Maroltovci bodo plesali v čast svojemu članu Mirku Ramovšu

… (Foto: Anže Mulec)

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo v soboto, 16. maja 2015, ob 19.30 uri gala koncert Akademske folklorne skupine France Marolt in Simfoničnega orkestra Crescendo. Premiera je otvoritveni dogodek Tedna ljubiteljske kulture v organizaciji JSKD na ljubljanskem, ki ga bo z nagovorom pospremila ministrica za kulturo, mag. Julijana Bizjak Mlakar.

Mirko Ramovš (levo) in Tomaž Simetinger. (Foto: Anže Mulec)
Letna produkcija Akademske folklorne skupine France Marolt je tokrat posvečena 80-letnici rojstva enega najvidnejših koreografov in etnokoreologov na Slovenskem, Mirka Ramovša, in 60-letnici njegovega delovanja pri skupini. Predstava bo zasnovana na poustvaritvi nekaterih delov koreografij Ramovševega redkeje izvajanega opusa, skupaj z novitetami umetniškega vodje skupine Tomaža Simetingerja, ob zvokih simfoničnega orkestra, za folklorno skupino povsem neklasične glasbene spremljave. K sodelovanju so letos povabili tudi mladega skladatelja Andreja Makorja, ki je v aranžma za Simfonični orkester Crescendo "preoblekel" devetdeset minut ljudske glasbe.
… (Foto: Benjamin Kralj)
Potek predstave bo s harmonizacijo glasbe in gradacijo plesne zasnove, ki bo temeljila na prepletu kratkih koreografij, simbolično nakazoval na nenehno rast in razvoj folklorne umetnosti, kakršno gojijo in ustvarjajo pri Akademski folklorni skupini France Marolt. Del zvočne podobe koncerta bo zapolnilo tudi a capella petje, ki bo delno usmerjeno v eksperimentalno poustvarjanje in iskanje novih zvočnosti (po)ustvarjanja t. i. ljudskega petja. Premikanje meja v folklorni umetnosti je bilo od nekdaj vodilo največje in ene najstarejših slovenskih folklornih skupin – Akademske folklorne skupine France Marolt. Letne produkcije priljubljenih maroltovcev na odru Cankarjevega doma vedno znova presenečajo, poustvarjanje t. i. ljudskega plesa, glasbe in oblačilne dediščine pa postavljajo ob bok sodobni odrski umetnosti. V devetdesetminutni plesno-pevski predstavi v spremljavi simfonikov bo sodelovalo več kot 150 plesalcev, pevcev in glasbenikov.
… (Foto: Benjamin Kralj)
Akademsko folklorno skupino France Marolt je leta 1948 ustanovil France Marolt, prvi slovenski etnomuzikolog. S samo tremi pari je postavil temelje razvoja največje slovenske folklorne skupine, ki danes redno nastopa tako doma kot v tujini in svoje občinstvo vedno znova navduši z letno produkcijo na največjem odru v Sloveniji – Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. V petinšestdesetih letih nenehnega delovanja si je skupina prislužila številna priznanja in nagrade. Najbolj je ponosna na zlati častni znak svobode Republike Slovenije in na status društva, ki deluje v javnem interesu na področju kulture. Skupino, ki je del Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, trenutno sestavlja 125 članov, razdeljenih v 3 plesne skupine in 2 glasbena orkestra. Umetniški vodja skupine je Tomaž Simetinger, ki je vodstvo prevzel od prof. Mirka Ramovša. Skupina med letom izvede več kot 60 koncertov, krajših nastopov in delavnic ter številne samostojne projekte. Lahko se pohvali z mnogimi protokolarnimi nastopi, polnimi dvoranami v Cankarjevem domu in z izkušenim, plesno in pevsko izobraženim kadrom.
… (Foto: Benjamin Kralj)
Andrej Makor (1987) prihaja iz Zgornjih Škofij. Svojo glasbeno pot je začel z učenjem klavirja na Glasbeni šoli Koper. Po končani umetniški gimnaziji v Kopru je vpisal študij glasbene pedagogike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki ga je uspešno zaključil pod mentorstvom dr. Primoža Kureta. Andrej Makor je v dosedanjih letih svojega glasbenega ustvarjanja prejel številne nagrade in priznanja. Med njimi tudi nagrado za najboljšo noviteto na državnem tekmovanju otroških in mladinskih zborov v Zagorju 2014. Makorjeve skladbe so izdane v več zbirkah pri Glasbeni matici in pri založbah Astrum in Nomos. Kot komponist sodeluje z različnimi zborovskimi sestavi, vokalnimi skupinami in orkestri. Njegove skladbe so bile izvajane na različnih tekmovanjih, festivalih in seminarjih doma in v tujini.
… (Foto: Benjamin Kralj)
Simfonični orkester Crescendo je bil ustanovljen oktobra 2013. Sestavlja ga trideset glasbenikov  iz vrst sedanjih škofjeloških gimnazijcev, nekdanjih gimnazijcev, njihovi prijatelji, sošolci z glasbenih  šol, konservatorija in Akademije za glasbo. Orkester vodi študent Akademije za glasbo in nekdanji loški gimnazijec Žiga Kert.
Ponovitev koncerta bo v nedeljo, 17. maja 2015, ob 18.00.

View Gallery 7 Photos