Maturantska parada. UrškaPro služi na maturantih, župan Janković pa menca!

Bodo 17. maja na Slovenski cesti v Ljubljani maturanti plesali brezplačno?

Leta 2001 je pokojni Tomaž Ambrož prvič organiziral Maturantsko parado in jo postavil na plesni zemljevid Slovenije ter pozneje tudi Evrope. Želja po nepozabnem dogodku za maturante se mu je izpolnila, a gotovo ni bila njegova želja, da se vsako leto okoli dogodka dviga prah. Še v času svojega življenja je Ambrož bil bitko s Plesno zvezo Slovenije, ki mu je hotela prevzeti blagovno znamko in dogodek. Ker se Tomaž ni pustil, smo nekaj časa imeli kar dva dogodka istočasno.

Župan Ljubljane Zoran Janković in oče Maturantske parade Tomaž Ambrož

Po Tomaževi smrti 19. oktobra 2014 sta vse vajeti prevzela njegov dotedanji poslovni partner Boris Prokofjev in njegova žena Mateja Hočevar Prokofjev. O tem, kaj vse se je dogajalo s Tomaževim premoženjem, sem večkrat pisala, in enega od člankov si lahko preberete tukaj https://www.paradaplesa.si/?Id=360_stopinj&View=novica&novicaID=3238#.XHY4YIhKg2w

Boris Prokofjev in Mateja Hočevar Prokofjev je dvojec, zaradi katerega je Maturantska parada vsako leto zaznamovana.

Tako se je od leta 2014 in že s prvo parado v organizaciji tandema Prokofjev & Prokofjev (Mateja Hočevar Prokofjev je kot direktorica podjetja Glabo d.o.o. tudi lastnica blagovne znamke Maturantska parada) začelo finančno stiskanje maturantov, ki so želeli sodelovati na odprtem plesu na Slovenski cesti. Pregovarjanja med Mestno občino Ljubljana, torej županom Zoranom Jankovićem, organizatorjem UršaPro in dijaki so na tapeti vsako sezono. Izplen dogovorov je bil vedno v dijaški minus in minus preostalih plesnih šol, ki so organizirale plesne tečaje za maturante in bi morale za nastop na Slovenski cesti plačati t. i. pristojbino, zaradi česar so se seveda plesne šole pritožile pri županu. Na spletni strani UrškePro si lahko preberete tudi posebno obvestilo za javnost: ZARADI KRŠENJA DOGOVORA (Dogovor Mol z dne 10. 10. 2016) V LETU 2017 in 2018 so z dnem 18. 5. 2018 plesne šole: Kazina, Pingi, Bolero in Rebula … ter PZS v prihodnje IZGUBILE MOŽNOST sodelovanja na dogodku MATURANTSKA PARADA!

Mateja Hočevar Prokofjev in župan Ljubljane Zoran Janković na lanski paradi

Z letošnjo sezono pa so se dijaki organizirali, in sicer v organizacijski odbor Dijaška skupnost Ljubljana, ki v sporočilu za javnost opozarja na dogajanje: "Medije želimo opozoriti na sporne prakse, ki se v zvezi z organizacijo ljubljanske Maturantske parade, ki pod okriljem Plesne šole UrškaPro poteka na Slovenski cesti, pojavljajo zadnjih nekaj let. V preteklosti, ko je Plesna šola UrškaPro organizirala maturantske plese za večino ljubljanskih srednjih šol in gimnazij, je parado za vse dijake organizirala brezplačno. Ko pa so v Ljubljani maturantske plese pričele organizirati tudi ostale plesne šole in se je tako plesni šoli UrškaPro zmanjšal tržni delež, je slednja pričela z zaračunavanjem udeležbe na maturantski paradi. Na takšen način je parada postala predmet izsiljevanja dijakov, saj je v začetku šolskega leta direktor plesne šole UrškaPro, Boris Prokofjev, na predstavitvah svoje plesne šole, ki jih je opravil na ljubljanskih gimnazijah in srednjih šolah, dijakom dejal, da bodo v primeru, da ne izberejo njegove plesne šole za organizacijo maturantskega plesa, za udeležbo na maturantski paradi morali plačati 60 evrov.
Ko so nas septembra 2018 dijaki opozorili na nepričakovano visok znesek udeležbe in na sporne prakse omenjene plesne šole, smo stopili v stik z Mestno občino Ljubljana, kjer so nam zatrdili, da v primeru, da bo cena maturantske parade znašala 60 evrov, Mol ne bo odstopil javnih površin za organizacijo dogodka. O neresničnosti navedb gospoda Prokofjeva smo zato dijake obvestili preko družbenih omrežij. Takoj po objavi smo pričeli prejemati grožnje s strani organizatorjev Maturantske parade, ki so grozili, da bodo proti nam "uporabili vsa pravna sredstva", prav tako pa smo prejeli zasebno sporočilo žene lastnika UrškePro, ki da bo začela "razkrivati vsa naša imena". Naj opomnimo, da so bila sporočila in grožnje namenjena dijakinjam in dijakom, ki so z objavo želeli svoje sovrstnike zgolj obvestiti o dezinformacijah glede višine zneska.
Po tem, ko smo javno opozorili na omenjeno problematiko, je bil v oktobru 2018 na Mestni občini Ljubljana sklican sestanek med županom, vodstvi plesnih šol, ravnatelji posameznih srednjih šol in predstavniki dijakov. Na sestanku je bilo dogovorjeno, da UrškaPro organizira parado pod točno določenimi pogoji, eden izmed katerih je bil, da dijaki za storitve plačajo 10 evrov. Ta znesek bi v tem primeru morali poravnati samo dijaki, ki niso izbrali plesne šole UrškaPro za organizatorja maturantskega plesa na njihovi srednji šoli. Dogovor je bil spisan v obliki sporazuma, ki ga g. Prokofjev ni nikoli podpisal. Namesto tega je g. Prokofjev dva meseca kasneje (dan pred pričetkom oglaševanja dogodka), posredoval podpisan sporazum, ki pa je v resnici vseboval datume in podatke, ki se navezujejo na organizacijo maturantske parade iz leta 2018, prav tako pa ni vseboval ključnih točk, ki smo jih zahtevali ostali deležniki.
Ob začetku oglaševanja dogodka so se ponovno pojavile manipulacije, saj je bil zopet oglaševan znesek 60 evrov. Enoten znesek v tem primeru ni obsegal samo udeležbe na maturantski paradi, temveč tudi vstop na festival v organizaciji UrškePro, ki na dan maturantske parade poteka na Gospodarskem razstavišču. Dijaki smo zato morali zopet posredovati pri predstavnikih Mestne občine Ljubljana, ki so o kršitvi dogovorjenega opozorili organizatorje. Po izdanem opozorilu so organizatorji ločili dogodek maturantske parade od festivala, še vedno pa se dogodek oglašuje pod "znižano ceno 10 evrov". V vseh ostalih krajih po Sloveniji Maturantska parada poteka brezplačno, zato si dijaki želimo, da Mestna občina Ljubljana zavzame bolj proaktivno vlogo pri reševanju te problematike. Na podlagi dogodkov preteklih let, s katerimi so organizatorji Maturantsko parado oddaljili od njene dolgoletne tradicije in prvotnega namena, dijakinje in dijaki Mestne občine Ljubljana dajemo pobudo, da maturantsko parado v prihodnosti organiziramo dijaki sami ter zagotovimo, da njen namen ni ustvarjanje dobička in izsiljevanje dijakov za izbiro organizatorja maturantskega plesa, ampak skupno obeleževanje zaključka srednje šole, kot je bil tudi njen prvotni namen in kot si želimo, da se tradicija Maturantske parade tudi nadaljuje."

O trenutnem stanju in tem, kaj bo storila Mestna občina Ljubljana, sem vprašala tudi njih. Še posebej zanimiv je odgovor na vprašanje, zakaj vztrajajo pri organizatorju UrškaPro. Naj vam povem, da od Tomaževe smrti dalje slednji ni bil nikoli omenjen kot idejni vodja projekta s strani tandema Prokofjev & Prokofjev, kar seveda veliko pove o karakterju omenjene dvojice.
Kakšen je zadnji dogovor med Molom in trenutnim organizatorjem Parade g. Prokofjevim in njegovim podjetjem UrškaPro? Imate z njim/njihovim zastopnikom podpisano pogodbo/dogovor ali karkoli? Ste se s Prokofjevim dogovorili, da lahko ‘zaračuna’ deset evrov po glavi maturanta za nastop na Slovenski cesti, če izvedba maturantskega plesa ni bila izvedena pod okriljem njegove plesne šole?
Dogovor je, da je strošek organizacije Maturantske parade, ki je v izvedbi UrškaPro, 10 evrov na udeleženca. Ali strošek krije plesna šola v okviru plesnega tečaja ali pa je plesni tečaj cenejši in strošek dodatno krijejo dijaki, ki se parade udeležijo, pa je odločitev plesne šole. Če g. Prokofijev ne organizira Maturantske parade, nima osnove za zaračunavanje udeležbe. 
 
 
Če je temu tako, zakaj se na njegovi spletni strani oglašuje plačilo 30 evrov oziroma 60 evrov? Boste ukrepali? 
Smo že ukrepali in organizatorji so ločili dogodka. Udeležba na Maturantski paradi je 10 evrov, ostalo je vstopnica za festival. 
Ali je letošnja Maturantska parada brezplačna ali ne? Septembra 2018 ste se dogovorili z Dijaško skupnostjo Ljubljana, da boste dijakom omogočili brezplačen nastop, nato ste mnenje spremenili. Zakaj?
Čeprav Mol ni organizator Maturantske parade, si ves čas prizadevamo, da bi vsi deležniki našli skupni jezik ter da bi zaradi maturantk in maturantov parada bila izvedena. Slovensko cesto organizatorjem odstopimo brezplačno, seveda pa ima sama organizacija določene stroške. Kot rečeno, je bilo dogovorjeno, da je strošek parade 10 evrov na udeleženca, ostalo krijejo sponzorji. 
Zakaj vztrajate pri organizatorju UrškaPro, če so z njim dolgoletni problemi?
Ker je sama Maturantska parada projekt pokojnega g. Ambroža. 
Razmišljate o spremembi izvajalca oziroma o tem, da prevzamete izvedbo Maturantske parade pod drugim imenom?
Glede na to, da se organizator ne drži dogovora oziroma je ves čas potrebna kontrola in opozarjanje, kakor tudi da je vsako leto večje nezadovoljstvo vseh z organizatorjem, razmišljamo tudi o tej možnosti.
 
Boris Prokofjev z Zoranom Jankovićem, ki mu počasi, zelo počasi popuščajo živci.

Natančno število maturantov v tem trenutku ni jasno (ko se je postavljal rekord v sočasnem plesu na eni lokaciji je bilo maturantov 6088), je pa jasno, da UrškaPro organizira maturantski ples samo sedmim šolam v Ljubljani, preostale plesne šole (Bolero, Kazina, Studio Ritem, Pingi, GUD Maturanc) pa organizirajo okoli 20 plesov. To pomeni, da bo izjemno velik delež dijakov moral v tem primeru plačati udeležbo na Maturantski paradi. Prokofjev namreč kljub dogovoru z Molom pošilja položnice za 30 evrov, po 1. marcu pa naj bi poslal kar za celoten znesek, in sicer 60 evrov. S pripisom, da je to vstopnica tudi za festival, ki ga organizira na Gospodarskem razstavišču po odplesani četvorki.

Položnica v višini 30 evrov, ki so jo prejemali dijaki, ki ne plešejo pod okriljem UrškePro.

Dijake sem vprašala, zakaj preprosto ne ‘štrajkajo’ in se parade ne udeležijo, a pravijo, da jim ta dogodek pomeni skoraj več kot pa maturantski ples. "Je zadnji dan šole, zadnji dan, ko smo s sošolci skupaj, vsi se poslavljamo. Želimo plesati četvorko kot maturanti pred nami, a ne želimo biti izkoriščani," so mi pojasnili na sestanku. Do 17. maja opoldne je še daleč in prepričana sem, da bo letošnja zgodba žal enaka lanski. Torej da bodo maturanti na koncu plačali svoj lasten nastop.
 

View Gallery 8 Photos