Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia kot Pia in Pino Mlakar!

Stopi iz moje sence (foto: Drago Videmšek)

Tik pred koncem leta premiera predstave Stopi iz moje sence dueta Michala Rynia in Nastje Bremec Rynia v Plesnem Teatru Ljubljana!


Eden najboljših duetov slovenske plesne scene Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia tik pred koncem leta postavljata na ogled najnovejšo predstavo Stopi iz moje sence v konceptu in režiji Nede R. Bric ter dramaturgiji Roka Andresa. Gre za hommage življenju in delu Pie in Pina Mlakarja.

Stopi iz moje sence (foto: Drago Videmšek)

“Plesna predstava Stopi iz moje sence kot osrednji motiv za svojo zgodbo jemlje jadrnico Pie in Pina Mlakarja, s katero sta do pozne starosti jadrala in se predajala silam narave, iz katere sta črpala navdih za svoje delo. Jadrnica Galeb tako postane simbol ljubezni do plesa in narave ter uteleša zgodbo njunega ustvarjanja. Plesalca Nastja Bremec Rynia in Michail Rynia, ki sta par tako v zasebnem kot profesionalnem življenju, bosta skozi zgodbo Pie in Pina tematizirala zlitje individualnosti dveh umetnikov, ki na trenutke postaneta senci drug drugega, istočasno pa se temu zlitju upirata in zarisujeta meje lastnega jaza,” piše v programskem listu predstave, ki bo doživela premiero v sredo, 28. 12., ob 20.00. Ponovitvi še 29. in 30. decembra ob isti uri na istem mestu.

Pia in Pino Mlakar

Pino Mlakar (1907–2006) je z ženo Pio Mlakar (1910–2000) utemeljil strokovno baletno šolanje v Sloveniji. Spoznala sta se leta 1927 na Koreografskem inštitutu Rudolfa Labana v Hamburgu. Pia, rojena Maria Luiza Pia Beatrice Scholz in Pino sta neločljivo delovala 73 let, skupaj sta koreografirala 50 baletov in postala legendi slovenskega baleta doma in v tujini. Bila sta solista, umetniški vodji, koreografa in pedagoga. Njuna barka Galeb je postala navdih za uprizoritev Stopi iz moje sence.

Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia (foto: Giuseppe Ippolito)

Nastja Bremec Rynia in Michal Rynia sta se po izobraževanju na akademiji Codarts Rotterdam Dance Academy na Nizozemskem in sodelovanju z nekaterimi najvidnejšimi nizozemskimi plesnimi ustvarjalci odločila, da bosta delovala in ustvarjala na obrobju slovenskega kulturnega prostora. Ustalila sta se ob državni meji in svojo ustvarjalno pot začrtala v sodobnem plesu, ki je v Sloveniji skoraj izven obzorja nacionalne kulturne politike. Začela sta z izobraževalnimi programi in uspešno delujeta v mednarodnem prostoru. V Novi Gorici sta ustvarila enega od plesnih centrov, kamor v zasedbe njunih predstav prihajajo plesalci iz vsega sveta, plesalci iz lokalnega okolja pa imajo možnost, da sodelujejo v mednarodnih zasedbah odmevnih projektov. MN Dance Company svoja dela predstavlja na uglednih odrih in festivalih doma in na tujem. V zadnjih treh letih sta Nastja in Michal ustvarila tri celovečerne predstave, pet plesnih miniatur, štirinajst kratkih plesnih filmov in številne druge priložnostne uprizoritve. Za film Set I sta prejela priznanje ameriške revije Dance Magazine, za film Horizon pa nagrado Lok, ki jo podeljuje Društvo avdiovizualnih slovenskih igralcev.

Neda Rusjan Bric (foto: Žiga Koritnik)

Neda Rusjan Bric je diplomirana dramska igralka in magistrica gledališke režije. Je stalna članica ansambla Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani, kot avtorica dramskih besedil in gledališka režiserka pa deluje doma in v tujini. V svojih delih praviloma izhaja iz realnih, zgodovinskih dogodkov, ki jih prepleta s sodobnimi zgodbami, za kar kot izrazno sredstvo znotraj predstav uporablja tudi film. V svoje zgodbe vpleta dogodke in osebnosti iz različnih govornih področij, zato večkrat režira mednarodne gledališke koprodukcije v različnih jezikih. Piše tudi za televizijo in radio, je avtorica literarnih del za otroke in mladino, številnih državnih proslav in slavnostnih dogodkov ter profesorica scenaristike na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici. Bila je tudi vodja zmagovalne kandidature za Evropsko prestolnico kulture Nova Gorica-Gorica 2025 in umetniška vodja GO! 2025.

Stopi iz moje sence (foto: Drago Videmšek)

Ustvarjalna umetniška ekipa zagotavlja atraktivno predstavo o našem slavnem dvojcu, ki je zaznamoval baletno in plesno zgodovino Slovenije.