Ljubljana Festival napoveduje La Fura dels Baus. In še marsikaj …

Odprtje Ljubljana Festivala bo pripadlo skupini La Fura dels Baus.

Prvo letošnjo novinarsko konferenco 65. Ljubljana Festivala, ki je potekala 25. januarja v Modrem salonu hotela Union, je vodil tako kot vsako leto direktor in umetniški vodja Darko Brlek. To leto je Ljubljana Festival v znamenju njegove obletnice, 65. festivalske izvedbe, in v tem času je postal nepogrešljivi del poletnega dogajanja v središču Ljubljane, po svoji pomembnosti tudi že presegel slovenske meje, uradno pa se začne 28. junija ter konča tik pred novo gledališko sezono 31. avgusta z Orkestrom Mariinskega gledališča iz Sankt Peterburga.

Tiskovna konferenca v Modrem salonu hotela Union

Novinarski konferenci se je pridružil tudi glavni direktor Union Hotelov d. d. Tomislav Čeh, ki je že v preteklosti ponudil Unionsko dvorano za potrebe festivala, kjer so potekali edinstveni koncerti. Direktor Brlek je še posebej poudaril pomembnost Unionske dvorane za festivalske potrebe, ko so obstoječe dvorane kar zasedene s tekočimi programi, tako kot odri Cankarjevega doma in Ljubljana očitno  potrebuje nova odrska prizorišča. Oba sta menila, da se kažejo potrebe in možnosti, da Ljubljana Festival postane celoletni festival, na kar kaže že letošnji uvod v poletni festivalski ritem, ko bo gostoval eden od najprestižnejših in najkakovostnejših orkestrov na svetu, Londonski kraljevi filharmonični orkester pod taktirko uveljavljenega violinista in dirigenta Pinchasa Zukermana, ki se bo v Unionski dvorani predstavil z izjemnim Bethovnovim programov,  je tudi darilo Sloveniji ob njenem kulturnem prazniku in je uvod v jubilejno leto Ljubljana Festivala. Ta edinstveni koncertni dogodek kakor tudi 65. Ljubljana Festival bo potekal pod pokroviteljstvom ljubljanskega župana Zorana Jankovića.
Po končanem koncertu so vsi prisotni, tako kot tudi tisti, ki ne bodo na koncertu, vabljeni na skupno večerjo z izjemnimi londonskimi gosti, le prijaviti se bo treba za rezervacijo in prispevati 40 evrov za večerjo, ki pa ni obvezna.
Direktorja Darko Brlek (levo) in Tomislav Čeh
Otvoritveni koncert bo predvidoma 28. junija na Kongresnem trgu z mogočno Carmino Burano Carla Orffa v izvedbi slavne katalonske uprizoritvene skupine La Fura dels Baus, ki je poznana po svojih spektaklih in opernimi priredbami. Za otvoritveni dan je v igri tudi Trg revolucije. Kateri trg bo na koncu prevladal, bo znano po finančnih obračunih glede na eno ali drugo lokacijo in postavljanje odrske konstrukcije. Na vprašanje, kje bo potem tekla državna proslava, je Brlek odgovoril, da tam, kjer bo  stal oder za festivalsko ljubljansko poletje, saj naša država kot edina na svetu varčuje pri uprizoritvenih odrih.
La Fura dels Baus
Festival ponuja tako kot vsako leto prestižne glasbene koncerte in svetovno znane izvedbe. Letos na večer 21. junija tudi Poletno noč ob 80. obletnici rojstva Jožeta Privška, posebnost pa bo prav gotovo novi slovenski muzikal Vesna, ki bo uprizorjen v poletnih Križankah 7. junija, potem sledijo še reprize 8.in 9. ter  16. in 17. avgusta, junija se obeta tudi vnovična uprizoritev muzikala Mamma Mia (18., 19.), ki bo na ogled še 1. in 2. septembra.
Za dodatno posebnost iz zvrsti muzikala bodo poskrbeli tudi solisti iz West Enda in Broadwaya, ki so na sporedu 18. julija, za ljubitelje operete pa bo  4. in še od 12. do 14. julija na sporedu znana Kneginja čardaša v koprodukciji Ljubljana Festivala, SNG Opere in baleta Ljubljana in Komedije Zagreb.
Romeo in Julija v izvedbi poljskega nacionalnega baleta (foto: Ewa Krasucka)
Tudi letos bo ljubljanski poletni festival gostil Državni balet iz Pekinga, ki bo 24. julija uprizoril balet Hamlet, v izvedbi Pekinške opere pa bo na sporedu še znana opera Madame Butterfly (3. in 24. avgusta). Iz Poljske prihaja njihov nacionalni balet, ki bo v koreografiji Krzystofa Pastora izvedel balet Romeo in Julija (5. julija), Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga pa bo gostovalo z dvema Wagnerjevima operama, Siegfried (29. avgusta) ter Somrak Bogov (30. avgusta).
Predstave bodo potekle tako kot vedno na znanih festivalskih prizoriščih, največ v ljubljanskih Križankah, v primeru dežja pa predvidoma na odrih Cankarjevega doma, ob tem je Brlek dejal, da so žal morali dolgo in kar predolgo čakati na potrebno dokumentacijo, tako evropsko kot slovensko, tako da to pomlad avditorij Križank ne bo še prekrivala želena streha, bo pa, kot predvidevajo, jeseni.

View Gallery 6 Photos