Mladi levi. Svobodnomisleči, aktivno prisotni in zazrti v prihodnost.

Noč krtov, Philippe Quesne (foto: Martin Argyroglo)

Med 19. in 28. avgustom 2016 bo mednarodni festival sodobnih scenskih umetnosti Mladi levi že 19. leto zapored razvnel poznopoletno sceno in v Ljubljano pripeljal najaktualnejše odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta. Odprla ga bo alegorična predstava francoskega režiserja Philippea Quesnea Noč krtov, v kateri velikanske magične kreature iščejo zaklonišče in gledalce popeljejo v votlino sveta.

Čisto mesto, Anestis Azas & Prodromos Tsinikoris (foto: Christina Georgiadou)
Predstavila se bo tudi Penny Arcade, legendo newyorške ´underground scene´, pa Christiane Jatahy, lanska zvezda festivala iz Brazilije, ki bo nastopila z video instalacijo predstave #gozdkihodi.doc, vrača se ´enfant terrible´ sodobne belgijske avantgarde Benjamin Verdonck, ki bo z mlado portugalsko umetnico Mario Lucio Cruz Correia poskrbel za poetična presenečenja v mestu. Joris Lacoste se bo predstavil s Suita št. 2, eno najbolj vročih predstav, v kateri orkestrira muzikaličnost govorjenega jezika. Festivalsko klasiko predstavlja mednarodni hit Čisto mesto, ki odrski prostor predaja snažilkam v režiji Grkov Anestisa Azasa ter Prodromosa Tsinikorisa.
Del programa Mladih levov je spet posvečen mladim imenom s samosvojimi drznimi avtopoetikami: iz Indije prihaja mlada aktivistična performerka Mallika Taneja s presenetljivim solom Bodi previden, Poljakinja Karolina Brzuzan bo postregla s subverzivnim jedilnikom iz Kuharice stradanja, mladi poljski umetnik Ludomir Franczak pa s predstavo The Recovered Ones. Študenski kolektiv iz Nemčije – Aumüller/Krause/Salasse/Schmidt (ScriptedReality) – pa bo z duhovitim kabalističnim izumom izgnal prekletstvo filozofa Friedricha Augusta von Hayeka.
Ich kann nicht anders, Beton Ltd. (foto: Toni Soprano)
Z domače scene se  bodo predstavili Beton Ltd. s težko pričakovano novo premiero Ich kann nicht anders (premiera bo 26. avgusta, ponovitve pa 27., 29. in 30. avgusta) ter kolektiv No!training, ki z Variacijami na Počasnost: TIME OUT 2. raziskuje možnosti uprizarjanja, ne bo pa manjkal niti koncertni večer s čisto pravim ´bad ass gangsta raperjem´ Smaal Tokkom.
V okviru letošnjega festivala bo 26. in 27. avgusta potekala tudi mednarodna konferenca Ready to Change (Pripravljeni na spremembe) z naslovno temo: Nove politične mitologije in umetnost.
Mladi levi ostajajo pravo mesto srečanj in presenečenj, kjer se domači in tuji umetniki radi družijo, uživajo v umetnosti in pretresajo ažurne umetniške ali družbene teme. V času, ko vse preveč gledamo nazaj in se zapiramo v nacionalne kontekste, Mladi levi predstavljajo eno redkih transnacionalnih oaz svobodne misli, aktivne prisotnosti in zazrtosti v prihodnost.

View Gallery 5 Photos