-maturantje-letos-zaplesali-v-ulicni-cetvorki/121247.