Odpirajo se plesni odri. Prihaja mednarodni festival plesnih perspektiv U[KREP]!

Ukrep (foto: PTL arhiv)

Junija lansko leto se je odvil prvi sklop festivala plesnih perspektiv U[KREP] #1: nova realnost. Zdaj pa je čas za naslednji sklop, in sicer za U[KREP] #2: nova sedanjost. Festival bo potekal od 4. do 6. in od 10. do 13. junija v Plesnem Teatru Ljubljana in na različnih lokacijah na prostem. Če smo za prvi sklop zapisali, da se na obronkih znanega v obrisih poraja ‘nova realnost’, ki je še ne moremo zares misliti, je danes ta slutnja tukaj, postala je sedanjost. Nova realnost samoizolacije, karantene, drugačnih načinov ustvarjanja, zato z drugim sklopom festivala postaja nova sedanjost. Številne predstave v programu so nastale kot odmev na trenutno situacijo, so drzne in aktualne. Iščejo svoj izraz in svoje mesto. Bogat program vključuje mlade plesalce in plesalke, mednarodna gostovanja, delavnice in štiri premiere. V nadaljevanju jih omenimo le nekaj. Festival se bo začel z mladimi silami. Svoje sole bodo predstavile plesalke Kaja Marion Ribnikar, Sara Janašković in Nataša Djurić. V zaključku večera pa sledijo plesni soli druge generacije plesalcev in plesalk, in sicer bodo nastopili Luka Ostrež (Luka je žal po naši objavi sporočil, da je nastop moral odpovedati, ni pa navedel zakaj op.u.), Lara Matea Ivančič in Julija Pečnikar.

Med nastopajočimi ne bo napovedanega Luke Ostreža

Prvi dan bo v živo na ogled tudi duet avstrijske umetnice Andree K. Schlehwein in kolektiva NETZWERK AKS z naslovom #SHIVERING iz serije akumulacije, v kateri raziskuje koreografski proces krepitve zavesti o notranjih telesnih stanjih kot sprožilcih premikanja meja. V živo pa si bo mogoče ogledati tudi njeno predstavo Butterfly tales, ki je prav tako nastala v sodelovanju s kolektivom NETZWERK AKS. Na festivalu bo Andrea vodila tudi delavnico Catching the impulse, katere cilj bo usklajenost odnosa med fizičnostostjo, čuti, čustvi in umom. Poudarek bo na inventivnosti in zaupanju v naše partnerje v realnem času in prostoru.

Začasno poravnana telesa (foto: Sunčan Stone)

Izpostavili bi tudi delo koreografinje, plesalke, ulične umetnice in pedagoginje Vite Osojnik. Slovenski premieri dveh njenih predstav bosta na ogled v četrtek, 10. junija. Predstava Hombre masa je nastala v koprodukciji s špansko plesno skupino in tematsko izhaja iz študija psihologije množic in njihovega upora. Druga premiera pa je predstava Začasno zadržana telesa, ki je nastala kot izpeljanka predstave Blance Arriete Začasno poravnana telesa, ki jo je Vita Osojnik dodatno poglobila v ekspresionistične črte risb Egona Schieleja.

Poleg programa v živo pa bo nekaj dogodkov na ogled prek video projekcij. V nedeljo, 6. junija, bo premiera nove spletne predstave znane korejske umetnice Eun-Me Ahn z naslovom 1’59”. Predstavo soustvarjajo številni posamezniki in posameznice iz Slovenije, ki imajo različne plesne izkušnje, predvsem pa jih združuje želja po plesnem uprizarjanju. Predstavi bodo sledili še trije video filmi plesnih predstav mladih korejskih ustvarjalcev. Zaključek festivala pa bo ponudil nepričakovan duet Tereze Ondrove in Petre Tejnorove v režiji francosko-belgijske koreografinje Karine Ponties z naslovom SAME SAME. Program se bo od julija dalje nadaljeval v U[KREP] #3: nova prihodnost z gostovanji iz Mehike, Švedske in Južne Koreje. (sporočajo in napovedujejo iz Plesnega Teatra Ljubljana, da znova odpirajo vrata in vas vabijo na festival Ukrep)