Marty Kudelka. Na tiskovko ga ni bilo, je pa posnel odličen video. Z vrhunskimi slovenskimi plesalci

… (foto: Ana Knežević in Martina Cvek)

Konec maja je v hrvaškem mestu Poreč potekal Dance Star World Finals, plesni spektakel, o katerem smo na našem portalu pred kratkim že pisali (članek lahko preberete na povezavi: https://paradaplesa.si/?Id=na_spici&View=novica&novicaID=5383#.W0TogbicBqA), in je v to obmorsko letovišče privabil več kot 7000 plesalcev z vseh koncev sveta, ki so tekmovali, se učili od najboljših plesnih strokovnjakov, se družili in zabavali.

Plesalci, izbrani na avdiciji.

V času festivala je potekalo tudi snemanje videa pod taktirko slavnega Martyja Kudelke, ekskluzivnega koreografa Justina Timberlakea, o čemer prejšnjikrat nisem pisala, ker je bilo že tako ogromno materiala in članek posledično (pre)dolg (in hvala Barbri Drnač, ker mi ga ni bilo treba krajšati, kajti s krajšanjem svojih pisarij imam ponavadi težave).

Za nastajajoči projekt sem izvedela na tiskovni konferenci Dance Star z Martyjem Kudelko (vsaj nekako tako je pisalo v vabilu) v poreškem hotelu Laguna Parentium, kamor sem komaj prisopihala v največji vročini (okoli 13. ure), in ugotovila, da slavnega koreografa tam ni. Seveda me je zanimalo, kako da ga ni oziroma kdaj pride, saj sem šla na ’tiskovko’ iskreno predvsem zaradi njega. "Ne bo ga, je zaposlen s snemanjem videa," se je glasil odgovor, ne spomnim se več, čigav. Sem pa izvedela kar nekaj podrobnosti o videu, ki naj bi bil namenjen tudi promociji omenjenega festivala in Poreča, kakšno zanimivost o festivalu in mestu, se malo podružila in poklepetala, pojedla nekaj sladic, ker sem bila že pošteno lačna in žejna, in odšla nazaj k plesu. Kratko in sladko, čeprav brez glavne zvezde (ja, ‘zvezdniška je včasih težka’ ;-), vsi si te povsod želijo, a ne gre). Najpomembneje je, da video zdaj je. In to odličen.

Marty je v ta namen izbral talente, ki so dobili s tem enkratno priložnost nastopa v plesnem videu. Med njimi so tudi štirje poznani slovenski plesalci: Željko Božić, Enej in Žiga Jurečič iz dvojca EZ Twins in Matic Zadravec, ki so se Dance Star World Finalsa udeležili v vlogi žirantov in plesnih učiteljev. Kudelka je prepoznal njihove plesne sposobnosti in jih osebno povabil, da se pridružijo plesalcem, izbranim na avdiciji, pri t. i. Dance Star video projektu, namen katerega je, da plesalci iz različnih žanrov pokažejo svoj talent na isti glasbeni podlagi.

Tokrat je Marty izbral pesem ‘What You Like’ (Kar želiš, op. p.) in svojo odločitev razložil z besedami, da lahko na vsako glasbo vsak od nas pleše, kar želi. Marty Kudelka, navajen sodelovanja z največjimi imeni v glasbi, kot so Janet Jackson, Jenifer Lopez in The Backstreeet Boys, in prejemnik številnih nagrad za svoje delo (med drugim tudi za videe ‘Suit&Tie’ in ‘My Love’ Justina Timberlakea, je bil navdušen, kako nadarjeni plesalci so se zbrali na Dance Star World Finals.

Željko Božič in Enej Jurečič

Čeprav menim, da slovenske plesne zasedbe, ki se je pridružila mednarodnemu timu, ni treba posebej predstavljati, ker ste za te odlične plesalce prav gotovo slišali že vsi, toda za vsak primer, če kdo še ni, in za osvežitev spomina. Željko Božić je plesalec in koreograf, ki že več kot dve desetletji skupaj s Plesno šolo Kazina niza uspeh za uspehom. Leta 2011 ga je Plesna zveza Slovenije nagradila za posebne koreografske dosežke. Letos so med 21 najboljših koreografij svetovnega plesnega prvenstva, ki so se predstavile na prestižnem Dance Star Gala Night, izbrali tudi Željkovo koreografijo, ki je bila na Dance Star World Finals 2018 proglašena za najboljšo koreografijo v kategoriji Open.

Marty Kudelka (desno); Željko Božič (levo), v ozadju Matic Zadravec in Žiga Jurečič

Matic Zadravec in dvojec EZ Twins so se predstavili občinstvu kot del sestava Maestro Crew, ki je leta 2010 v televizijskem šovu Slovenija ima talent osvojila drugo mesto. Fantje so potem svoj talent le še razvijali! Matic je bil koreograf (2012) in plesalec (2013) na Evroviziji, med drugim se je pridružil Severini na njeni turneji, ob tem je tudi imetnik priznanja Slovenskega Olimpijskega komiteja za solo umetnika.

Enej in Žiga Jurečič

Žiga in Enej Jurečič (EZ Twins) se zadnja leta posvečata nastopom na evropskih odrih (NRJ Awards, COMMET Awards, Balkan Awards, Star floor – Paris, etc.), koreografiranju in poučevanju na mednarodnih plesnih delavnicah.

Ko smo ju povprašali o njunih vtisih glede sodelovanja s koreografom Justina Timberlakea, sta dejala: "Vedno znova sva pozitivno presenečena, ko spoznava nekoga, ki je tako uspešen na svojem področju kot Marty, hkrati pa tako sproščen in zabaven. Temu primerno je celotni izkušnji vladala pozitivna atmosfera."

David in Nikola Janušič ter Marty Kudelka

Video projekt sta na filmski trak ujela dva slovenska snemalca, brata Nikola in David Janušič. Posebnost posnetka je, da je prvi del videa posnet v enem kadru, brez prekinitev, kar je predstavljalo izziv vsem sodelujočim, ki so morali delovati kot eden, brez napake. Tudi brata Janušič se pridružujeta mnenju, da je bilo z Martyjem Kudelko prijetno sodelovati. Nikola nam je zaupal, kako je stati ob boku koreografu zvezd: "Ko sem prvič slišal, da bomo na Dance Staru sodelovali z Martyjem Kudelko, sem bil kar malce v šoku. Delati in stati ob boku s svetovno znanim koreografom je vsekakor izziv. Med samim procesom ustvarjanja in načrtovanja videa pa se je na moje presenečenje hitro izkazalo, da je Marty zelo prijetna in odprta oseba, s katero je neverjetno lahko sodelovati. Moja naloga je bila zajeti njegovo vizijo videa in poskrbeti, da bo vse skupaj videti super tudi na kameri, kar je bil mačji kašelj, saj je Marty prišel izjemno pripravljen.

Marty Kudelka in Nikola Janušič

V svoji glavi je imel izdelan koncept, poskrbel je za avtorsko glasbo, takoj pa mi je tudi povedal, da mi povsem zaupa ter da želi, da dodam svoj pridih premikanja s kamero in tako poskrbim za dinamiko videa. Najbolj zapleteni sta prvi dve minuti videa, njegova zamisel je bila posneti vse skupaj v enem kadru. Zavedala sva se, da se bova v tem delu videa spopadla s kar nekaj ovirami: treba je bilo poskrbeti za sinhrono premikanje plesalcev, kamere ter luči, v določenih trenutkih je bilo treba tudi skriti vse osebe, ki so pomagale pri nastajanju videa, tako da je bilo treba kar nekaj usklajevanja. S končnim izdelkom sem zelo zadovoljen, menim, da mi je uspelo spraviti Martyjevo vizijo v video obliko na najboljši možen način. Zelo sem hvaležen organizatorjem Dance Stara, da so mi omogočili sodelovanje s svetovno znanim koreografom, kot je Marty."

Velika slovenska zasedba pri tako pomembnem projektu ni nič novega. Dance Star je v minulih letih kot koreografa za svoj video projekt povabil Željka Božića in Matica Zadravca, ki sta se v tej vlogi znašla več kot odlično, in če sodimo po njunih končnih izdelkih, lahko konkurirata velikim imenom, kot je Marty Kudelka.

Rezultat sodelovanja in dela mednarodne ekipe z zvezdniškim vodstvom ter ščepcem slovenskega talenta pa je odličen video. Kako so se naši plesalci znašli pred ali za kamerami, si oglejte na posnetkih.

View Gallery 9 Photos