Kaj naj jem? Prehranski kompas je tu!

Prehranski kompas je izšel pri založbi Učila International

Vprašanje Kaj naj jem? je danes postalo neznansko zapleteno. Bi bila prava kamenodobna dieta? Ali raje dieta z malo ogljikovimi hidrati? Z malo maščobami? Veganska? Brezglutenska? Z vseh strani smo bombardirani z najrazličnejšimi priporočili o zdravi hrani in pravilnem prehranjevanju, ki so si včasih diametralno nasprotna med seboj, tako da smo ljudje vse prepogosto zmedeni in v stiski, saj bi radi kaj naredili za svoje zdravje, a se med vso ponudbo preprosto ne znajdemo več.

Avtor Bas Kast (foto: Vikipedia)

Nemški znanstveni novinar Bas Kast v knjigi Prehranski kompas opravi s kaosom, ki vlada na področju prehranskih smernic. Onkraj modnih trendov in ideologij se spopade z vprašanjem, kaj je res zdravo in zakaj so celo ‘uradne’ prehranske smernice pogosto napačne. Knjiga, ki je na nemškem knjižnem trgu postala prava prehranska uspešnica in se že vrsto mesecev uvršča na sam vrh Spieglove lestvice najbolje prodajanih knjig (doslej je bilo prodanih že 350.000 izvodov, pravice za prevod pa so bile prodane v več kot 10 držav), temelji na znanstveno preverjenih izsledkih in predstavlja poglobljen vpogled v temo zdrave prehrane. Z njeno pomočjo bodo bralci spregledali domnevne čarobne formule in navdušeno oglaševanje samooklicanih prehranskih gurujev ter se bolje znašli v velikanski zmešnjavi informacij.

Ko se je nemški znanstveni novinar in rekreativni športnik Bas Kast pri štiridesetih nekega dne zgrudil z bolečinami v prsih, si je zastavil pomembno vprašanje: Si je s slabim načinom prehranjevanja uničil zdravje? Odločil se je, da bo radikalno spremenil svoje prehranjevalne navade in na ta način poskrbel za svoje zdravje. Toda kaj je v resnici zdravo? Da bi to ugotovil, se je podal na večletno raziskovalno potovanje. Kako se prehranjujejo ljudstva, za katera je značilna posebej dolga življenjska doba? Se je mogoče izogniti tipičnim starostnim težavam in boleznim? Je mogoče s posebnimi živili ‘ostati mlad’? Na raziskovalnem prehranskem popotovanju je avtor razkrinkal številne mite, povezane s prehrano. Objektiven pregled izbranih podatkov in ugotovitev zadnjih desetletij je pokazal, da številna živila, za katera mislimo, da so zdrava, lahko našemu telesu močno škodujejo. Nasprotno pa se je marsikatera hrana, ki je na slabem glasu, izkazala kot zelo koristna za naše zdravje.

Knjigo najdete na policah knjigarne Felix

Bas Kast je bil rojen leta 1973, je študiral psihologijo in biologijo v Konstanci, Bochumu in Bostonu/ZDA. Dela kot znanstveni novinar, napisal pa je tudi že več knjig. Po velikem uspehu Prehranskega kompasa je v soavtorstvu s prehransko strokovnjakinjo Michaelo Baur napisal tudi kuharsko knjigo s 111 recepti, ki bo najverjetneje kmalu izšla tudi v slovenskem jeziku. Knjigo Prehranski kompas je izdala založba Učila International, najdete jo na policah knjigarn Felix.

View Gallery 4 Photos