Konfucij. Še ena predstava, ki jo moramo videti.

Cankarjev dom v Ljubljani bo dva dni prizorišče plesne predstave Konfucij v izvedbi Kitajskega narodnega gledališča. Takole vas vabi k ogledu tega znamenitega gledališča: "Starokitajski filozof Konfucij je eden najpogosteje citiranih mislecev v zgodovini človeštva. Konfucij ali v dobesednem prevodu Mojster Kong je bil inspiracija za ustvarjalce spektakularne plesne drame, ki jo bo 13. in 14. julija gostil 64. Ljubljana Festival. Kitajsko narodno gledališče v dveh dneh obljublja nepozabno plesno predstavo, ki nas bo spomnila na marsikatero Konfucijevo modrost, ki bo umirila naše misli in nam dala priložnost, da pogledamo vase, saj kot pravi mojster filozofije, se tam skriva rešitev za vse težave zunanjega sveta.

V vrhunski predstavi prevladujejo plapolajoči kostumi, ki do potankosti izdelanim plesnim točkam dajo energijo, ki nas v vsej svoji popolnosti popelje skozi elemente tradicionalnega kitajskega plesa, umetnosti in kulture. Poleg izjemne kostumografije predstava združi na odru veliko število plesnih mojstric in mojstrov.
Lepa dekleta imajo v plesni drami pomembno vlogo, saj so bili takratni vladarji obsedeni z njihovo družbo. Konfucij sicer pravi, da ima vse lepoto v sebi, a vsakdo tega ne vidi. Razgibana zgodba, polna preobratov in neverjetnih plesnih elementov, opisuje potovanje velikega misleca. Pot misleca je polna frustracij, saj se njegove sanje niso uresničile, njegova predanost pa ni bila nikoli poplačana. Skozi življenjske modrosti, ki jih je delil z ljudmi, je skušal v vsakdanjik uvesti bonton in politiko dobrohotnosti.
Človek naj ne bi v družbi deloval zaradi koristi, temveč le zato, ker meni, da je tako prav in pošteno. Iz teh preprostih načel so njegovi učenci pozneje razvili filozofsko vejo konfucijanstva. Med potjo, na kateri so ga pestile številne nevarnosti in lakota, je uvidel podobo sveta v harmoniji. Eden njegovih znamenitih citatov pravi: “Kamorkoli greš, pojdi tja z vsem srcem." In dodaja: "Naša slava ni v tem, da nikoli ne pademo, temveč v tem, da se vsakič znova poberemo." Zelo znano, kajne. Predstava traja uro in pol in nima odmora, vstopnice pa so na voljo tukaj http://www.ljubljanafestival.si/event/konfucij/

View Gallery 4 Photos